Vágólapra másolva!

Férfikosárlabda-NB I, 4. forduló:
Albacomp-UPC - ZTE KK 105-68 (25-18, 30-21, 19-20, 31-9)
Székesfehérvár, 1500 néző
vezette: Dr. Valovics, Cimpán
Albacomp: Csirke (7/4), Williams (28/3), Antic (18/6), Sanni (18), Bencze (9), csere: Góbi (16), Boros (9/3), Matus. Edző: Sterbenz László.
ZTE: Mavrenszki (11), Mészáros (16/3), Kámán (13/3), Képli (1), Reed (19), csere: Vajda (4), Koma (4), Szájer. Edző: Nicola Lazic.

Háromból három - mindkét oldalon ez volt a mérleg a meccs előtt, s a papírforma azt ígérte: a hármasok négyessé változnak a negyven perc után. Magyarul: az eddig hibátlan Albacomp negyedik fellépésén is nyer, s ezt a három vereséggel rajtoló Zete bánja. A két csapat azon négy egylet közé tartozik, amelyek vidékiként tudtak bajnokságot nyerni, így találkozójuk sokszor számított rangadónak, a zalaegerszegi sanyarú jelen azonban most másféle meccset ígért.

Aztán a találkozó háromnegyedénél még úgy tűnt, akár egészen tisztes helytállás is lehet a dologból. Győzelmi esélye ugyan nem volt a vendégnek, ám szívós munkával ragadtak a fehérváriakra Mavrenszkiék. A mokány irányító jól kézben tartotta csapatát, bár védekezésben akadt gondjuk bőven. Főleg, hogy a rendkívül robbanékony Williamset nem tudták követni: a zalaiak válogatott védője, Kámán az első félidőben négy személyit gyűjtött az amerikain. S mivel kényszerű pihenője a legponterősebb egerszegi játékost vette ki a meccsből, nem lehet rajta csodálkozni, hogy igen vékonyan csordogáltak a kékek pontjai. Arra azonban nagyon figyeltek, hogy az Albacomp fő fegyverét, a gyors leindításokat hatástalanítsák, s ezt sikerrel tették. Pozíciós játélban pedig nem mindig tudott felülkerekedni a házigazda, bár az első félidőben kivételesen jól teljesített ifjú titánja, a némi meglepetésre kezdőbe jelölt center, Bencze Zoltán (100%-os dobásbiztonság, 8 lepattanó, 3 blokk, 2 szerzett labda volt húsz perc alatt a mérlege a 20 éves tehetségnek!).

A másik oldalon ugyanakkor hasonlóan jól mutatkozott be az amerikai Damon Reed, akit szintén nehéz volt kitaszigálni a palánk alól. A félidei 16 pontos különbség Williamsnek a dudaszó pillanatában beeső nyakatekert triplájával alakult ki, de ez sem rogyasztotta meg a Zetét. A harmadik negyedben meglepték kényelmes ellenfelüket, Mészáros vezérletével szűkítettek a különbségen, úgyhogy akár izgalmas hajrá is következhetett volna. De nem következett, mert a záró tíz percre hirtelen minden albacompos a legjobb formáját hozta: védekezésben lehetetlen dobóhelyzetekbe kényszerítették a vendégeket, ugyanakkor sikerrel zárták gyors támadásaikat, és a zónára váltó ellenféllel szemben a triplákkal sem fukarkodtak. Williams nyíregyházi "pihenője" után (csak 11 pont) ismét villogott, Sanni most volt a legmeggyőzőbb eddigi meccseiből, és jól hozott a konyhára Antic biztos keze és Góbi erőszakossága is. A 31-9-es negyedik negyed rámálom lehet a Zalaegerszegnek, ezzel együtt nem kell szégyenkezniük: hasonló harcossággal, Reedet méginkább beépítve elindulhatnak felfelé.

Az Albacomp pedig sikeresen jutott túl a "kötelező győzelmek" nehézségein, egy hét múlva, a Körmend ellen már igazi rangadó következik.

Mol-Szolnok - Debreceni Vadkakasok 77-57 (19-11, 24-7, 14-23, 20-16)
Olaj-csarnok, 1500 néző
vezette: Szabó IV. Gy., Király
Szolnok: MALJKOVIC 10, Mérész Cs. 4, Vukicevic 11/3, LAPOV 19, OROSZ 13. Csere: CZICZÁS 11/3, Trepák 7, Pavlovic 2. Edző: Goran Miljkovic.
Debrecen: Ádám, Halm 10, RIDL 17/3, RUCKER 15, Gémes 10/3. Csere: Lakatos 3, Csaplár Nagy A., Tóth G. 2. Edző: Nagy Zoltán.
Az eredmény alakulása: 5. p.: 8-5, 15. p.: 28-11, 25. p.: 51-27, 35. p.: 65-48, 38. p.: 75-50.

Az elején még felváltva potyogtak a pontok, a molosok részéről Orosz és Lapov, míg a hajdúságiaktól Rucker és Halm volt rendre eredményes. Az első negyed derekán azonban nagyobb sebességre kapcsoltak a szolnokiak, akik valóságos pontesőt zúdítottak vendégeikre. Lapov és Orosz, majd Trepák is felügyelte a palánkok környékét, míg a mezőnyemberek nem ismertek elveszett labdát, tetszés szerint szerezte ekkor pontjait a hazai legénység. A kosarak mellett a védekezésről sem felejtkeztek el a piros-feketék, hiszen a második negyedben mindössze hét pontot engedélyeztek ellenfelüknek, ami nem akármilyen teljesítmény a mai kosárlabdában.

Agresszívebb védőjátékkal kezdte a harmadik negyedet a 25 pontos hátrányban lévő vendégsereg, mivel ebbe jónéhány szabálytalanság is becsúszott, sorozatban dobhatta a büntetőket a szolnoki csapat. Igaz, ezeknek a felét elhibázták játékosaik. Cziczásék nem tudták megismételni első félidei sziporkázásukat, nem koncentráltak eléggé, mint ahogy lenni szokott, ellenfelük vérszemet kapott. A jól küzdő hajdúságiak Ridl vezérletével jócskán faragtak hátrányukból, és 9 ponttal megnyerték a harmadik negyedet.

A záró játékrész elején pillanatok alatt visszaállította a Szolnok a régi rendet, vagyis a 25 pontos, tekintélyes különbséget. Innentől formasággá vált az alföldi csapatok csatája. A lefújást követően sorozatban negyedik győzelmét könyvelhette el a molos gárda, míg a Vadkasok újabb vereséget szenvedtek.

Goran Miljkovics: - Elég jól játszottunk, ám nehéz volt végig tartani a ritmust a jó erőkből álló Debrecennel szemben.

Nagy Zoltán: - Az első félidőben pontszegény támadójátékot produkáltunk, és ez eldöntötte a találkozó sorsát. Később felzárkóztunk, ez mutatta csapatom tartását.

Immáron hagyomány, hogy fordulóról-fordulóra kettős vasi kosaras sikerrel örvendeztetik meg szurkolóikat a körmendi és Falco-s legények. A szépséghiba csupán annyi, hogy az első körben némi meglepetésre "megfáztak" a sárga-feketék Debrecenben, így kerülvén lépéshátrányba. Azóta azonban mennek a szekerek.

A szombat esti program szerint Körmendre az a Szedeák látogatott, amelyik egy hete Szombathelyről távozott üres kézzel. Greenéknek azonban elegük lehetett a rossz élményekből, ugyanis másfél perc elteltével 8-0-val sokkolták a vendéglátókat. A körmendi feltámadást leginkább lendületesebbé váló támadójátékuknak köszönhették a Rába-partiak, igaz, ez még csak az egálhoz volt elég. A 12. percig kellett várniuk Zsebéék híveinek ahhoz, hogy hazai vezetést könyvelhessenek el. Pillanatok alatt tízre nőtt a különbség, ám ekkor már nemcsak támadásban, hanem védekezésben is jobb volt a Marc. Miután már eldőlt a találkozó sorsa, kicsit törlesztvén az első percekben okozott döbbenetért, a zárónegyedet 17-0-s rohammal kezdték Némethék.

Jó egy órával a lefújást követően már Szombathelyen ugrottak egymásnak a felek, név szerint a Falco és a Nyíregyháza mérettetett meg. 12-7-ig semmi meglepő nem történt a pályán, minden az erőviszonyoknak megfelelően alakult. Ekkor azonban Marcsenko 12 pontot termelt zsinorban, csapata javára fordítva az eredményt. Huszonöt perc játék után még mindig egálközeli volt az eredmény, ekkor azonban kissé érthetetlen módon kapkodni kezdtek Rezák László tanítványai, eladott labdák és septében befejezett támadások egész sorát bemutatva, amiből tíz pontot dobott a Falco. El is dőlt a parti.

Falco KC Szombathely - Isobau Marso Nyíregyháza 104-88 (23-25, 25-17, 24-19, 32-29)
Szombathely, 1100 néző
vezette: Váradi, Benczúr
Falco: Kálmán (21/9), Stephens (14/3), Pankár (9/3), Wiley (18/9), Tarle (23). Csere: Gráczer (12/6), Borszéki (3), Dénes (2), Sallay, Henrik (3/3). Edző: Szrecso Szekulovics.
Nyíregyháza: Ricks (24/6), Mérész (2), Marcsenko (23), Eremenko-Kerstner (31), Ecseri (4). Csere: Krivacevic (2), Hutás, Herczku, Horváth I. (2). Edző: Rezák László.
kipontozódott: Marcenko (40.)

Marc Körmend - Naturex Szedeák 71-57 (16-19, 20-15, 16-11, 19-12)
Körmend, 2400 néző
vezette: Hartyáni, Földházi
Körmend: Németh (7), Trummer (20/9), Zsebe (13), Mujanovic (1/6), Edmonson (17/3). Csere: Grebenár (2), Szlávik M., Keresztes, Kutasi. Edző: Patonay Imre.
Szedeák: Elliot (14), Green (23/12), Deák (6/3), Kiss Zs. (-), Molnár Á. (3). Csere: Balogh (5/3), Tanács (-), Pávlicz (2), Drahos (4). Edző: Bonifert Domonkos.
kipontozódott: Molnár Á. (40.)

Somos Zoltán, Varga Csaba, Unger Tamás

További eredmény:
Atomerőmű SE - Dombóvári VMSE 96-52 (31-15, 15-6, 24-18, 26-13)