Vágólapra másolva!
Amire oly sokan vártunk, pénteken bekövetkezett: megkezdődött a Salt Lake City-i téli olimpia férfihoki-tornájának "éles" szakasza, amikor már a hat nagy - Kanada, USA, Oroszország, Csehország, Svédország és Finnország - is jégre lép. Az [origo] munkatársa, Ch. Gáll András jelenti Salt Lake Cityből.

De haladjunk sorjában: kezdésként az E Centerben a "szovjet" rangadón Oroszország 6-4-re - a vártnál lényegesen nehezebben - legyőzte Fehéroroszországot. "Szerencsével győztünk" - hangsúlyozta a meccset követő sajtóértekezleten Vjacseszlav Fetyiszov, a Szbornaja játékosként kétszeres olimpiai bajnok szakvezetője, egyszersmind menedzsere, miközben elismerését fejezte ki fehérorosz kollégájának, Vlagyimir Krikunovnak a derekas helytállásért.

A viszonylag szoros eredményben komoly szerepet játszott az orosz csodakapus, Nyikolaj Habibulin gyengélkedése. A két héttel ezelőtti, Los Angeles-i NHL All-Star meccs legjobbja - aki a STAPLES Centerben 20 lövésből egyet sem engedett be -, most 33-ból csak 29-et fogott meg.

"Nyáron fehérorosz hokisokkal edzett, s most úgy gondolta, itt az ideje, hogy törlessze az edzőtábor árát. Így aztán igyekezett kedveskedni Szalejéknek" - humorizált Fetyiszov.

Pedig a Tampa Bay Lightning kapusának minden oka meglett volna rá, hogy remekeljen: csütörtökön ugyanis visszakapta az őt jogosan megillető aranyérmet - még az 1992-es olimpiáról. Az eredeti érmet - amit a tiszavirág életű Független Államok Szövetsége nyert 1992-ben - Viktor Tyihonov, az akkori kommunista edző egyszerűen elvette Habibulintól azzal, hogy a 19 éves fiú nem védett, tehát nem is jár neki a medália. A NOB és az IHF most közösen kárpótolta Habibulint, a csütörtöki edzés után, az öltözőben vette át Fetyiszovtól a kapus az érmet.

Ruszlan Szalej, az Anaheim Mighty Ducks belorusz hátvédje hatalmas gólt ütött Habibulinnnak, míg az oroszoktól csak a Szamszonov, Fjodorov, Kovalcsuk összetételű harmadik sort dicsérte Fetyiszov, akinek a bal gyűrűsujja majd' letörött a tyúktojás nagyságú, gyémántokkal ékesített aranygyűrűtől, amit a Stanley-kupáért kapott. Hogy melyikért, azt nem tudni: mert hogy játékosként (1997, Detroit Red Wings) és segédedzőként (2000, New Jersey Devils) is szerzett egyet-egyet.

Fotó: EPA
A svédeknek minden okuk meg volt az örömre: bemutatkozásként imponáló fölénnyel verték Kanadát

Nem véletlenül emlegetjük 1994-et: az akkori játékok hőse, Salo most is kivédte a kanadaiak szemét - például Paul Kariyáét is, aki ugyancsak ott volt a tíz évvel ezelőtti fináléban.

Az Edmonton Oilers kapusa 35 lövésből 33-at megfogott, ami 94,5 százalékos védési arány, a túloldalon Curtis Joseph (Toronto Maple Lefs) 25-ből csak 20-at hatástalanított. Klubtársa, torontói csapatkapitánya, Sundin két góllal és egy gólpasszal keserítette "CuJo" életét.

"A fiúk nagy érdeklődéssel, igen közelről nézték a meccset" - ironizált Pat Quinn, a kanadai válogatott szakvezetője, aki Torontóban Josephnak és Sundinnak is edzője. "A második harmadban leállt a csapat, s ha így folytatjuk, akkor a szerdai negyeddöntő után csomagolhatunk. Pedig szeretnénk végig maradni..." - folytatta az ősz sörényű Quinn.

Neveket ugyan nem említett, de mindenki látta, hogy a kanadai ászok - Lemieux, Sakic, Kariya - nem csináltak semmit.

"A nagy jég nekünk kedvezett, jóllehet esélytelenek voltunk, főleg a sérült Forsberg nélkül. Kanadával szemben minden ország esélytelen, ezért is örülök nagyon a sikernek" - mondta többek között a svéd mester.

A csehek eközben a világ végén, a provói The Peaks Ice Arenában alaposan kitömték a németeket. Hiába, a lelkesedés és a szervezettség már kevés olyankor, amikor az ellenfél más kategóriába tartozik. Jaromir Jagr - feledtetve gyengébb bajnoki formáját - két gólt és ugyanannyi gólpasszt jegyzett, a németeken az sem segített, hogy két NHL-csatáruk, Sturm és Hecht is játszott.

A házigazdák viszont - folytatva hagyományaikat, hiszen az eddigi három, hazai földön rendezett olimpiából kettőt megnyertek, egyszer pedig ezüstérmesek lettek - remekeltek, és a philadelphiai Johnny Leclair mesterhármasával lehengerelték a finneket. Brett Hull és Brian Leetch két-két gólpasszt adott, s ezen a meccsen megdőlt az az elmélet, miszerint az olimpiai pályaméret nem kedvez azoknak, akik a kisebb NHL-jégen tanulták a játékot...

Eredmények:
A csoport:
Oroszország - Fehéroroszország 6-4 (3-1, 1-2, 2-1)
gól:
Szamszonov, Zsamnov, Kovalcsuk, Fjodorov, Mironov, Jasin, ill. Antonyenko, Hmil, Kaluzsnij, Szalej

Egyesült Államok - Finnország 6-0 (0-0, 3-0, 3-0)
gól:
Leclair 3, Young, Tkachuk, Guerin

B csoport:
Svédország - Kanada 5-2 (1-1, 4-0, 0-1)
gól:
Sundin 2, Sundström, Jonsson, Dahlen, ill. Blake, Brewer

Csehország - Németország 8-2 (3-0, 3-1, 2-1)
gól:
Jagr 2, Lang, Sykora, Elias, Hejduk, Reichel, Havlat 1-1, ill. Soccio, Hecht

Ch. Gáll András

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City