Vágólapra másolva!
Szeptember 23-30-ig Bulgária, pontosabban Várna és Szófia ad otthont a nőiröplabda-Európa-bajnokságnak. A végső sikerre négy csapatnak van nagy esélye, nem kizárt, hogy megismétlődik a két évvel ezelőtti végeredmény. Akkor és most is Oroszország volt a favorit.

Szófia és Várna már rajtra készen várja az Európa-bajnokság résztvevőit. A bulgáriai kontinensviadalon 12 csapat vesz részt: az első csoportban Románia, Franciaország, Görögország, Csehország, Oroszország és a házigazda válogatott, a másik ágon Hollandia, Németország, Horvátország, Olaszország, Lengyelország és Ukrajna lép pályára. A lebonyolítás megegyezik a férfi Eb-jével, a csoportok első két helyezettje kerül az elődöntőbe, a harmadikok és negyedikek az 5-8. helyért folytatják.

Ami az esélyeket illeti: Oroszország abszolút favoritnak tűnik. Nyikolaj Karpol tanítványai 1997 és 1999 után zsinórban harmadszor is begyűjthetik az aranyérmet. A kulcsjátékosok közül a két évvel ezelőtti MVP, Jevgenyija Artamonova, illetve a legjobb ütő Jelizaveta Titcsenko lehet kulcsszereplő, de az öt magas játékos között meghatározó szerepe lesz a fiatal feladónak Jelena Vasszilevszkajának is. Az ezüstérmes Horvátország is esélyes lehet, bár nem tudni, mennyire viselte meg a csapatot a belső harc. A közvélemény számára ugyanis teljesen váratlanul júniusban leváltották Ivica Jelicet, a kétszeres Eb-ezüstérmes válogatott szövetségi kapitányát. Jelic vezetésével érte el legnagyobb sikereit a csapat, ám az illetékesek szerint újítani képes szakvezető kell a generációváltáson áteső együttes élére. Az új kapitány az eszéki Nenad Komadina, akinek a pályaedzője a volt válogatott, orosz származású Jelena Csebukina lett. A váltás miatt Barbara Ruzic - Jelic lánya -, Európa legjobb röplabdázónője úgy döntött, nem játszik a válogatottban, amíg nem változik meg a szövetség vezetősége. A famíliához közel állók is azt állítják, Barbara ismét terhes, így egy ideig biztosan nem szerepel a nemzeti csapatban.

A bronzérmes Olaszország szerdán edzett utoljára hazai környezetben, aztán Mark Bonitta együttese csütörtök reggel elutazott Bulgáriába. A csapat gerincét a Club Italia adja Anichini, Arrighetti, Confalonieri, Bruni és Guiggi személyében. Németország is reménykedhet éremben, a válogatott szombaton Hollandia ellen kezd. "Természetesen éremről álmodunk, de nem könnyű a csoportunk" - értékelt a csapat koreai trénere, Hee Wan Lee, arra célozva, hogy Hollandia, Lengyelország és Ukrajna mellett az Eb-második horvátok és az Eb-harmadik olaszok is ellenfelek lesznek.

A legutóbbi Eb végeredménye:
1. Oroszország
2. Horvátország
3. Olaszország
4. Németország
5. Hollandia
6. Románia
7. Bulgária
8. Lengyelország

Pincési László

Korábban:

Jugoszlávia nyerte a férfiröplabda-Eb-t

Röplabdában a helyzet változatlan

Álomdöntő a röplabda-Eb-n