Vágólapra másolva!
Olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes és fedett pályás világbajnok súlylökő, a legsikeresebb és legismertebb magyar atléták közé tartozik. Márton Anita kisgyermekes anyaként készül a budapesti atlétikai világbajnokságra, ami szerinte megismételhetetlen esemény lesz.

Origo: Jól hallom, hogy a kislánya is ott van önnel?
Márton Anita: Igen, ezen a héten Nyíregyházán edzőtáborozunk és elkísért Luca is. Két és fél éves, de így tudjuk a leggördülékenyebben megoldani.

Akkor - gondolom - az egész család együtt utazik ilyenkor?
Igen (nevet). A férjem is jön velünk, és amíg edzem, ő van Lucával. Szerencsés vagyok, mert az egész család támogatja a karrieremet, máshogy nem is lehetne csinálni. Anyukám is sokat besegít, ő már nyugdíjas, és van még két dédi mama is a közelünkben, de így is elég rohanós azért az élet.

Mi hiányzik legjobban a mindennapjaiból, amióta anya lett?
A pihenés. Élvezem, de azért tud fárasztó is lenni. De nem panaszkodom, mert Luca elég jó alvó, ráadásul ilyenkor, az edzőtáborokban nincs rohangálás, nincs az, hogy csak elszaladok ide vagy oda, vagy kiteregetek, ilyenkor csak evés és edzés van, koncentráltan itt tudok lenni.

Most éppen a délutáni edzés előtt beszélgetünk, mivel tölti a kislányával közös idejét?
Az ölemben ül, és a Micike és az egér című könyvet lapozgatja.

Hogyan tudja összeegyeztetni az anyaságot az élsporttal?
Nekem kicsit bonyolultabb volt a visszatérés a szülés után, mint másoknak, mert volt egy térdsérülésem is, az majdhogynem jobban akadályozott, mint a gyerekvállalás. Az elején megvoltak azok az időszakok, amikor jóval kevesebbet tudtam pihenni, mert épp akkor aludt, amikor edzésen voltam. Nehéz volt az is, amikor eleinte nehezen viselte a távollétemet, olyankor nem akart velem beszélni a telefonban vagy sírva fakadt, ez lelkileg nagyon megnehezítette a dolgot. Összességében sokkal nehezebb anyaként, mint előtte, de nem lehetetlen.

Tisztában van vele, hogy a gyorsasága már nem a régi Forrás: PHOTO:ZSIGMOND LASZLO-HUN/[email protected]

Nem küzd azzal, hogy szétszóródik a figyelme? Anyaként a sportra gondol, a pályán a lányára?
Luca ebbe nőtt bele, jól érzi magát mindenhol, megtalálja a társaságot. Alig lehet az edzőm szobájából kicsalogatni, vagy a sporttársaimtól elvenni, hatalmas társasági életet él, nem esik nehezére idegen ágyban aludni sem. Hozzászokott, és mivel tudom, hogy mindig jó helyen van, nem szakad ketté a lelkem, százszázalékig oda tudok koncentrálni, ahová kell. Előfordul persze, hogy csimpaszkodik a lábamba, amikor indulok, könyörög, hogy ne menjek el, ezek nem annyira könnyű helyzetek.

Melyik a nagyobb kihívás, megdobni a vb-szintet vagy minden helyzetben következetesnek lenni szülőként?
Hú, ez nagyon nehéz kérdés! Nálunk most két vonalon lehet kvalifikálni, egyik mód a szint teljesítése, amit amúgy mindig olyan magasan állapítanak meg, hogy a világon nyolc-tíz ember tudja csak meglökni. Valamikor benne voltam ebben az elitben, nem okozott problémát, de reálisan látom a helyzetemet és a sportot, úgyhogy kimondhatom, hogy nem tartozom már a fiatal sportolók közé. Az erővel nincsenek problémák, de a gyorsaságom nem a régi, a térdműtét is sokat hátráltatott. A másik lehetőség a világranglista alapján bekerülni a 36 fős vb-mezőnybe, és mivel jelenleg a tizenkilencedik vagyok, a kijutás gyakorlatilag biztos a számomra. Otthon pedig minden napra jut valami újdonság, nem megy még annyira rutinból a szülőség, de összességében szerintem elég következetesek vagyunk.

Márton Anita anyaként is maradt az élsportnál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A legismertebb magyar atlétaként nyomásként éli meg a vb-szereplést?
Egy világbajnokságon indulás mindig teher valamilyen szinten, hiszen szeretné megmutatni az ember, hogy mit tud. Mindenféleképpen egy különleges vb lesz a mostani minden magyar atléta számára. A családom, a barátaim is ott lesznek, egy általános iskolai osztálytársam például, akivel 15 éve nem találkoztam, kérdezte, hogy mikor versenyzem, mert kijönnének megnézni a családdal. Ez egyszerűen megismételhetetlen esemény lesz.

Milyen eredményt vár magától?
Ha a legjobb eredményt meglököm, amit a kislányom születésem óta löktem, vagy ha azon sikerül javítani, akkor már elégedett lennék. Ez 19 méteres, vagy 18.50 fölötti eredményt jelent. Hogy ez számszerűen mire lesz elég, azt nem tudom, mert az elmúlt pár évben eléggé megerősdött a mezőny.

Milyen eredmény kell ahhoz, hogy mégse vonuljon vissza idén?

Nem titkolt dolog, hogy az idei év végére tervezem a visszavonulásomat. Hosszú, majdnem 23 éves pályafutás van a hátam mögött. A covid időszak előtt is az volt már a terv, hogy a 2020-as olimpia után abbahagyom a versenysportot és a családalapításra koncentrálok 100%-ban. De azért edzőmmel, Eperjesi Lászlóval kötöttünk egy fogadást, hogy amennyiben érmet szereznék a vb-n, abban az esetben belevágok még egy utolsó alapozásba, megcélozva a párizsi olimpiát.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.