Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, a hatszoros NBA-bajnok Kareem Abdul-Jabbar életében először vezetőedzői feladatot vállalt. A több NBA-csúccsal is rendelkező klasszis az amerikai kosárlabdaligában (USBL) szereplő Oklahoma Storm irányítását vállalta el.

Kareem Abdul-Jabbar kosaras, színészi, majd tanári feladatok után új szerepkörben szeretné kipróbálni magát. Minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázója az amerikai kosárlabdaligában szereplő Oklahoma Storm vezetőedzője lett. Az 1989-ben hat NBA-gyűrűvel visszavonult kosaras próbálkozott filmezéssel, összesen 23 hollywoodi produkcióban kapott szerepet, legnagyobb alakítását az 1980-as Airplane című vígjátékban nyújtotta. Visszavonulása után évekig távol tartotta magát a kosárlabdától, csupán a whiteriveri apacs rezervátumban tanított, tapasztalatairól 1999-ben könyvet is írt. 2000-ben meglepetésre a Los Angeles Clippersnél vállalt edzői munkát, tavaly pedig az Indiana Pacersnél tűnt fel.

"Sokáig zárva voltak előttem az ajtók, mert játékos koromban nem ápoltam a kapcsolatokat a csapatok vezetőivel" - nyilatkozta Jabbar a helyi televíziós csatornának. "Sokáig bezárkóztam, nem érdekelt a sajtó, a vezetés, csupán játszani akartam. Nagy marha voltam, amikor tükörbe nézek, mindig szégyellem magam emiatt."

A Storm tulajdonosa, James Sears Bryant nem árulta el a szerződés részleteit, de azt sejteni engedte, nem pénz, inkább a lehetőség motiválta Jabbart. "Mr. NBA nyártól már az Oklahoma Stormé" - mondta Bryant, akinek klubja április 24-én játssza majd első bajnokiját.

Kareem Abdul-Jabbar 1947. április 16-án született New Yorkban. Háromszoros egyetemi bajnokként (1967-69) 1969-ben a Milwaukee Bucks draftolta, két év múlva már bajnoki címre is vezette a csapatot. 1975-től 1989-ig a Los Angeles Lakersben szerepelt, ahol még öt bajnoki címet szerzett (1980, 1982, 1985, 1987, 1988). Hatszor választották a bajnokság legjobbjává, 1970-ben az év újonca volt, tízszer került be az NBA All Star-csapatába. Az NBA-ben a mai napig ő töltötte a legtöbb időt a parketton (57 446 perc), ő érte el a legtöbb mezőnykosarat (15 837 pont). Egyetlen szezonban begyűjtött 1111 lepattanója is megközelíthetetlen, csakúgy, mint az egy mérkőzésen elért 29 védekező lepattanója (1975. december14-én a Detroit ellen).