Vágólapra másolva!
Férfi röplabda-válogatottunk szombaton a világbajnok Olaszország ellen kezd az Eb-n. Szombaton Ostravában megkezdődik a 2001. évi férfiröplabda Európa-bajnokság, s 18 évi "böjt" után most azt is hozzátehetjük: a magyar válogatott részvételével. A csoportbeosztás és a sorsolás alapján a "részvét" is helyén való, hiszen Demeter György csapata az első mérkőzését a világbajnok olaszokkal, a harmadikat az olimpiai bajnok jugoszlávokkal játssza.

A magyar válogatott ezzel együtt biztosan előkelőbb helyen zár, mint 1983-ban, amikor a 12 csapat között 11. lett. Most Ostravában ugyanis a 9-12. helyekért már nem meccsel a mezőny, holtverseny lesz. Az első csoportot Oroszország, Csehország, Hollandia, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia alkotja; a másodikban csapatunk sorrendben az olaszok, a franciák, a jugoszlávok, a németek és a lengyelek ellen lép pályára. A papírforma alapján győzelmi esélyekkel csak a németek ellen, de talán a lengyeleket is sikerülhet meglepni. S két nyert meccs azt jelentené, hogy az 5-8. helyért zajló folytatásban is érdekeltek lennénk. Itt az 5. helynek még komoly jelentősége van, mert az Európa-bajnokság első öt helyezettje automatikusan résztvevője lesz a következő Eb-nek. (Az 1-4. helyekért a két csoport 1. és 2. helyezettje játszik.)

- Hogyan teltek a felkészülés utolsó napjai?
- Természetesen edzésekkel Tatán, ahol a technika finomításán és a gyorsaság fejlesztésén volt a hangsúly - mondta a szövetségi kapitány.

- Kik alkotják a kezdő csapatot?
- Koch Róbert, Mészáros Dömötör, Gelencsér Balázs, Veres Péter, Kántor Sándor és Tomanóczy Tibor. De a cserékre is maximálian számítok.

- Mennyire került felfokozott hangulatba a csapat? Elvégre nem minden évben utaznak Eb-re.
- Így igaz, a keretből csak ifi Eb-n szerepeltek néhányan. Amikor a felnőtt válogatottunk utoljára Eb-n játszott, a mostani csapatból többen még bölcsődébe jártak. Az egészséges várakozás és a feszültség mindenkiben megvan, de különösebben senki sem izgul vagy idegeskedik. Remélem, így lesz majd a meccseken is.

- Minden kezdet nehéz, de most nekünk különösen.
- Ez vitathatatlan. Az első három meccsen nyugodtan, felszabadultan kell játszanunk, s meg kell próbálnunk meglepetést okozni. Szerintem nem hátrány, hogy erős csapatok ellen kezdünk, ezeken a találkozókon szokjuk meg a légkört, s ez pozitívan hat majd a két sorsdöntő meccsünkre.

- Ha a helyezéseket nézzük, mi az, amivel maximálisan elégedett lenne, amit elfogadhatónak tartana, és ami után nagyon szomorú lenne?
- Nagyon szomorú semmiképp sem leszek, bárhol végzünk; hiszen már az is hatalamas siker, hogy egyáltalán ott lehetünk az Európa-bajnokságon. Persze ezt nem jutalomüdülésként fogjuk fel. Minden helyezésnél, akármit mondok, lennék boldogabb is, ha előrébb végeznénk, leszámítva azt, ha mi nyerjük meg az Eb-t... Ami persze a realitást illeti, a célunk az, hogy megszerezzük az 5-8. helyek valamelyikét.

- Erre mekkora célprémiumot tűztek ki?
- Semekkorát, a szövetség anyagi helyzete a premizálást nem teszi lehetővé. Ránk igazán nem lehet mondani, hogy a pénz motivál bennünket, de azért ne higyje, hogy nincs motivációnk.

Az Eb-keret: Mészáros Péter (Nyíregyháza), Koch Róbert (Friedrichshafen), Gelencsér Balázs (Kaposvár), Szekeres Tamás (Dunaferr), Tomanóczy Tibor (Panelliniosz, görög), Dávid Zoltán (Kaposvár), Kántor Sándor (Cuneo, olasz), Mészáros Dömötör (Trento, olasz), Urfi Csaba (Dunaferr), Tullner Roland (Torhout, belga), Veres Péter (Trieste, olasz), Szabó Gábor
(Dunaferr)

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
szombat, 16 óra: Magyarország - Olaszország
vasárnap, 14 óra: Magyarország - Franciaország
hétfő, 16 óra: Magyarország - Jugoszlávia
szerda, 13 óra: Magyarország - Németország
csütörtök, 16 óra: Magyarország - Lengyelország

Fábik Tibor

Korábban: