Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott a csoportmérkőzések során ma a franciaországi Gravelines-ben először Oroszország ellen lép pályára az Európa-bajnokságon. Lányaink vágya a bronzérem, de a mieink akkor sem lennének elkeseredve, ha az ötödik helyen végeznének. Ez a pozíció ugyanis még kvalifikációt jelent a kínai világbajnokságra. Rátgéber László szövetségi kapitány szerint a csapat lehet harmadik, de végezhet a 11. helyen is a 12 csapatos Eb-fináléban.

Amikor válogatottunk Pécsett éppen Oroszországot győzte le, s ezzel biztosította helyét a szeptember 14-től 23-ig tartó kontinensbajnokságon, a sajtótájékoztatón Rátgéber László szövetségi kapitány kifakadt, mondván, ha a szakszövetség nem támogatja kellő mértékben válogatottunkat, akkor eredményt se várjunk. Nos, a kapitány szerint a menedzseléssel kapcsolatos helyzet a korábbiakhoz képest mit sem változott, s a játékosok biztosítása körüli hercehurca sem oldódott meg megnyugtatóan.

"Azért, mert a válogatott a közönségbevételekből és tévéjogdíjakból eltartotta magát, az nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben van a női szakág hazai elismertsége és dotálása körül" - dohogott a szakvezető az elutazás előtt.

Ettől eltekintve a lányok elvégezték a munkát, s nem kerülték el a nevesebb ellenfeleket sem. Noha az augusztusi franciaországi tornán a házigazdák, az oroszok és az 1997-ben aranyérmes litvánok felülmúlták a mieinket, később Szlovákiát, s a címvédő lengyeleket sikerült legyőzni. A rendkívül erős jugoszlávokat pedig négyszer verték a magyarok, s csak egyszer kaptak ki, igaz hivatalosan csak két győzelem a mérleg, mert a többi sikert edzőmeccsen arattuk.

- A lányokkal beszélgettem, s majdnem mindegyikük azt mondta, nem elérhetetlen a harmadik hely. Van alapja az elvárásoknak, vagy a válaszok a vágyakat tükrözik?
-Az nem baj, ha a játékosoknak egy világverseny előtt van önbizalmuk. Más kérdés, hogy a hölgyeknél egy mérkőzés alatt is nagy az érzelmi hullámzás, tehát nehéz előre jósolni. Nem kalkulálható vereségek is bejöhetnek, az oroszok, a litvánok, a csehek, a szlovákok és a görögök ellen pedig csak az utóbbiak ellen mehetünk biztosra.

- Mi lenne számunkra a legoptimálisabb?
- Természetesen, ha megvernénk mindenkit! Éppen a pécsi siker alapján az oroszok elleni találkozót sem adjuk fel. Lehet, hogy faramuci számolgatás, de én úgy kalkulálok, hogy csoportharmadikként lenne jó a nyolcba menni, s ha ott nyerünk, a vb-részvétel már biztos. De! Ha bejutunk is a nyolc közé, de ott kikapunk, akkor az 5-8. helyért két meccs vár ránk, s azok eredménye megjósolhatatlan.

- Lépten-nyomon azt hangoztatja, válogatottunk a centerposzton sebezhető. Ez tény, vagy csak a rátgéberi taktika része?
- Ez tény. Ha csak az átlagnál valamivel jobbak lennénk centerben, nem lenne semmi gondom. Így olyan játékosokat kell ezen a poszton játszatnom, akik szükségmegoldást jelentenek. Hiába van remek formában Béres Timi, sérülése után nem tud egy meccset végigjátszani, s különben is ma már egyenértékű játékosok kellenek, s ez nálunk nincsen meg.

- Azt is nyilatkozta korábban, hogy a külső sorunk nagyon erős. Egyfajta lerohanásos játék nem pótolja a hiányosságokat?
- Visszakérdezek: azért ehhez labdát kellene szerezni a palánkunk alatt, nem?

- Az általában optimista Rátgéber László a szokásosnál mértéktartóbb...
- Nem, de nem akarom sem magam, sem a közvéleményt hamis illúziókba ringatni.

Magyarország a B csoport mérkőzései során sorrendben az orosz, a szlovák, a cseh, a litván és a görög csapattal találkozik. A címvédő lengyelek és a favorit házigazdák a másik hatosban szerepelnek.

Válogatottunk az Eb-k 63 éves történetében csak kétszer nem vett részt a legjobbak küzdelmében: az első kontinenstornán 1938-ban és a legutóbbin, 1999-ben. Az eddigi legjobb eredmény két ezüstérem volt: 1950-ben Budapesten, hat évvel később Prágában állhatott a dobogó második fokára a csapat. Bronzérmesek lettek a magyarok 1952-ben (Moszkva), 1983-ban (Budapest), 1985-ben (Treviso), 1987-ben (Cadiz) és 1991-ben (Tel-Aviv).

A legutóbbi sikert 1997-ben könyvelhették el, amikor hazai környezetben - Pécsen, Zalaegerszegen és a fővárosban - a negyedik helyet szerezték meg. Az akkori együttesből idén Franciaországban is pályára lép Béres Tímea, Csák Magdolna, Iványi Dalma, Kalmár-Nagy Dóra, Károlyi Andrea, Seres Éva és Ujvári Eszter.

Thury Gábor

Korábban: