Vágólapra másolva!
Magabiztosnak tűnő, hétgólos győzelmet aratott a Herz-FTC nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája selejtezőjének első mérkőzésén. A német Lützellinden elleni 32-25-ös sikerhez azonban hozzátartozik, hogy 50 percen keresztül döntetlen volt az állás, így nem kétséges, jövő szombaton nehéz mérkőzés vár Farkasékra.

"Remélem, a lányok nem kényelmesednek el" - rebegte halkan Szarka Éva, a Herz-FTC vezetőedzője a találkozó előtti bemelegítés során, célozva arra, hogy a zöld-fehérek tavaly kétszer is legyőzték a német bajnokot. A bemutatás során a legnagyobb tapsot a Lützellinden magyarja, Elekes Csilla kapta, aki korábban magyar, majd állampolgárságot váltva, német válogatottként is szerepelt.

A nézőtéren illusztris vendégek is helyet foglaltak, megjelent Sinka László, a Magyar kézilabda-szövetség főtitkára, Mocsai Lajos, a női válogatott szövetségi kapitánya, de kilátogatott a csarnokba Fiedler Erika, a Fradi korábbi, és Gaál Adrienn, a Debrecen jelenlegi játékosa is. Utóbbi, barátnője, a Ferencváros második kapusa, Pastrovics Melinda produkciójára volt kíváncsi – pechjére a fiatal hálóőr el sem mozdult a kispadról...

A Herz-FTC úgy kezdett, ahogy hazai pályán illik: három perc alatt 2-0 volt a javára. Ám Farkas hiába kezdett remekül, társai nem vették fel a ritmust, így a 12. percben Lamein második büntetője már német vezetést eredményezett (5-6). Ráadásul a hazaiak sztárja, Farkas ugyan három gólt is lőtt tíz perc alatt, de emellett kétszer a kapufát találta el, kétszer pedig a Metztől igazolt cseh kapus, Lenka Cerna hárított bravúrral. És a különbség csak nem akart nőni. Illetve amikor nőtt, akkor Paunica rendre felhozta a csapatot. A félidő 16-15-ös Fradi-előnnyel zárult, de az összképhez hozzátartozott, hogy Farkas Ágnes három alkalommal is büntetőt hibázott. Azt pedig végképp nem bírta el a csapat, hogy a "jobbszárny" mindössze egy gólra volt képes, Mravikova jóvoltából.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A 38. percben Schulz góljával még a Lützellinden vezetett 20-19-re. Ekkor varázsütésre feljavult a védekezés, Sugár mindent védett, míg elöl Pádár Margit és a lerohanásokat követő átlövésekből rendre eredményes Tóth Tímea megkezdte a gólgyártást. Hanhs-Jürgen Gerlach edző ugyan hiába toporzékolt a kispadnál, hiába hajtotta (Weiter! - Tovább!) és nyugtatta (Langsam! - Lassan!) egyszerre tanítványait, a német bajnok játéka szétesett. Az 57. percben már nyolc volt a különbség (31-23), ám az értehetetlen rohanás miatt az utolsó három percben nem sikerült növelni az előnyt. A 32-25-ös siker jó előjel a jövő szombati visszavágóra, bár a Fradi 50 percen keresztül nyújtott teljesítménye alapján nem szabad elbizakodottan Giessenbe utazni.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője a játék képe alapján elégedett a hétgólos győzelemmel. "A csapat fejben százszázalékosan alulmúlta önmagát. Nagyon a csapatépítés elején vagyunk, néha én sem hittem el, milyen gyermeteg hibákat tudunk elkövetni. De a hét gólnak elégnek kell lennie a visszavágón."

- Korábban utazott már a csapat ekkora előnnyel Volgográdba és nehezen sikerült kivívni a továbbjutást. Ez a helyzet mennyiben különbözik az akkoritól?
- Az egy teljesen más szituáció és egy másabb csapat volt. Most képesek vagyunk rosszul és jól játszani egyaránt. Néhány játékosom nagyon félénken játszott.

Női BL, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
Herz-FTC - TV Giessen Lützellinden (német) 32-25 (16-15)
Kőbányai út, 2000 néző, v.: La Cour Bruun, Nielsen (dán)
gól: Farkas 11/4, Siti 4/1, Lőwy 3, Pádár I. 3, Kirsner 3, Tóth T. 3, Pádár M. 3, Mravikova, Tóth E., illetve Paunica 9, Schulz 3, Rölofsen 2, Fiedel 2, Elekes 2, Danilovic 2, Tobiasz 2, Lamein 2/2, Öri 1/1
kiállítások: 4 perc, illetve 6 perc
hetesek: 10/5, illetve 4/3

Korábban:

Pincési László