Vágólapra másolva!
A több, mint százszoros válogatott pécsi kosaras, Zsolnay Gyöngyi kedden délután hivatalosan tájékoztatja a MiZo-Pécsi VSK vezetőit, edzőit és játékosait: egészségi állapota miatt 27 esztendősen vissza kell vonulnia.

"Felkérem a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét: vizsgálja ki, milyen folyamatok vezettek ahhoz, hogy egy válogatott kosárlabdázó olyan fiatalon kényszerüljön befejezni pályafutását, mint az Zsolnay Gyöngyi esetében történik. Ugyanakkor felszólítom egyik korábbi edzőjét, hogy a nagy nyilvánosság előtt kérjen tőle bocsánatot mindazokért a megalázásokért, fájdalmakért, amelyeket ellene elkövetett, neki okozott." - Vujity Tvrtko, a népszerű tévés mondta ezt abból a szomorú alkalomból, hogy felesége, a MiZo-Pécsi VSK kosara befejezi a pályfutását.

"Gyöngyit az elmúlt években Magyarországon és az Egyesült Államokban is megműtötték és rehabilitálták, ennek eredménye, hogy járása problémamentessé vált" - tette hozzá a férj, akinek közismerten rajong a kosárlabdáért. Vujity Tvrtko nem titkolja, hogy az elmúlt években beszerzett szakvélemények, információk és dokumentumok alapján számára egyértelművé vált: Zsolnay Gyöngyi egykori edzőinek egyike - a többi között orvosi szakvélemények és zárójelentések manipulálásával - súlyosan befolyásolhatta játékosa egészségének alakulását. A tréner, állítja Tvrtko, nyilatkozataival, nyilvános szerepléseivel és cselekedeteivel nagy nyilvánosság előtt megszégyenített, és megalázott egy beteg embert.

"Többször megpróbálta eltiltatni, eredménytelenül" - folytatta Vujity Tvrtko. "A magyar sajtót rágalmak sokaságával árasztotta el. Ezek lényege az volt, hogy Gyöngyi gyakorlatilag egészséges, de térdsérülésre hivatkozva cserben hagyta a csapatát. Ezért döntöttem úgy, hogy felszólítom: legkésőbb szerda délután 17 óráig, ugyanolyan nyilvánosság előtt kérjen tőle bocsánatot, mint amilyen nyilvánosság előtt megalázta őt."

Az MKOSZ vizsgálatától (amelyhez a házaspár minden segítséget megad) és állásfoglalásától azt várja a riporter-férj, hogy soha többé senkinek nem kell hasonló okok miatt ilyen fiatalon befejeznie a kosárlabdázást. Bodrogváry Iván, a MKOSZ főtitkára Vujity Tvrtko bejelentésére úgy reagált: a következő elnökségi ülés dönthet a vizsgálat lefolytatásáról. "Ha a héten megkapom írásban a kérést, akkor a jövő keddi tanácskozáson előterjesztem azt. Azután várható az MKOSZ állásfoglalása az ügyben."

"Bár magánéletét illetően voltak fenntartásaim Zsolnay Gyöngyivel szemben, soha nem hátráltattam a sportolói pályafutását" - reagált Vujity Tvrtko állításaira Király Sándor, akit ugyan név nélkül, de "félreismerhetetlenül" szólíttatott meg. A szakember, aki másfél évig volt Diósgyőrben a játékos vezetőedzője, kijelentette: értetlenül áll a nyilvánvalóan ellene felhozottakkal szemben, mert soha nem vádolta azzal Zsolnayt, hogy szimulál, s semmilyen más módon sem rágalmazta meg.

"Gyöngyi nem edzésen, hanem görkorcsolyázás közben sérült meg, és utána már egyszer sem vett részt a Diósgyőr gyakorlásain. Később személyes okokra hivatkozva és szerződését felbontva Pécsre távozott, ezt azóta is helytelenítem, mert úgy érzem: profi játékos létére cserbenhagyta csapatát. A PVSK-ban ezután még másfél évig kosarazott, tehát kizárt, hogy most miattam kell visszavonulnia. Sajnálom őt, mert nagy tehetségnek tartottam."

Korábban: