Vágólapra másolva!
A Miskolci Nemzeti Színházban lejátszották a Lékó-Carlsen nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésének újabb két partiját. A harmadik összecsapás során Lékó Péter vezette a világos bábukat és kedvező pozíciót ért el. Kölcsönös kapkodásban először a 17 éves norvég Magnus Carlsen hibázott, nem igényelte háromszori tükörkép alapján a döntetlent, majd nagymesterünk hagyott ki fonalas nyerést. A játszma végül 100 lépésben, örökös sakkal lett remi.  Mindkettőjüket megviselte a hosszú csata, óvatos Caro-Kann védelmet láttunk, majd Magnus lendült akcióba. Péter kihagyta a jó esélyt nyújtó folytatást, a norvég titán kihasználta hibáját, és pályafutása során először tudta megadásra kényszeríteni elsőszámú sakkozónkat. Az első félidő után Carlsen 2,5-1,5-re vezet. Pénteken szabadnap lesz, közönségtalálkozó színesíti a programot.

Az óvatos első játéknap után felgyorsultak az események a borsodi megyeszékhelyen zajló párharcban. Lékó Péter nagy esélyt szalasztott el, hogy a harmadik játszmában megszerezze a vezetést. A kihagyott lehetőség miatti bosszankodása rányomta bélyegét a negyedik partiban nyújtott játékára, egypontos hátrányban várja a folytatást.

A játszmákat követő sajtótájékoztatón Lékó Péter bevallotta, hogy még nem volt ideje hathatós fegyvert kidolgozni Magnus Carlsen sárkány-változata ellen, ezért a szicíliai védelem ellen a 3.Fb5-ös vari mellett döntött. Szép térelőnyt ért el, kecsegtető volt pozíciója, a sorozatos cserék után huszárja jobb figura volt, mint Magnus futója. A kölcsönös kapkodásban váratlan fordulatok, elszalasztott esélyek is borzolták a két nagymester és a szépszámú érdeklő kedélyét.

Péter szabadgyalogja b6-re ért, de Magnus védőállást épített ki. Péter hosszasan manőverezett huszárjával, hogy a gyalog segítségére siessen. A gyalog végül vezérré változott, de Magnus örökös sakkal remire mentette reménytelennek ítélt pozícióját.

A 100 lépésig tartó ütközet után némi késéssel kezdődött a negyedik parti. Péter ismét Caro-Kann védelmet játszott, Magnus elkerülte a divatos folytatásokat. Manőverezések után igazi stratégia csata kezdődött. Sajnos ismét nagymesterünk hibázott, keresztezhette volna Magnus királyszárnyi támadási kísérletét. A bonyolult állásban mindketten időzavarba kerültek, a 17 éves norvég sakkozó megőrizte hidegvérét, és jó technikával kihasználta esélyét, vezetést szerzett.

A második játéknap eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) döntetlen (Szicíliai védelem, 100)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Lékó Péter (magyar, 2741) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 58)

Forrás: [origo]