Vágólapra másolva!
A svájci üdülővárosban, Bielben zajló szuperverseny hetedik fordulójában Polgár Judit világossal játszva remizett Alekszander Oniscsukkal. A spanyol megnyitásban Judit 8.d4-gyel elkerülte a Marshall támadást, kiegyenlített állás jött létre. Nagymesternőnk gyalogot áldozott a kezdeményezés érdekében, Oniscsuk időzavarban is jól védekezett, és a küzdelem az 56. lépésben örökös sakkal végződött. Nagyot botlott az éllovas Magnus Carlsen. A 16 éves norvég titán könnyelműen leütött egy gyalogot, amire tisztet vesztett, így vereséget szenvedett a svájci Yannick Pelletiertől. Az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc királyindiai védelmében újabb győzelmet ért el, a holland Loek van Wely negyedszer kapott ki. Radzsabov a nyeréssel befogta Carlsent. A holtversenyben harmadik Polgár Judit következő partiját sötéttel az orosz Alekszander Griscsuk ellen játssza.

Pályafutása során harmadszor mérkőzött meg Polgár Judit a korábban ukrán, jelenleg az amerikai színeket erősítő Alekszander Oniscsukkal. Első partijukat az 1997-es tilburgi tornán megnyerte, két évvel később a csapat Európa-bajnokságon remiztek.

Akkor Oniscsuk a Marshall támadást játszotta meg. Bielben Judit a 8.d4-es változattal elkerülte a végjátékig is elemzett varikat, de előnyt nem tudott elérni. Kockázatosnak tűnő vezérszárnyi akcióra szánta el magát, majd gyalogot áldozott, hogy csökkentse a vonalon felsorakozott sötét bástyák erejét.

Huszárja szép centrummezőt kapott cserébe, Oniscsuk védekezésre kényszerült, majd a legjobb pillanatban döntetlent célzó lebonyolítással visszaáldozta a gyalogot. A küzdelem örökös sakkal fejeződött be.

Kicsit fejébe szállt a dicsőség az egypontos előnnyel vezető Magnus Carlsennek. A 16 éves norvég fiú világossal könnyű áldozatnak gondolta Yannick Pelletiert. A svájci nagymester azonban nem ült feltartott kézzel a sakkasztalhoz.

Carlsen a gyors vezércsere után leütött egy "mérgezett" gyalogot, Pelletier futóját bezárta, és a játszma végkimenetelét illetően nem lehetett kétségünk. Magnus még megpróbált egy pattot kikényszeríteni, de a sötét király szépen eltáncolt a sakkok elől. Carlsen a váratlan vereség után már csak holtversenyben vezet, Tejmur Radzsabov befogta őt.

A holland Loek van Wely és az azeri nagymester a királyindiai védelemben már évek óta elméleti párbajt vív. Radzsabov számára kellemetlen emlék, hogy Hanti-Manszijszkban, a Világkupán esélyesként a 32 között elvérzett Welyvel szemben.

Sikerült a visszavágás az idei Corus-tornán, és az Amber-versenyen is Tejmur nyert. A 18. lépésben Wely tért el Monacóban játszott partijuktól, taktikai csetepaté után bonyolult állás alakult ki. A rossz formában sakkozó Loek azonban túlértékelte esélyeit, minőséget áldozott, ellenfele hárította a fenyegetéseit, majd anyagi előnyével nyert.

Forrás: [origo]

Pillanatkép a Polgár-Oniscsuk partiról

Nagymesteri szalonremit láttunk Bu Xiangzhi és Alekszander Griscsuk találkozóján. Pontosztozkodással végződött Borisz Avrukh és Alekszander Motylev partija is, de bőven volt izgalom, tévelygések sorozata kellett a lépésismétléses békekötéshez.

Motylev sorozatban három játszmát vesztett, ezért a középjátékban elkerülte a lépésismétlést, de Avrukh nem használta ki az ajándékba kapott lehetőséget. Az izraeli nagymester bőséges ellenértéket kapott a vezérért. A második időkontrollnál mindketten ismét időzavarba kerültek, és Avrukh nyerést hagyott ki. Három könnyűtiszttel és gyalogjaival legyőzhette volna orosz ellenfelének vezérét.

A 7. forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2679) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 36)
Magnus Carlsen (norvég, 2710) - Yannick Pelletier (svájci, 2591) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 48)
Bu Xiangzhi (kínai, 2685) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) döntetlen (Vezércsel, 20)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)
Borisz Avrukh (izraeli, 2645) - Alekszander Motylev (orosz, 2650) döntetlen (Angol megnyitás, 59)

A verseny állása:
1-2.Magnus Carlsen, Tejmur Radzsabov 4,5 pont
3-4. Polgár Judit és Alekszander Oniscsuk 4
5-8. Borisz Avrukh, Bu Xiangzhi, Alekszander Griscsuk és Yannick Pelletier 3,5
9. Alekszander Motylev 2,5
10. Loek van Wely 1,5

A 8. forduló párosítása:
Radzsabov - Motylev
Oniscsk - Avrukh
Griscsuk - Polgár Judit
Pelletier - Bu Xiangzhi
Van Wely - Carlsen