Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus sakkfesztivál hetedik játéknapján végre kettős magyar sikernek örülhettünk. A 19-es kategóriájú szuperversenyen Lékó Péter a spanyol megnyitású partiban az amerikai Gata Kamsky ellen nyert. A címvédő szegedi nagymester első győzelmét aratta, s ezzel feljött ötven százalékra. A nagymesterversenyen Almási Zoltán a szicíliai védelmű csatározásban a német ranglista első helyezettjére, Arkadij Naiditschra mért csapást, holtversenyben a harmadik. A főversenyen Veszelin Topalov negyedik győzelmével félpontos előnnyel egyedül vezeti a mezőnyt, a "B" tornán a norvégok 15 éves csodagyereke, Magnus Carlsen újabb nyeréssel megőrizte egypontos előnyét.

A honi sakkrajongóknak a Wijk aan Zee-I Corus sakkfesztivál hetedik játéknapja végre meghozta a teljes magyar sikert, Lékó Péter és Almási Zoltán is győztesként állhatott fel a sakkasztaltól. A címvédő Lékó a 19-es kategóriájú viadalon első győzelmét a hatodik fordulójában a legnagyobb meglepetését okozó, az éllovas Viswanathan Anandot veretlenségétől megfosztó Gata Kamsky ellen nyert.

Végre az igazi Lékó Pétert láttuk, a spanyol megnyitás Csigorin változatában bizonyította be, hogy jobban érti az állást, mint amerikai ellenfele. Meglepő pozíciót figyelhettünk, hiszen a vezérek mellett mindkét oldalon négy-négy könnyűtiszt volt a táblán, s talán sokan aggódtak az e7-re betört huszár sorsáért. Az időkontroll után Péter 41. lépése, a zseniális Hc4 után fellélegezhettünk, a huszár nem került kelepcébe, sőt a sötét király körül kibontakozó viharokban főszerepet játszott. Már csak 5 lépésen keresztül kellett drukkolni, s Kamsky kapitulációra kényszerült. Lékó nyerésével elérte az ötven százalékot, s remélhetően a hajrára önbizalmat szerzett.

A torna második félidejét Veszelin Topalov félpontos előnnyel kezdheti meg. A bolgár világbajnoknak nem okozott nagy nehézséget a túlzottan agresszív felfogásban játszó holland Ivan Szokolov legyőzése. Az indiai exvilágbajnokot is megrendítette Kamskytól elszenvedett veresége, Michael Adams a spanyol megnyitásban állta a sarat. Az ukrán duó, a rutinos Vaszilij Ivancsuk és a tehetséges trónkövetelő, Szergej Karjakin másfél ponttal zárta a napot.

A 16 éves Karjakin nemes egyszerűséggel büntette meg az azeri junior világbajnokot, Shakriyar Mamedgyarovot, akit ezzel megfosztott veretlenségétől. Hiába áldozott gyalogot és jutott kezdeményezéshez Ivancsuk, végül csak remire futotta erejéből a francia Etienne Bacrot ellen. Az izraeli Borisz Gelfand remivel megőrizte az egy pluszt. A holland rendezők nagy örömére Loek Van Wely remek győzelmet aratott, az örmény Levon Aronyian ellen nyert. A hét forduló mérlege pedig azt mutatja, hogy a mezőnyben már nincs veretlen résztvevő, Mamedgyarov, Tivjakov és Szokolov még nyeretlen. A 49 játszmából 23 végződött döntéssel.

a 7. forduló eredményei:
Topalov (holland, 2801) - Szokolov (holland, 2689) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 37)
Gelfand (izraeli, 2723) - Tivjakov (holland, 2669) döntetlen (Vezérindiai védelem, 37)
Karjakin (ukrán, 2660) - Mamedgyarov (azeri, 2709) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 34)
Aronyian (örmény, 2762) - Van Wely (holland, 2647) 0 - 1 (Szláv védelem, 86)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Bacrot (francia, 2717) döntetlen (Vezércsel, 43)
Anand (indiai, 2792) - Adams (angol, 2707) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)
Lékó (2740) - Kamsky (amerikai, 2686) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 46)

a szuperverseny állása:
1.Topalov 5 pont
2-3. Anand és Karjakin 4,5
4-6. Adams, Ivancsuk és Gelfand 4
7-8. Lékó Péter és Van Wely 3,5
9-11. Aronyian, Mamedgyarov, Tivjakov 3
12-13. Bacrot és Szokolov 2,5
14. Kamsky 2

a 8. forduló párosítása:
Szokolov - Kamsky
Adams - Lékó Péter
Bacrot - Anand
Van Wely - Ivancsuk
Mamedgyarov - Aronyian
Tivjakov - Karjakin
Topalov - Gelfand