Vágólapra másolva!
Tripoliban, a világbajnokság negyeddöntői késő éjszaka fejeződtek be. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov mindkét rapid játszmát megnyerte a negyedik kiemelt Alekszander Griscsuk ellen, s bejutott az elődöntőbe, ahol a bolgár Veszelin Topalovval mérkőzik meg. Tejmur Radzsabov és a kubai Lenier Dominguez párharcából a 17 éves azeri titán került ki győztesen, négy sorozatos döntetlen után sötéttel elremizte a "hirtelen halál" partit, az angol Michal Adams lesz az ellenfele.

Rendkívüli izgalmak, váratlan fordulatok után a "pótvizsgán" a szerencsésebb kezű üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az azeri Tejmur Radzsabov harcolta ki a továbbjutást. Kaszimdzsanov párharca a negyedik kiemelt orosz Alekszander Griscsukkal szemben már a két rapid játszmában eldőlt, az üzbég nagymester kettős győzelmet aratott.

Az első partiban nehéz végjátékban kivárta a megfelelő pillanatot, amíg Griscsuk elhúzta magát. A második összecsapásban Rusztam ismét mázlista volt, az orosz sakkozó többször is nyerhetett volna. Griscsuk búcsúzni kényszerült, nem játszott igazán jól, szenvedett a partikban, ezt jól mutatja, hogy kétszer is csak a rájátszáson biztosította a továbblépését. Kaszimdzsanov a szerencse kegyeltje, csak Fortuna támogatása kevés lesz a fantasztikus erővel játszó Veszelin Topalovval szemben. Korábban csak kétszer mérkőztek meg, az 1999-es Wijk aan Zee-i tornán remiztek, a torna idején megrendezett villámversenyen Kaszimdzsanov legyőzte a bolgárt.

Az ifjak csatája, a 17 éves Tejmur Radzsabov és a 20 esztendős kubai Lenier Dominguez párharcában öt döntetlen született. Az utolsó pontosztozkodás a "hirtelen halál" partiban a sötét bábukat vezető Radzsabovnak kedvezett, az elődöntőbe jutott. Az elméleti párbajnak is beillő vetélkedés egy szicíliai védelem Szevesnyikov változatával indult, Dominguez többször is nyerőesélyes folytatást mulasztott el, végül remi lett a parti.

A második rapid játszma gyors döntetlennel ért véget. Folytatódtak az izgalmak, két villámparti volt a műsoron. Az elsőben Radzsabov kezdeményezett, vezérvégjáték és örökös sakk a vége. A másodikban Dominguez megtartotta az áldozatul felkínált gyalogelőnyét, de az azeri nagymester megmentette a játszmát. A "hirtelen halál" játszmában világosnak 6, sötétnek 5 perce van, de a másodhúzónak elegendő a döntetlen.

Az azeri négy egymást követő fordulóban is csak a rájátszáson harcolta ki a továbbjutást, kötélből vannak az idegei. Radzsabov és Michael Adams korábban öt partiban mérték össze erejüket, a négy rapid összecsapásból az angol egyet megnyert. Tavaly Enghienben a klasszikus időbeosztás mellett is megmérkőztek, Adams győzött.

a negyeddöntő eredményei:
Topalov (bolgár, 2737, 1)
- Harlov (orosz, 2622, 51) 2 - 0
Dominguez (kubai, 2612, 58) - Radzsabov (azeri, 2670, 18) 3,5 - 3,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)
Adams (angol, 2731, 3) - Akopjan (örmény, 2689, 11) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Griscsuk (orosz, 2719, 4) 3 - 1 (1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0)

az elődöntő párosítása:
Kaszimdzsanov (üzbég, 2652, 28) - Topalov (bolgár, 2731, 1)
Radzsabov (azeri, 2670, 18) - Adams (angol, 2731, 3)