Vágólapra másolva!
A zsúfolt Komjádi uszodában másodszor rendezték meg a hazai vízilabdaélet két kiemelkedő csapatának, a bajnoknak és kupavédőnek egymás elleni csatáját - amelyen hosszabbításban a Vasas nyert. A Domino BHSE és a Vasas összecsapása előtt - ezúttal első alkalommal választva a ceremóniára ezt a módszert - kihirdették az év játékosait.
Fotó: Reuters
Biros a Szuperkupát nem hódította el a Dominóval, azonban őt választották az év pólósának

A meccs előtt különdíjakat adtak át: Valkay Ágnes (Palermo) és Biros Péter (Domino BHSE) lett az év játékosa a szövetség döntése alapján, a pólósok maguk közül Tóth Imrét, a Honvéd harmincnyolc éves kapitányát választották meg a 2000/2001-es évad legjobbjának, a legtehetségesebb utánpótlás korú pólósnak járó Faragó-serleget pedig maga a díjalapító, Faragó Tamás - az év szövetségi kapitánya választáson második helyezést szerzett szakember - adta át Varga Dánielnek, a Vasas két méteres klasszisjelöltjének.

Maga a meccs az előzetes programhoz képest jó egyórás csúszással kezdődött, de megérte a várakozás, mert izgalmakban és gyönyörű gólokban nem volt hiány.

Szuperkupa:
Vasas - Domino BHSE 10-9 (3-2, 3-4, 1-2, 2-1, 1-0, 0-0)
Komjádi uszoda, 2500 néző, v: Kosztolánczy, Kiszelly
góldobók: Vári 3, Székely, Varga T., Varga Zs. 2-2, Hesz 1, illetve Gombos, Biros, Kiss 2-2, Jäger, Ofner, Sugár 1-1

A presztízs és másfél millió forint (kétharmad rész jutott a győztesnek, egyharmad maradt a vesztesnek) volt a tétje a két legjobb hazai pólós gárda összecsapásának. A hatalmas becsvággyal kezdő, és a 12-8-as bajnoki vereségért visszavágni vágyó angyalföldiek 3-1-re megugrottak, de gyorsan egyenlített a bajnok. Kovács gyengén védett a Honvéd kapujában - Hesz Máté csaknem félpályás lövésénél például érdeklődve figyelte, ahogy a labda a jobb sarokban köt ki -, a meccs derekán Pelle Balázst küldte be helyette Kovács István edző, és ő már remekelt. Jórészt Pellének köszönhetően, no meg Sugár, Kiss Gergely, Biros és Gombos nagyszerű játékával fordított a Honvéd, és amikor 9-8-as vezetésénél, 1 perc 56 másodperccel a befejezés előtt Somossy József, a Vasas mestere "elcserélte" magát - a már harmadszorra kiállított, tehát kipontozódott Varga Tamást visszaküldte a medencébe -, eldőlni látszott a kupa és az egymillió forint sorsa.

A szabályok értelmében ugyanis ilyenkor négyméteres jár a hibázó csapat ellen. Somossy azonban nehezményezte, hogy szerinte nem jelezte a zsűri piros zászlóval Varga "Csubi" kipontozódását, s úgy érezte, ő jóhiszemnűen küldte vissza kulcsemberét. Mivel a bíráskodástól ezzel a meccsel búcsúzó Kosztolánczy játékvezető hajthatatlan maradt, Somossy is bekeményített, és leparancsolta a játéktérről csapatát.

Félúton karácsony és Szilveszter között botrány fenyegetett, még a helyszíni műsorközlő, Török László, a rádió riportere is kérlelte Somossyt - a sportszerűségre apellálva -, hogy ne szakítsa félbe a meccset, s ezzel ne tegye tönkre háromezer ember szórakozását. Az edző végül visszangedte játékosait a medencébe, és Sugár Sándor - aki korábban már biztos kézzel értékesített egy büntetőt - nekiállt elvégezni a négyméterest. Lövése azonban a bal pipánál a két kapufa találkozásán csattant - a félreértések elkerülése végett: Sugár a meccs után az elmondta, szó sem volt arról, hogy megesett volna a szíve a Vasason, csak éppen pár centit tévedett -, s ötvenkét másodperccel a befejezés előtt Varga II Zsolt, Tamás testvéröccse kiegyenlített.

A kétszer három perces hosszabbításban - amikor már a felrepedt szemöldökű Biros, a mezőny legjobbja sem volt a medencében - már csak egyetlen gólt esett, ez is Varga II révén, s ez a Vasas győzelmét jelentette.

A Vasas jóval lelkesebb játékával megérdemelte a győzelmet a helyenként lezserkedő bajnok ellen, amelynek kulcsjátékosai közül Molnár Tamás mintha a vízben sem lett volna.

Ch. Gáll András

Korábban:

Honvéd-Vasas a pólós Szuperkupáért