Vágólapra másolva!
A budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapjának esti programja előtt megtartották a vb hivatalos megnyitóünnepségét a Nemzeti Atlétikai Központban. Az ígéreteknek megfelelően sztárfellépőkkel, a nyár legnagyobb bulijával nyitották meg a szervezők hivatalosan is Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét.

A vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs a nap folyamán hangsúlyozta, hogy a délelőtti program csúszása ellenére a megnyitó 18 órakor kezdetét veszi, és ez valóban meg is történt. Nagyrészt megtelt a stadion, amikor az előkészületek után ismert magyar emberek köszöntötték a nézőket az óriáskivetítőn, és elindultak a visszaszámlálás utolsó másodpercei.

A Z-Drums nevű magyarországi, könnyűzenei ütőhangszeresek műsora indította el a megnyitót, majd Magyarország Himnusza után Novák Katalin köztársasági elnök és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe köszöntötte, és lelkesítette fel még jobban a közönséget.

Az államfő a sport béketeremtő természetét is kiemelte a beszédében.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke megnyitón Fotó: Csudai Sándor - Origo

A beszédeket követően a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal hangzott el több különböző énekes szájából.

A Queen egykori frontemberének, Freddie Mercurynak a legendás budapesti koncertjéről játszottak be felvételeket a dalról,

majd a Bagossy Brothers Company énekese, Bagossy Norbert a futópályán énekelt el két versszakot. Ezután ismét az óriáskivetítőre figyeltek a nézők, hiszen Péter Szabó Szilvia táncosok körében a budapesti Halászbástyán; Keresztes Ildikó Madarász Gábor basszusgitárossal a Hősök terén; Pál Eszter, Pál István "Szalonna" és bandája Veszprém óvárosában; a Hősök című zenekar két rappere, Eckü és Mentha egy Tihany melletti balatoni hajón énekelt részletet a dalból.

Látványos műsorral készültek az ünnepségre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A dal közben egy különleges zászlós ceremóniára visszatért a pályára a Z-Drums is: miközben a 12 dobos zenélt, 115-en zászlócsíkokat húztak ki (a vb-n résztvevő 202 ország zászlaját, valamint a World Athletics Athlete Refugee Team (ART) lobogóját), 24 showtáncos pedig a színpad mellett táncolt a műsor közben. Ezután egy 7 főből álló elektronikus rezesbanda, a SunCity Brass vonult végig a futópályán, majd

az addig rejtélyesnek tűnő, színpadon elhelyezett virágból Lábas Viktória bújt elő, aki Bagossy Norberttel és a Magyar Rádió Gyermekkórusával együtt zárta le a Tavaszi szél vizet áraszt című dal előadását.

115-en zászlócsíkokat húztak ki a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő, egyben utolsó főszereplő a kabalafigurája, Youhuu volt. A racka juh egy videoklipben mutatta meg, ahogy felkészült, hogy iderepüljön a Nemzeti Atlétikai Központba, majd

három darab JAS 39 Gripen repült át a stadion felett, miközben a magyar nemzeti színeket húzták maguk után.

Ezután Youhuu megérkezett a stadionba, majd a bukfencei ellenére 100 méteres "racka juh világcsúcsot" futott vastaps közepette. A célba beérve az előadók, a zenei produkciókban részt vevők ünnepelték őt, ezzel pedig

hivatalosan is kezdetét vette a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság.

A füsüketítő hangú Gripenek látványos repülése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.