Vágólapra másolva!
Tripoliban, a világbajnoki döntő harmadik játszmájában aratott győzelemmel Michael Adams kiegyenlített. Az angol nagymester érdekes tervet kigondolva könnyedén túljátszotta üzbég ellenfelét, Rusztam Kaszimdzsanovot. A hatjátszmás mérkőzés első félideje 1,5-1,5-tel zárult, a pénteki szabadnap után szombaton Kaszimdzsanov vezeti a világos bábukat.

A líbiai fővárosban zajló világbajnoki döntő színvonala nem kápráztatja el a sakkrajongókat. Az első parti gyors remi lett, a másodikban Rusztam Kaszimdzsanov sokáig jól állt, de időzavarban ellenesélyeket adott angol ellenfelének, s Michael Adams a 40. lépésben gyalogot nyerhetett volna. Ezt elmulasztotta, s tehetetlennek bizonyult a világos szabadgyaloggal szemben. Az angol nagymester a vesztés után nem sokáig búslakodott, hanem rögtön egyenlített.

Kaszimdzsanov által választott változat ne örvend túl nagy népszerűségnek, inkább az elméleti főcsapásokat elkerülni vágyók alkalmazzák. Aligha dicsérhetjük sötét tempóvesztését, de 9...Fc5-re meglepte őt Adams a 10.Vd2-vel. Világos 18.c3-mal szétrobbantotta a sötét vezérszárnyi gyalogokat, majd bástyájával bevonult a hetedik sorra. Sötét helyzetét időzavar is nehezítette, gyalogot vesztett, kiskombináció után elveszett a második is, és Kaszmdzsanov ellenállása jelképessé vált. A hatjátszmás mérkőzés első félideje után döntetlenre áll a párharc, a második félidőben az üzbég sakkozó kétszer lesz világos.

A harmadik játszma eredménye:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) - Michael Adams (angol, 2731) 0-1

A világbajnoki döntő állása:
Adams (angol, 2731) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2652) 1,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1, 1 - 0)

Rusztam Kaszimdzsanov

üzbég, 26520,510 1,5
Michael Adamsangol, 27310,501 1,5