Vágólapra másolva!
Az indiai Hyderabad a házigazdája a második világkupának. Pénteken indulnak a sakkórák a viadalon, ahol a nők és férfiak versenyében 24-24 résztvevő játszik. Az első lépcsőben négy-négy hatos csoportot alakítanak ki, majd a csoportok első két-két helyezettjei már kieséses rendszerben folytathatják a küzdelmeket. A férfiaknál a címvédő indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand a listavezető, míg a nőknél a két évvel ezelőtti győztes kínai Hszua Juhua Élő-pontszámával csak a nyolcadik a rangsorban.

A második világkupa szervezői csalódással vették tudomásul, hogy a férfiaknál a világranglista első tíz helyezettjéből csak a harmadik indiai Viswanathan Anand, a kilencedik ukrán Vaszilij Ivancsuk és a tizedik Alekszander Morozevics vállalta a részvételt. Még meglepőbb, hogy a következő tízes csoportból senki sem nevezett. Az indiai rendezők sokáig reménykedtek az orosz ifjú titán, a 19 éves Alekszander Griscsuk és honfitársa, Peter Szvidler részvételében. A világkupa időpontja korántsem nevezhető ideálisnak, hiszen október 25-től a sakkvilág már a szlovéniai Bledben randevúzik a 35. sakkolimpián. A döntőbe jutott sakkozók már rögtön Bled felé vehetik az irányt, hiszen október 21-én hirdetik ki a győzteseket.

A nőknél kevesebben engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy kihagyják a nagyszerű versenyalkalmat. A női sakkozás elkeserítő helyzetét jól jellemzi, hogy a prágai megállapodás egyáltalán nem foglalkozott a női világbajnoki rendszer jövőjével. Ideálisnak bizonyult az elmúlt két évben, hogy a nők versenye párhuzamosan zajlott a férfiakéval. A díjalap szerényebb volt, de a korábbi, szinte megoldhatatlan problémák kezelésében óriási előrelépés volt. A nők versenyében a kínai világbajnoknőnek, Zsu Csennek meg kell küzdenie az Európa-bajnoknő, bolgár Sztefanovával, a grúz ex-világbajnoknővel, Maja Csiburdanidzével, a svédek klasszisával, Pia Cramlinggal, és a fiatal trónkövetelőkkel. Többek között moszkvai döntőbeli ellenfelével, Alekszandra Kosztenjukkal és az indiai női sakkozás nagy reménységével, Humpy Koneruval, aki pár hónappal ezelőtt megdöntötte Polgár Judit korábbi rekordját, s férfi nagymesteri címet szerzett.