Vágólapra másolva!
A januári világbajnoki előselejtezőre készülő magyar férfikézilabda-válogatott Skaliczki László bemutatkozó mérkőzésén magabiztos győzelmet aratott Szlovákia ellen Békésen.

Eredmény:
Magyarország - Szlovákia 34-21 (17-9)
Békés, 600 néző. V.: Pripas,Plesa (románok)
Magyarország: SZENTE - Bendó 1, MOCSAI 6, Rosta M. 2, BUDAY 4, Décsi 4, PÁSZTOR 5 (2). Csere: Gerháth (kapus), Mohácsi 5 (1), Iváncsik G. 2, Rosta I., Berta 2, Székely 2, Bene 1, Katzirz. Szövetségi kapitány: Skaliczki László.
Szlovákia: Stochl - Stránovsky, Polakovic 1, SULC 6, Hlavtur 1, Zatko 2, Schmiedt. Csere: Melus (kapus), JUSTUS 8 (3), Saloka 1, Pekár, Kozák 1, Servátka 1. Szövetségi kapitány: Katusák Stefan.
Kiállítások: 10, ill. 6 perc. Hétméteresek: 3/3, ill. 3/3.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-3, 12. p.: 7-3, 22. p.: 12-5, 28. p.: 16-8, 33. p.: 19-9, 40. p.: 23-12, 49. p.: 28-16, 54. p.: 31-17.

A férfikézilabda-válogatott élén új kapitány, Skaliczki László debütált pénteken este - sikerrel. Pedig nem volt könnyű helyzetben, amikor "összetrombitálta" csapatát, hiszen kilencen sérülés, illetve betegség miatt nem vállalhatták a szereplést, így aztán három újoncot is meghívott. Közülük a pécsiek kapusa, Szente már az első percben a háló elé állt. Nem is akármilyen sikerrel, hiszen a szlovákok csak nagy ritkán tudták bevenni kapuját. Persze ehhez kellett az is, hogy egy jól védekező gárda álljon előtte. Így aztán egy pillantaig sem forgott veszélyben a magyar csapat győzelme, sőt, sokkal könnyedébben nyertek, mint tavaly karácsonykor, amikor a Négy Nemzet Tornáján csak három góllal voltunk jobbak Tiszaújvárosban. Most az első félidőben már nyolc volt a különség a két csapat között.

Fordulás után minden ott folytatódott, ahol az első játékrészben abbamaradt. Iváncsik Gergő és Rosta Miklós góljai után első ízben volt tíz a különbség. Miközben a magyarok egyre dinamikusabban játszottak, a szlovákok egyre kevésbé tudták feltörni a falat a túloldalon. Ezért 23-12-nél Katusák kapitány időt kért, de még ezt követően sem változott a vendégek játéka. A magyarok is átálltak az 5+1-es védekezésre, és ebben a variációban is jól muzsikáltak. Az 50. percben Szente lejött a pályáról, teljesítményét óriási vastapssal jutalmazta a helyi közönség. 28-17 után újabb újoncokat avatott Skaliczki edző, közülük Székely rögtön két góllal mutatkozott be. Összességében a tartalékos, de ellenfelénél harcosabb és gyorsabb magyar válogatott megérdemelten nyert.

Skaliczki László: "Minden győzelem jól jön egy olyan csapatnak, amelyik éhes a sikerre. Egy munka elején vagyunk, de az első lépések megfelelőek. Ha ilyen marad a játékunk, akkor jó lesz a következő időszak is."

Katusák Stefan: "A magyarok jobbak voltak, megérdemelten nyertek. Nálunk hét játékos hiányzott, remélem a világbajnoki selejtezőkre a csapat rendelkezésére állnak és kiharcoljuk a továbbjutást. A magyaroknál tetszett a kapus teljesítménye és védekezésben is határozottak voltak a hazaiak."

Szombaton a két csapat ismét összeméri erejét, ezúttal Békéscsabán.

Jávor Péter

Korábban:

Férfi vb-előselejtező: magyar helyszínek