Vágólapra másolva!
Vujity Tvrtko, az exválogatott kosárlabdázónő, Zsolnay Gyöngyi férje tényként soha nem állította, hogy feleségének kizárólag egykori diósgyőri edzője, Király Sándor miatt kellett korán és súlyos térdsérülése miatt kényszerből visszavonulnia. Azt azonban igen, hogy ebben Királynak, illetve az ő képzetlenségének is része lehetett, és e feltevését magánnyomozással kívánta igazolni. A nyomozás eredményeként könnyen lehet, hogy idő előtt ér véget Király edzői pályafutása.

Vujity arra az eredményre jutott, hogy Király Sándornak sem az első osztályú munkához szükséges edzői képesítése, sem az ennek előfeltételéül szolgáló érettségi bizonyítványa nincs. Tavaly októberben, amikor a téma napirendre került, egyik írásunkat azzal a kérdésnek álcázott halovány jóslattal fejeztük be: ha nem is nyerne bizonyítást, hogy Zsolnaynak Király miatt kellett visszavonulnia, attól még lehet, hogy Királynak Zsolnay miatt kell? A válasz eddig váratott magára, ám mostanra megszületett a valószínű igen.

Az ügy ugyanis folytatódott. Méghozzá Vujity Tvrtko kezdeményezésére, tehát részben vagy egészben bizonyára személyes indítékainak, érintettségének hatására. Ez a momentum azonban mára jelentőségét veszítette, mert Vujity beadványa alapján a Legfőbb Ügyészség megvizsgálta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél az edzői működési engedélyek kiadásának rendszerét, és ennek alapján indítványozta az MKOSZ főtitkárának, hogy (innentől szó szerinti idézet következik) "...A 2002/2003. bajnoki évtől kezdődően és a jövőre vonatkozóan az Elnökség ... - ismételt felülvizsgálat alapján - a nem megfelelő szakképesítéssel rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezze a kívánt (előírt) szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére, és ez alól felmentést csak valóban rendkívül indokolt esetben akkor adják meg, ha a kérelmező edző ... az 50. életévét betöltötte és legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkezik."

Pont. Egy időre Király Sándor - jelenleg szegedi - edzői pályafutásának végén is. Mégpedig azért, mert Király nincs még ötvenéves - negyvenhat -, ezért szakképesítés híján méltányossági engedélyt sem kaphat, a közép- vagy felsőfokú edzői tanfolyamra pedig nem iratkozhat be, mert nincs érettségi bizonyítványa. A történet innen kevés kommentálást igényel, és azt a keveset Bodrogváry Ivántól, az MKOSZ főtitkárától kértük.

- Megkapta a Legfőbb Ügyészség az edzői licencekkel foglalkozó indítványát?
- Természetesen. Itt van az asztalomon.

- És hogyan értékeli?
- A határozatnak érvényt kell szerezni.

- Azaz Király Sándor, a Szeged NB I-es női csapatának edzője a 2002 őszén induló bajnokságban már nem ülhet le a kispadra?
- Ahhoz hogy leülhessen, el kellene végeznie a szükséges edzői tanfolyamot.

- De nemhogy nem végezheti el, még csak nem is jelentkezhet rá, mert nincs érettségi bizonyítványa...
- Azt mi nem vizsgáltuk, van-e érettségije.

- Mivel többek között a Népszava 2001. október 11-i számának 15. oldalán ő maga is elismeri, hogy nincs, ezt tekinthetjük ténynek. Ha eddig eljutottunk, innentől mi következik?
- Az, hogy elvileg nem vállalhat edzői munkát.

- És gyakorlatilag?
- Úgy sem.

- Igaz, hogy az ügyészségi határozat miatt hat első osztályú edzőnek kell sürgősen tanulmányokba fogni?
- Fogalmam sincs. Ezt most hallom először.

Ezután Vujity Tvrtkót arról kérdeztük: elérte-e végérvényesen a célját? "Azzal, hogy Király Sándor fél éve nyilvánosan bocsánatot kért a feleségemtől, az ügy erkölcsi része számunkra lezárult. És bár soha nem állítottam tényként, hogy Gyöngyinek egy edző miatt kellett visszavonulnia, az elvi lehetőségét is szerettem volna kizárni, hogy egy sportoló pályafutása az edző elégtelen hozzáértése miatt szakadjon meg. Örülök, hogy a Legfőbb Ügyészség félreértelmezhetetlen állásfoglalása miatt ez teljesült, minden további a szövetség dolga, nem rám tartozik."

Ennyi jó hírünk legalább Király Sándor számára is legyen.

Ballai Attila

Korábban:

Könyvajánlat:

Csuda jó kosárlabdázni

Fórum:

Magyar kosárlabda