Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2006 szuperverseny ötödik fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezetve vereséget szenvedett az indiai exvilágbajnoktól, Viswanathan Anandtól. A szicíliai védelem Najdorf változatában nagymesterünk nem tudott megbirkózni gyalogszerkezeti gyengeségeivel, Anand a 30. lépésben döntő áttörést hajtott végre, s Lékó a 49. lépésben feladásra kényszerült. Anand félpontos előnnyel vezet. Veszelin Topalovot nagy küzdelemben kiremizte az azeri junior világbajnok, Shakriyar Mamedgyarov. Győzött a két ukrán résztvevő, Vaszilij Ivancsuk és Szergej Karjakin. A nagymesterversenyen Almási Zoltán nyeréssel feljött a holtversenyes harmadik helyre, a 15 éves Magnus Carlsen 20 lépésben nyert a torna doyenje, a szlovén Alekszandr Beljavszkij ellen.

Az esztendő első szuperversenyén a szerdai szabadnap után folytatódott a pontvadászat, s Lékó Péter számára balul sült el a szicíliai védelem Najdorf változata. Nagymesterünk 2004-ben veretlenül az angol Michael Adams társaságában második volt, tavaly sem talált legyőzőre, parádés teljesítménnyel lett első. A hosszú sorozat megszakadt, 30 veretlenül megvívott parti után nagymesterünk a 49. lépésben feladásra kényszerült.

Lékó nem engedélyezte az ún. angol támadást, a 6...e5-ös változatban új tervvel próbálkozott, de gyalogszerkezeti gyengeségei miatt világos őrizte előnyét. A legnagyobb baj az volt, hogy sötét ismét túlzottan sokat gondolkodott, de ellenjátékot nem talált. Anand a 30. lépésben gyalogáttörést hajtott végre, s döntővé fokozta előnyét. Anand visszavágott a tavalyi tornán elszenvedett vereségéért, s félpontos előnyre tett szert.

Remekelt az ukrán duó, Vaszilij Ivancsuk és Szergej Karjakin a világos bábukat vezetve nyert, ellenfeleik, az amerikai Gata Kamsky és a francia Etienne Bacrot sorozatban harmadszor vesztett. A 16 éves Karjakin szép áldozattal zúzta szét sötét reményeit, Ivancsuk pozíciós játékkal múlta felül a sokkal szebb napokat is látott Kamskyt. A világbajnokok derbijén hiába hozott esélyes minőségáldozatot Veszelin Topalov, azeri junior világbajnok ellenfele, Shakriyar Mamedgyarov keményen ellenállt, s megragadta az első lehetőséget, hogy döntetlenre mentse a játszmát.

Az izraeli Borisz Gelfand nem bírt a holland Loek Van Wely Grünfeld védelmével, a tulipános házirangadón érdekes spanyol csata után osztozott meg a ponton Szergej Tivjakov és Ivan Szokolov. Az angol Michael Adams gyaloghátrányáért szép ellenjátékot kapott, de nem tudta győzelemig fokozni előnyösebb pozícióját a Világkupa-győztes Levon Aronyiannal szemben, örökös sakk lett a parti vége.

Az 5. forduló eredményei:
Tivjakov (holland, 2669) - Szokolov (holland, 2689) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Topalov (bolgár, 2801) - Mamedgyarov (azeri, 2709) döntetlen (Spanyol megnyitás, 46)
Gelfand (izraeli, 2723) - Van Wely (holland, 2647) döntetlen (Grünfeld védelem, 26)
Karjakin (ukrán, 2660) - Bacrot (francia, 2717) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 41)
Aronyian (örmény, 2752) - Adams (angol, 2707) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 57)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Kamsky (amerikai, 2686) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 54)
Anand (indiai, 2792) - Lékó Péter (2740) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 49)

A szuperverseny állása:
1. Anand 4 pont
2-3. Ivancsuk és Topalov 3,5
4-5. Gelfand és Karjakin 3
6- 8. Adams, Aronyian és Mamedgyarov 2,5
9-12. Lékó Péter, Szokolov, Tivjakov és Van Wely 2
13. Bacrot 1,5
14. Kamsky 1

A 6. forduló párosítása:
Szokolov - Lékó Péter
Kamsky - Anand
Adams - Ivancsuk
Bacrot - Aronyian
Van Wely - Karjakin
Mamedgyarov - Gelfand
Tivjakov - Topalov