Vágólapra másolva!
A hagyományos, immár 36. bieli sakkfesztiválon hatszázan játszottak a különböző csoportokban. A legnagyobb érdeklődés a hat résztvevős, kétfordulós, 16-os kategóriájú nagymesterversenyt kísérte, ahol az orosz Alekszander Morozevics meggyőző fölénnyel végzett az első helyen. A 10 partiból megszerzett 8 ponttal 24 Élő-pontot gyűjtött, és visszatért a szupernagymesterek "klubjába".

A világranglista egykori negyedik helyezettje, a háromszoros olimpiai bajnok Alekszander Morozevics hosszú hullámvölgy után érte el nagy sikerét. A tavalyi Wijk aan Zee-i szuperversenyt még 2746 Élő-ponttal játszotta, holtversenyes harmadik helyével szépen helytállt, de aztán következett a cannes-i nagy betli, majd sorban a gyengébb eredmények. Megcsappant Élő-pontszáma miatt már nem keresték kegyét a szuperversenyek rendezői, s nagyon örült, amikor pályafutása során először meghívták a 16-os kategóriájú bieli nagymesterversenyre. A szervezők számítása bevált, a 26 éves orosz nagymester megalkuvást nem ismerő játékával vonzotta a nézőket. Már az első fordulóban érdekes partiban győzte le Pelletier-t, igaz, közben el is hibázta a helyes folytatást, de 20.Fa6!? lépése méltán váltott ki nagy elismerést.

Morozevics óriási iramot diktált, megnyitási ötleteivel megőrjítette ellenfeleit, s a végelszámoláskor másfél ponttal volt többje, mint a holtversenyes másodiknak, Bacrot-nak és Szmirinnek. Remek teljesítménye 24 Élő-pontot is kamatozott, s visszatért a 2700 Élő-pontosok klubjába. Morozevics a verseny végén kritikusan értékelte saját teljesítményét, fedezett fel hibákat saját játékában, de kevesebbet rontott, mint riválisai. Elismerően szólt a franciák egyik legjobbjáról, a 20 éves francia Etienne Bacrot-ról, dicsérte a tavalyi győztest, az izraeli Ilia Szmirint. Sajnálkozott a verseny doyenje, Viktor Korcsnoj utolsó helye felett. A 72 éves nagymester hat vereséget is elszenvedett, 28 Élő-pontot is vesztett. Morozevics reméli, hogy a nagy küzdő Korcsnoj, a két évvel korábbi verseny győztese rövidesen ismét sikerrel veheti fel a küzdelmet az ifjakkal.

Morozevics csak Szmirinnel végzett 1-1-re, a többiek elleni mini páros mérkőzést megnyerte. Bacrot legyőzte holtversenyes társát, Szmirint. Morozevics 24 Élő-pontot szerzett, Bacrot 14, Szmirin 13 ponttal gyarapította pontszámát. A svájci Pelletier 5, a német Christopher Lutz 19 pontot vesztett.

A verseny végeredménye:
1. Alekszander Morozevics (orosz, 2679) 8 pont
2-3. Etienne Bacrot (francia, 2645) és Ilia Szmirin (izraeli, 2656) 6,5
4. Yannick Pelletier (svájci, 2602) 4
5. Christopher Lutz (német, 2631) 3
6. Viktor Korcsnoj (svájci, 2628) 2