Vágólapra másolva!
Pletykának indult, de az utóbbi időben egyre több fehérvári kosárlabda-szurkoló kérdezte egymástól: te is hallottad? Az izgatott érdeklődés érthető volt, hiszen az utóbbi évek talán legnagyobb közönség-kedvencének a visszatéréséről szóltak a hírek. Kezdetben valóban csak pletykaként, vagy ha úgy tetszik a szurkolók vágyaként vetődött fel a neve, miután az Albacomp előző évi gyengébb szereplésének (hatodik hely) egyik oka a szimpatizánsok szerint a nem megfelelően teljesítő légiós kontingens volt.

Nyáron újabb külföldiek érkeztek, de az őszi szezonban világossá vált, kiválasztásukkor ezúttal sem sikerült "telitalálatot" elérni - a horvát Zoran Anticcsal ennek megfelelően szerződést bontottak. És megkezdődött az újabb keresgélés, melynek során, úgy tűnik, ezúttal biztosra mennek a fehérvári klub vezetői, s ezzel nagyon sok szurkolójuknak szereznek örömet. Ismét szerződtetik ugyanis Robert Shannont.

A "pálcikalábú" amerikai az Albacomp történetének legszebb fejezeteiben volt abszolút főszereplő. 1996-os szerződtetése után négy szezont húzott le a kék-fehéreknél (már ez sem mindennapos egy légiósnál, pláne egy amerikainál), három bajnoki címhez és két kupagyőzelemhez segítve a csapatot. A jelzett időszakban nem éppen gyenge játékosállományt felvonultató fehérváriak állandó pontkirálya volt. Keze nyomát az Alba Regia Sportcentrumban kialakított "Halhatatlanok fala" őrzi, most pedig visszatér a bajnokságban jelenleg ötödik helyen álló, legutóbb Körmenden vereséget szenvedő csapathoz.

"Mindenképpen kellett egy kintről eredményesen dobó játékos, mert ebben a műfajban nem túl jók a mutatóink. Robot ismerjük, tudjuk, mire képes, szabad volt, hamar megegyeztünk" - foglalta össze a gyors üzlet lényegét Nagy Gábor klubelnök. Shannon Amerikából érkezett Fehérvárra, holott az előző bajnoki idényben Franciaországban játszott. A Toulonnal feljutott az első osztályba, de szerződését nem újították meg.

Érkezése érdekes helyzetet teremt, hiszen az Albacompnak így három amerikai légiósa van. A szabályok szerint közülük csak kettő játszhat - valószínű, hogy a csapat jelenleg legeredményesebb dobója, Williams és Shannon alkot majd párt, a center Sanni pedig hátrébb szorul a rangsorban. Ha Shannon egykori, és Williams mostani mutatóit vesszük alapul, igen szép reményeket táplálhatnak az Albacomp hívei - persze, a visszatérő kedvenc állapotáról, fél év kihagyás után, még nem tudhat biztosat Sterbenz László vezetőedző. Aki a hírek szerint nemsokára már négy külföldiből válogathat, mivel egy kettes poszton bevethető jugoszláv játékos szerződtetése is szerepel a - hosszú bajnoki hajrára igencsak felkészülő - fehérváriak tervei között.

Ajánlat:

Somos Zoltán