Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter sötéttel szenzációs játékkal legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot. Nagymesterünk a jól megjátszott megnyitás után kezdeményezéshez jutott, számára kedvező végjátékra egyszerűsíthetett. A különböző színű futók mellett Péter szabadgyalogot képzett, és a nagy csatát végül 65 lépésben megnyerte. Lékó feljött a holtversenyes második helyre, mivel Viswanathan Anand és Jevgenyij Alekszejev egymás elleni partija remivel végződött. Vlagyimir Kramnyik harmadszor győzött, előnyét egy pontra növelte. Az utolsó fordulóban Lékó Péter az azeri Sahriyar Mamedgyarovval a világos bábukat vezetve mérkőzik meg.

Nagyszerű győzelmet aratott Lékó Péter a 20-as kategóriájú torna hatodik fordulójában. Régi mumusát, az izraeli Borisz Gelfandot kényszerítette feladásra. Péter a moszkvai Tal-emlékversenyen világossal is maratoni partiban nyert Gelfand ellen, ezúttal hatórás küzdelemben vezette győzelemre hadseregét.

Jól megjátszott nyitás után kezdeményezéshez jutott, a vezércsere után pedig előnyös végjátékhoz jutott. A különböző színű futók jelentettek Gelfand számára menekülési esélyt, de Péter nem hibázott. A vezérszárnyon szabadgyalogot képzett, majd hosszas manőverezés kezdődött. Királya is a hadszíntérre indult, s ezzel eldőlt a csata. Lékó a remek nyeréssel befogta az egymással remiző Viswanathan Anandot és Jevgenyij Alekszejevet.

Az orosz szuperbajnok az indiai exvilágbajnok ellen a orosz huszárjátékot játszotta meg. Az 5.Hc3-as változatban különböző oldalra sáncoltak, és Anand támadást próbált indítani. Könnyelmű huszárlépése után kénytelen volt tisztet áldozni, majd bástyája és két gyalogja volt az orosz sakkozó két könnyűtisztjével szemben. Alekszejev először elutasította Anand békeajánlatát, majd a 43. lépésben már maga ajánlotta a döntetlent.

Az utolsó forduló előtt Vlagyimir Kramnyik egypontos előnnyel vezet. Érdekes partit játszott a német Arkadij Naidtsch ellen, a két évvel korábbi tornagyőztes jól állta a sarat. Az orosz világbajnok egyetlen esélyként tisztet áldozott, hogy szöktethesse szabadgyalogjait. Naiditsch nagyot hibázott, remi helyett vesztőt húzott! Gyors remi lett az azeri-norvég párharc, Sahriyar Mamedgyarov és Magnus Carlsen eredeti megnyitás után mindent lecserélt.

A hatodik forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2786) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Arkadij Naiditsch (német, 2654) (Katalán megnyitás, 48)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Lékó Péter (magyar, 2738) 0 - 1 (Félszláv védelem, 65)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Magnus Carlsen (norvég, 2693) döntetlen (Vezércsel, 26)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 4,5 pont
2-4. Lékó Péter, Viswanathan Anand és Jevgenyij Alekszejev 3,5
5. Sahriyar Mamegyarov 3
6. Magnus Carlsen 2,5
7. Borisz Gelfand 2
8. Arkadij Naiditsch 1,5

Az utolsó forduló párosítása:
Carlsen - Anand
Lékó - Mamedgyarov
Naiditsch - Gelfand
Alekszejev - Kramnyik