Vágólapra másolva!
Igazi vízilabdás ünnepet varázsolt a margitszigeti Hajós Alfréd uszodába szombaton a Zwack Unicum gála eseménysorozata, amelyre - a júniusi Európa-bajnokság hangulatát idézve - ismét megteltek a lelátók. Az olimpiai bajnok magyar csapat ugyan kikapott a Világválogatott ellen, de a nézők ezt könnyen megbocsájtották.

Négyezer néző előtt felvonult a múlt, a jelen és a jövő a sikersportág képviseletében. Előbb két öregfiúk válogatott játszott egymás ellen, soraikban olyan egykori klasszisokkal, mint az olimpiai bajnok Sudár Attila, vagy az Európa- és világbajnok Kásás Zoltán, Magas István, Steinmetz János. Az eredmény igazán másodlagos volt, örömpólót mutattak be a kilóban meglehetősen sokat gyarapodott hajdani kedvencek, a fehérsapkások lőtték a több gólt, és 10-3-ra nyertek.

Ezt követően a Bp. Honvéd szinkronúszóinak mutatós show-ja szórakoztatta a publikumot. Igaz, a lányok tudásban még nem közelítik meg a műfaj legjobbjait, de - stílusosan mondva - többnyire már szinkronban voltak a gyakorlatok mutatása során, s a szurkolók élvezték a produkciót. Még mielőtt a pólós ünnep fő produkciója, a Magyarország-Világválogatott összecsapásra került volna sor, hosszasan ünnepelte a közönség az elmúlt hetek sikercsapatait: az Eb-arany -, s vb-ezüstérmes női, az Európa-bajnok ifjúsági és a világbajnoki 3. helyezett junior válogatottat.

Mellettük két olyan hajdani világsztár kapott ajándékot születésnapjára, mint az 50-es évek kétszeres olimpiai bajnoka, a most 70 esztendős Markovits Kálmán, valamint az egy évtizeddel később világklasszisnak számító Konrád János: ő most 60 esztendős.

Az est fénypontját jelentette a Világválogatott vendégszereplése az olimpiai bajnok magyar együttes ellen. Folytatódott azonban az idei "pechszéria", nyertek a vendégek. Ahhoz képest, hogy négy perc alatt 2-0-ás előnyt szerzett a magyar csapat, a folytatás nem sok örömet hozott a lelkes nézőseregnek, mert a vendégek nem csak komolyan vették a játékot, hanem időnként meglepően látványos, eredményes pólót is produkáltak. Mintha ők lettek volna az összeszokottabbak, A második játékrésztől ők irányították a mérkőzést.

A hajrá elején Vári és Kásás két távoli bombagóljával sikerült ugyan az egyenlítés, de a végén megint a Világválogatott játszott fölényben, és érte el szinte tetszés szerint találatait. Bár a végeredmény ünneprontásnak számít, mégsem volt hiábavaló a sok mindent felvonultató rendezvény, mert igazolta: a vízilabda a legnépszerűbb sportágak közé tartozik, a közönség hajlandó feledni és megbocsájtani még a botlásokat is.

Magyarország-Világválogatott 6-9 (3-2, 0-2, 1-2, 2-3)

Hajós Alfréd Sportuszoda, 4000 néző
vezette: Kosztolánczy, Németh A.
Magyarország: Kósz Zoltán - Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Kásás Tamás 2, Kiss Gergely 2, Molnár Tamás, Benedek Tibor. Csere: Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Märcz Tamás, Vári Attila 2, Biros Péter, Varga Tamás. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Világválogatott: Jesus Rollan (spanyol) - Teodorosz Hatciteodoru (görög) 2, Vlad Hagiu (román), Alberto Angelini (olasz) 1, Dmitrij Gorskov (orosz), Veljko Uskokovic (jugoszláv), Ivan Perez (spanyol) 2. Csere: Georgiosz Afrudakisz (görög) 1, Gejza Gyurcsi (szlovák) 1, Roberto Calcaterra (olasz) 2, Bonca Florin (román), Aleksandar Sostar (jugoszláv). Szakvezetők: Alessandro Campagna (olasz), Neven Kovacevic (horvát)

Korábban:

Vízben a világ ellen