Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány évben a nőikosárlabda-NB I rajtját megelőző beharangozó - sajnos - a MiZo-Pécsi VSK és a GYSEV-Ringa közötti éppen aktuális erőviszonyok elemzésére korlátozódott. Az új évezred elejére egyfajta végletes erőkoncentráció ment végbe a sportágon belül, amely kizárja, hogy e két csapaton kívül egy harmadik beleszóljon az aranyérem kérdésébe. Így lesz ez a szombaton kezdődő 2001/2002-es pontvadászatban is.

Fotó: SztárSport
Pécsiek és soproniak harcoltak és harcolnak az aranyért

Azóta sok víz lefolyott a Dunán, volt egy Európa-bajnokság, a Pécs együttesére épülő válogatott hetedik lett - van, aki fanyalog ezen az eredményen, van, aki szerint ez a realitás -, a Baranyában díszpolgárnak számító Jolanta Vilutyte 11 év után visszament Litvániába, Béres Tímea a francia sztárcsapathoz, a Valenciennes-hez szerződött, a horvát hátvédet, Pretregert a jugoszláv Delmis váltotta, centerbe és magasbedobóba pedig a válogatott Kalmár Nagy Dóra és a veterán jugoszláv Mila Nikolic érkezett.

Hogy gyengült-e a Pécs, azt nem tudjuk, de hogy nem erősödött, az biztos. "Minden problémánk ellenére bajnoki címünk megvédése a cél" - állítja Rátgéber, aki csütörtökön ünnepelte 35. születésnapját. "Mert gondunk van bőven, dacára annak, hogy mindent szépen elterveztünk. Vilutyte, ugye, pótolhatatlan, Nikolictól nem is vártuk azt, hogy egyenértékű helyettese legyen Jolinak. De sajnos rá kellett jönnöm, hogy Mila kondíciója nem megfelelő, és tegnap a mágneses rezonanciavizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy sérült a térde, gyulladásban van. Ezért - kérem, ezt a szót használja - elállunk a szerződéstől, megválunk Nikolictól. Hogy kit szerződtetünk helyette, arról most még fogalmam sincs. Béres helyére szerdán megérkezett Prágából Martina Pechova, aki a franciaországi Európa-bajnokságon kilencedik helyen végzett cseh válogatott legeredményesebb játékosa volt 10,9 pontos és 6,4 lepattanós átlagával. Pechova 24 éves, 190 centi magas, és inkább a négyes poszton játszik. Iványi Dalma, Ujvári Eszter, Csák Magdolna és Károlyi Andrea megoldja a három külső posztot, itt nem gyengültünk - hacsak nem Zsolnay Gyöngyi fájdalmas búcsújával -, különösen úgy, hogy Delmis remekül beilleszkedett. Centerben viszont Tuvicon kívül - aki Európa egyik legjobbjává nőtte ki magát - nincs igazi klasszisunk. Nikolic helyett valószínűleg szerződtetünk egy sztárt, de hogy kit és honnan, arról még fogalmam sincs. De még ez sem a legnagyobb baj! Sajnos, nem úgy sikerült a felkészülés, ahogy szerettem volna, de ez objektív adottság: a kiegészítő embereink nem készülhettek együtt a válogatottal."

Török Zoltán, a GYSEV-Ringa klubigazgatója lényegsen jobb helyzetben van Rátgébernél. "Remekül sikerült a felkészülési tornasorozat, kiváltképp a rózsahegyi sima győzelmek jelentenek sokat. Van kilenc, minden szinten piacképes kosarasunk Balogh, Zirkova, Kovacova, Vilipic, Eördögh, Seres, Bevilaqua, Török Szilvia és Dénes személyében, akik közül mindenki képes értékes hozzájárulásra az összproduktumhoz. Nézze, legyünk reálisak: másodiknál rosszabbak nem tudunk lenni - a Pécs sem -, ha pedig ez így van, akkor miért ne legyünk elsők? Az öltözőben is ez a cél fogalmazódott meg, álszerénység lenne kevesebbet tervezni. Farkas Sándor személyében új edző került a csapathoz, róla tömören csak annyit mondhatok: ő az a szakember, akire szükségünk volt. Ennél nagyobb dicséretet aligha kaphatna."

A dobogó harmadik fokát valószínűleg a BSE (Hagara, Papp, Nagy Dóra a sztárok) és a Soproni Postás (Fodor, Csákány, az ukrán Sziljahova és az amerikai Sauer a legjobbak) dönti el egymás között.

Ch. Gáll András

Korábban:

Új kosarast szerződtet a MiZo-Pécsi VSK