Vágólapra másolva!
Bled felkészülten várja a 35. sakkolimpia rajtját. Péntek este 20 órakor tartják meg az ünnepélyes megnyitót, majd a kapitányi értekezleten kell leadni a végleges csapat-összeállításokat. Szombaton 14 órakor elindulnak a sakkórák. A 14 fordulós svájci rendszerű verseny rajtlistáján a férfiak mezőnyében a Kaszparov vezette címvédő orosz válogatott Élő-pontátlaga a legjobb, a magyar csapaté a második, és az ukránoké a harmadik. A női sakkolimpián a címvédő kínai együttes Élő-átlagban az első, a grúz csapat a második és az orosz nagymesternők a bronzos helyen.

A sakkolimpia szervezői, a bledi szállodák nehezen birkóznak meg a rekordlétszámban benevezett és megérkezett csapatokkal. A hivatalos listán 141 férfi és 98 női együttes szerepel, de egyelőre az üzbég válogatottak részvétele bizonytalan, még mindig Moszkvában alkudoznak, hogy legalább a holnapi járatra felférjenek. A magyar női és férfi csapat tegnap este busszal érkezett meg Bledbe, egyelőre Kállai Gábor kapitány a szobák körül kialakult nehézségeken próbál úrrá lenni. A Grand Hotel Toplice Bled legpatinásabb szállodája. A többi hotelben hasonló gondokkal nem küzdenek, viszonylag simán kapják meg a sakkozók a szobakulcsokat.

Bled teljes szépségében pompázik, a gyönyörű napsütésben fantasztikus látvány a tavat körülvevő hegyek erdőinek színes kavalkádja. A sakkolimpiát a szállodáktól pár percre levő Jégcsarnokban rendezik meg, egy kicsit szűkösen, de elférnek majd a csapatok. Nagyon jó a világítás, a megszokott módon, szenzoros táblán folynak majd a csaták, amely lehetővé teszi az internetes közvetítést. Külön épületben, a Fesztiválpalotában helyezték el a sajtóközpontot, az eddig akkreditált, közel 200 újságírót jó munkakörülmények várják, szépen sorakoznak a számítógépek, de csúcsidőben lesz egy kis "küzdelem".

A 35. sakkolimpia főbírója, a holland Geurt Gijssen úr összeállította a nevezések alapján a csapatok ranglistáját, amely este, a kapitányi értekezleten leadott végleges erőlistákkal még talán egy kicsit változik, de az élmezőnyben aligha. A 141 csapatos férfi versenyben a benevezett hatfőnyi együttesek legjobb négyesének átlagát számolják. A címvédő orosz válogatott Garri Kaszparov vezetésével kiemelkedik a mezőnyből, 2746 ponttal. A második helyre a magyar csapatot rangsorolták, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán és Gyimesi Zoltán négyes átlaga 2674, az ukránoké 2665. A további sorrend: Izrael 2660, Hollandia 2648, Franciaország 2639. Itt meg kell jegyeznem, hogy a franciák hivatalosan még nem változtattak az eredetileg jelölt csapatukon, a Francia Sakkszövetség honlapján azonban már legjobbjuk, Lautier és Fressinet nélküli összeállítást olvashatunk. Kína 2633, Németország 2626, Örményország és USA 2620, Szlovénia A 2591, Grúzia 2590.

A férfi olimpián a rangidős a svájci válogatott éltáblása, a 71 éves Viktor Korcsnoj lesz. A 70-es, 80-as évek nagy sztárjai közül a jugoszláv csapatban játszik Ljubomir Ljubojevics, a svédeknél Ulf Andersson.

A 98 csapatos női olimpia még mindig csak három táblán zajlik, négy főt lehetett nevezni. A magyar válogatott, Vajda Szidónia, Dembo Jelena és Lakos Nikoletta 2363 pontos átlaggal a 13. Remélhetőleg a lányok nem babonásak, s teljesítik a célkitűzést és az első tízbe bekerülnek. A rangsort a világbajnoknővel, Zsu Csennel játszó kínai címvédő csapat vezeti, 2485 pontos átlaggal. Csak négy ponttal előzik meg a grúz együttest, majd az oroszok következnek 2472-vel. Ez a sorrend megfelel az isztambuli végeredménynek, így mondhatjuk, hogy legalábbis az Élő-pontok tekintetében nincs változás. A további sorrend: Ukrajna 2424, Bulgária 2412, Románia 2404, Jugoszlávia 2403, Franciaország 2396, Lengyelország 2388, Németország 2382 pont.

A grúz ex-világbajnoknő, Maja Csiburdanidze 13. olimpiáján szerepel, öt olimpiai aranyérmet szerzett a szovjet válogatottal, hármat már grúz színekben. Az 1980-as máltai olimpián négy grúz nagymesternővel állt fel a szovjet csapat, mindössze fél ponttal előzték azonban meg a remekül szereplő magyar négyest. Felejthetetlen, hogy két perccel a játékidő letelte előtt még mindkét válogatottunk aranyéremre volt esélyes, aztán két hiba, és az érmek színe ezüstre változott.

A svájci rendszerű lebonyolításban a párosítást új szisztémával végzik. Az első fordulóban szokás szerint felezik a mezőnyt, tehát Lékóék a mezőny második felének második csapatával mérkőznek meg. A változás az ötödik fordulótól kezdődik, az egy pontcsoportban levő együtteseknél már nem felezés lesz, hanem például egy hatos csoportban, a Buchholz-pontszámok alapján kialakított rangsorban az első nem a negyedikkel, hanem a hatodikkal játszik majd, a kettes az ötössel, a hármas a négyessel. Az első fordulóra várhatóan csak hajnalban készül el a párosítás, amelyet egy négytagú bizottság végez. Szombaton 14 órakor indulnak a sakkórák. A sakkozók 90-90 perc gondolkodási időt kapnak és lépésenként 30 másodpercet bonuszként. A játszmaírás végig kötelező.

Verőci Zsuzsa