Vágólapra másolva!
A július elején Japánban letartóztatott egykori sakkvilágbajnok, Bobby Fischer azt fontolgatja, hogy apjára hivatkozva német útlevélért folyamodik, ami megakadályozná kiadatását az Egyesült Államoknak.

A Süddeutsche Zeitung hétvégi számában közölt hír szerint Fischer sógora, Russel Targ pár nappal ezelőtt írásban érdeklődött a berlini külügyminisztériumban erről a lehetőségről. Fischer apja ugyanis német állampolgárként vándorolt be a 40-es évek elején az Egyesült Államokba, a kis Bobby már ott született 1943-ban.

A külügyi tárca illetékesei válaszukban azt közölték a rokonnal, hogy az ügy érdemi vizsgálatához szükség volna Fischer írásos kérelmére. Targ azóta nem jelentkezett újból. John Bosnitch, a 61 éves exvilágbajnok sajtótitkára Tokióban - ahol Fischer fogdában ül - számos nyilatkozatban pendítette meg a "német megoldás" lehetőségét. Ennek nyomán a tokiói német nagykövetség július második felében kétszer is rákérdezett az illetékes japán hatóságnál: csakugyan német állampolgár kíván-e lenni Fischer? Választ az ottani diplomaták sem kaptak.

A sakkozót 1992 óta körözték az amerikai hatóságok, arra hivatkozva, hogy Fischer a Jugoszlávia elleni embargót megsértve Belgrádba utazott, s ott 3 millió dollár pénzdíjat vett föl az 1972-es világbajnoki párosmérkőzés "repríz kiadásáért" Borisz Szpasszkij ellen.

Egy németté lett Bobby Fischer nem volna problémamentes Németország számára - mutatott rá a Süddeutsche Zeitung. A német apa és (svájci) zsidó anya fiaként született Fischer kedveli a nácikat, tagadja a holokauszt megtörténtét, és túláradó örömmel üdvözölte az amerikai célpontok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásokat.