Vágólapra másolva!
Az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló szuperverseny második fordulójában a spanyol Alekszej Shirov világossal legyőzte az orosz Dmitrij Jakovenkot. A játéknap rangadója, az orosz Peter Szvidler és a norvég Magnus Carlsen partija igazi küzdelem nélkül lett remi. Az első fordulóban elszenvedett veresége után javított az ukrán Vaszilij Ivancsuk, könnyedén nyert az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen. Örülhettek az ukrán sakkrajongók, Szergej Karjakin és Andrej Volokityin is megszerezte első győzelmét, Pavel Eljanov remizett.

A 19-es kategóriájú szuperverseny második fordulójában négy játszmában is döntés született, a világossal játszók voltak eredményesek. Sikeres napot zártak a hazai versenyzők, 3,5 pontot gyűjtöttek. Megszerezte második győzelmét a spanyol Alekszej Shirov.

A 9. lépésig az orosz Dmitrij Jakovenko elleni játszmája megegyezett a forduló rangadójának, a Peter Szvidler és Magnus Carlsen összecsapásnak a megnyitásával, majd Shirov 10.Ve4-gyel folytatta az ismert gyalogáldozatos variban. Jakovenko 11...Hc7 lépése új gondolat volt az állásban, de nem vált be, világos a gyalogért több mint elegendő kompenzációt kapott. Jakovenko többször is pontatlankodott a védekezéskor, Shirov kihasználta a felkínált esélyt.

Kikapott az orosz sakkozás másik reménysége, Jevgenyij Alekszejev is. Az első fordulóbeli verségétől felpaprikázott Vaszilij Ivancsuk a klasszikus katalán megnyitásban új tervvel rukkolt ki. Alekszejev az ellenjáték érdekében gyalogot áldozott, de elképzelése nem vált be. A viadal doyenje válogathatott a nyerések között!

Kisebb meglepetésként könyvelhettük el, hogy Szvidler 1.d4-gyel nyitott, talán nem akarta felfedni kártyáit a szicíliai védelem sárkány-változatában. Egyetlen önálló lépést sem húztak a táblán, Magnus Carlsen jól ismerte a változatot, jogos volt a korai békekötés.

Érdekes megnyitáseméleti párbaj bontakozott ki az ukrán Andrej Volokityin és az amerikai Alekszander Oniscsuk partijában. Itt az egykori ukrán sakkozó tálalt újítást 12...Hbd7-tel, de 17.Hh4! után világos jelentős előnyt ért el. Oniscsuk tisztáldozattal próbálkozott, Volokityin megőrizte higgadtságát, biztosan gyűjtötte be az egész pontot.

Szicíliai védelmű párbajt láttunk Szergej Karjakin és Liviu-Dieter Nisipeanu összecsapásában. A román nagymester 12...h5-tel akadályozta világos g4-es tervét. A bonyodalmakat csak fokozta Nisipeanu tisztáldozata, de Karjakin hidegvérrel védekezett, majd gyalogelőnnyel zárta a kalandokat, szabadgyalogja könnyen nyert. Gyors remi lett a holland Loek van Wely második világossal játszott partija, az ukrán Pavel Eljanov Grünfeld védelme elég volt a fél ponthoz.

A második forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2676) - Pavel Eljanov (ukrán, 2687) döntetlen (Grünfeld védelem, 22)
Peter Szvidler (orosz, 27446) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) döntetlen (Vezérindiai védelem, 22)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 53)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Liviu-Deter Nisipeanu (román, 2684) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)
Andrej Volokityin (ukrán, 2684) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 31)
Alekszej Shirov (spanyol, 2740) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 46)

A verseny állása:
1. Alekszej Shirov 2 pont
2 -4. Magnus Carlsen, Szergej Karjakin és Andrej Volokityin 1,5
5 -7. Peter Szvidler, Pavel Eljanov és Vaszilij Ivancsuk 1
8-12. Jevgenyij Alekszejev, Liviu-Dieter Nisipeanu, Loek van Wely, Dmitrij Jakovenko és Alekszander Oniscsuk 0,5

A harmadik forduló párosítása:
Carlsen - Van Wely
Eljanov - Shirov
Alekszejev - Szvidler
Nisipeanu - Ivancsuk
Oniscsuk - Karjakin
Jakovenko - Volokityin