Vágólapra másolva!
A nankingi szuperverseny harmadik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval. A spanyol megnyitás divatos változatában Topalov újított, nagymesterünknek pontosan kellett védekeznie, hogy a gyaloghátrányos végjátékban megszerezze a fél pontot, 55 lépés után osztoztak meg a ponton. A kínai Wang Yue kalandos, bonyolult játszmában kiharcolta a döntetlent a norvég Magnus Carlsen ellen. Az éllovas kölcsönös időzavarban nem használta ki nyerőesélyét. Remivel végződött az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Dmitrij Jakovenko játszmája is. A negyedik játéknapon Lékó sötéttel Wanggal játszik.

A 2005-ös dortmundi szuperverseny óta a bolgár Veszelin Topalov egyik mumusa Lékó Péternek, nagymesterünk klasszikus gondolkodási idejű partiban nem tudta őt legyőzni, holott korábban nagyon eredményes volt vele szemben.

Gondoljunk csak a 2002-es világbajnok-jelölti döntőre. A 63 eddig lejátszott partijuk mérlege az idei Amber-tornán aratott villámgyőzelemmel Péternek kedvező, 16-15-re vezet 32 döntetlen mellett, de számos fájó vereség érte. Topalov 1-e4-gyel nyitott és a spanyol megnyitás divatos változatában a 15. lépésben újított és egy picit aggódtunk Péterért.

A felhasznált gondolkodási időn is látszott, hogy nagymesterünknek nagyon figyelnie kellett, hogy ne kerüljön jelentős hátrányba. Topalov kiskombinációval gyalogot nyert, de az egyszerűsítés után állása nem volt nyerhető.

Kevés hiányzott, hogy Magnus Carlsen mesterhármassal vezessen a 21-es kategóriájú tornán. A kínai Wang Yue ellen a Grünfeld védelmet igen eredetien játszotta, 13...e5! gyalogáldozatos robbantása méltán aratott elismerést.

Az áldozott gyalogot visszanyerte, számos kínálkozó lehetőséget kölcsönös időzavarban nem használt ki, mentőövet dobott ellenfelének. A különböző színű futós végjátékban Wang Yue gond nélkül harcolta ki a remit.

Az azeri Tejmur Radzsabov a kedvenc variját játszotta meg a skót megnyitásban. A korai vezércserét követően minimális előnye volt, de az orosz Dmitrij Jakovenko pontos védekezéssel elérte a remit.

A 3. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Lékó Péter (magyar, 2762) (Spanyol megnyitás, 55)
Wang Yue (kínai, 2736) - Magnus Carlsen (norvég, 2772) döntetlen (Grünfeld védelem, 58)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) döntetlen (Skót megnyitás, 32)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 2,5 pont
2-4. Wang Yue, Dmitrij Jakovenko és Tejmur Radzsabov 1,5
5-6. Lékó Péter és Veszelin Topalov 1

A 4.forduló párosítása:
Wang Yue - Lékó
Radzsabov - Topalov
Jakovenko - Carlsen