Társoldalunk:

Olimpiai bajnok a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó!

2018.02.22. 10:47
rendezés

Aranyérmet nyert a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összetételű férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó a phjongcshangi téli olimpián. Ezzel ők szerezték a magyar sport első téli olimpiai aranyérmét. A  Regőczy Krisztina-Sallay András jégtáncpáros 1980-as ezüstérme után először nyert téli olimpiai érmet magyar sportoló.

--
10:23

Történelmi szép napot kívánunk!

Lesz-e magyar téli olimpiai érem? Ez a nagy kérdés a phjongcshangi játékok rövidpályás gyorskorcsolya-versenyeinek utolsó napján. A válasz pedig: nyilván lesz! Optimizmusunkat fűti, hogy: a férfiak 500 méteres negyeddöntőiben Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, a nők 1000 méteres futamaiban Keszler Andrea fut. És: a férfi váltó már eleve a négyes döntőben áll rajthoz! Ennél jobb programot elképzelni sem lehet!  

A magyar váltó az élen a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók elődöntőjében

Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya
--
10:31

Mondjuk máris a programot

Ami úgy néz ki, hogy a fiúk kezdenek 11 órakor az 500-as negyeddöntőkkel, aztán jön a lányok 1000 méteres negyeddöntője 11:14-kor, majd az 500-as elődöntők 11:42-től, illetve az 1000 méteresek 11:51-től. Aztán a döntők: 500-on 12:13-tól, 1000-en 12:26-tól. Az 5000 méter döntőjét pedig 13 óra előtt néhány perccel rendezik.

--
10:36

Nehéz, de megoldható futamokban a mieink

Liu Shaolin az 500 méter első negyeddöntőjében egy kínai, egy orosz, egy lengyel és egy kazah riválissal küzd. Shaoang a negyedik futamban egy dél-koreai, két holland és kazah ellen korizhat. Keszler Andrea pedig a negyedik negyeddöntőben két holland, egy koreai és egy orosz koris ellen mutathatja meg. 

Keszler Andrea a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének női 500 méteres selejtezője után

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
--
10:39

3K között kakukktojásként

A férfi váltó az A döntőben Kanada, Kína és Korea ellen harcolhatja ki az érmet.

--
10:44

Akárhogy is fáj, Shaolin a sztár!

Liu Shaolin Sándor néhány mozdulattal zsebre tette a világot

Legenda lett a magyar gyorskorcsolyázó rituáléjából.

--
10:55

Magyar lányok a tengerparton

Jó, sídzsekiben, de akkor is. A rövidpályás gyorskorcsolyázó lányokra jó ránézni: 

--
10:58

A férfi váltó várható összeállítása

A létező legjobb négyessel indulunk harcba: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összetételben állunk fel. Ez a négyes az elődöntőben második lett Dél-Korea mögött, de még egy biztonsági futással is bőven belül voltak a régi 6:42.100 perces olimpiai csúcson - ők 6:34.866-ot mentek.

--
10:59

Mém született Liu Shaolin Sándorról

Annyira imádják a magyar gyorskorist, hogy már mém is született vele kapcsolatban. Van, aki azonnal áldott állapotban érzi magát, ha Liu Shaolin Sándor rákacsint.

--
11:01

Liu Shaolin kezdi a programot

Sanyi az 500 méter első negyeddöntőjében egy-egy kínai, kazah, lengyel és orosz riválissal csaphat össze. Minden futamból az első két helyezett jut az elődöntőbe (plusz, akit a videózás után továbbjuttat a zsűri).

--
11:03

Shaolin ott lesz az elődöntőben

Közepes rajt után a harmadik helyről az utolsó előtti körben szépen előzte meg Sanyi a belső íven a lengyel Bartosz Konopkót, és a kínai Ren Zi Wei mögött a második helyen jutott az elődöntőbe.

--
11:08

Simán jutott tovább a legnagyobb rivális

A világkupa éllovasa, a kínai Wu Daj-csing simán nyerte a második negyeddöntőt, mögötte Wand Dae-hon jutott tovább, aki az utolsó egyenesben megelőzte a futamot szó szerint elbénázó lett Zvejniekset.

--
11:09

Világcsúcsot repesztett a nagy esélyes

Wu Daj-csing 39.800 másodperccel új világcsúcsot ment az imént, megdöntve az amerikai J.R. Celski korábbi, 39.937-es idejét.

--
11:11

Egy kép Liu Shaolin futamáról

Itt még harmadik volt Liu Shaolin Sándor az élen álló kínai Ren Ziwei és a lengyel Bartosz Konopko mögött

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
--
11:12

Olimpiai bajnok továbbjutó

Az 1000 méteren phjongcshangban győztes kanadai Samuel Girard nyerte a harmadik futamot, a koreai Szeo Ji Ra viszont kicsúszott és kiesett.

--
11:17

Shaoang bajban van

Az első rajtot visszafújták, a második rajt után pedig még a csúcsbója előtt történt bukás, azaz harmadszor is elrajtoltatták az ötfős mezőnyt. Hiába ment sokáig jól a második helyen a koreai mögött, összeakadt az őt üldöző kazahhal. Várjuk a videózást.

--
11:20

Liu Shaoangot kizárták

A koreai Lim, a holland Breeuwsma és a kazah Azsgalijev jutott az elődöntőbe. Liu Shaongaot utóbbi akadályozása miatt kizárták.

--
11:23

Jönnek a lányok 1000 méteren

Keszler Andrea majd a negyedik negyeddöntőben áll rajthoz. Az első futamot a kanadai Kim Boutin nyerte a koreai Kim A Lang előtt. 

--
11:26

Shaoang második rajtjáról egy kép

Az indítás után nem sokkal elesett a koreai versenyző, de még a csúcsbólya előtt történt az eset, így simán visszafújták a rajtot - harmadszor is.

Liu Shaoang 5-ös rajtszámmal

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
--
11:28

Fontana duplázásra készül?

Az 500 méteren történelmi, első európai short track-aranyat nyerő olasz Arianna Fontana nyerte a második futamot az olimpiai csúcstartó kanadai Valerie Maltais előtt.

--
11:32

Csoj Min-dzsong félelmetes volt

A koreaiak 1500-as friss olimpiai bajnoka, aki a váltóval is behúzta az aranyat, elképesztőt ment: három körrel a vége előtt még utolsó volt, majd egy kör alatt külső íven megelzőte mindhárom riválisát, és végül több méteres előnnyel nyert. Ijesztő volt nézni...

--
11:35

Keszler Andrea ötödik lett a futamában

Pedig a rajt jól sikerült, a második helyen is korizott egy fél kör erejéig, de a két holland ügyesen zárta ki, majd az orosz és a koreai rivális is el ment mellette. Végül Sim Szuk-hee nyert a holland Suzanne Schulting előtt.

--
11:38

Pici szünet a csarnokban

Toldozzák-foldozzák a jeget, kicsit mindenki összeszedi magát, aztán megy tovább a program. Magyar idő szerint 11.42-kor kezdődnek a férfi 500 elődöntői, benne Liu Shaolin Sándorral.

--
11:41

Megvan Liu Shaolin rajthelye

A második rajthelyről indulhat Liu Shaolin Sándor a percek múlva induló első elődöntőben.

--
11:44

Elrajtoltak

Kínai, kanadai, holland, kazah ellenféllel küzd Liu Shaolin Sándor az elődöntőben.

--
11:46

Pengedarabok a jégen

Nem sikerült jól az első elődöntő rajtja, visszafújták a versenyzőket, Liu Shaolin Sándor összeakadt a kanadai versenyzővel. Pengedarabokat szedegetnek össze a jégről, a technikai stáb a magyar és a kanadai koriját is kezelésbe vette.

--
11:47

Jön a második rajt

Mindenki a jégen, másodszor is elindítják őket.

--
11:50

Shaolinnak csak a B döntő jutott

Wu Daj-csing nyert, a kanadai Samuel Girard - aki az 1000 métert megnyerte - egy óvatlan pillanatban a belső íven megelőzte Sanyit, aki végül 3. lett a futamban, és a B döntőben futhat majd a holland Breeuwsmával egyetemben.

--
11:53

A koreaiak lezsírozták a döntőt

A második elődöntőben a két koreai, Hwang és Lim szépen elintézte, hogy ők jussanak tovább - nem volt semmi suskus, csak jól mentek és jól taktikázta -, a B döntőben pedig a kínai Ren és a japán Szakazume húzhat korit Shaolin és a holland Breeuwsma mellett.

--
11:56

Alakul a női 1000 méter döntője

Az első elődöntőt nagyon magabiztosan nyerte a kanadai Kim Boutin, megelőzve az olasz Arianna Fontanát. 

--
11:59

Így kell korcsolyát javítani téli olimpián

A fotó a férfi 500 méter első elődöntőjének első rajtja után készült, Liu Shaolin Sándor és kanadai versenytársa koriját is rendbe kellett hozni.

A kanadai Samuel Girard (balra) és Liu Shaolin Sándor korcsolyáját javítják

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
--
12:02

Nevető harmadikként a döntőben

A holland Suzanne Schulting nyerte a második elődöntőt Sim Szuk-hee előtt, aki ravaszul kihasználta, amíg a futam két koreai és egy kínai indulója egymással hadakozott. Végül a kínai Qut kizárták, Csoj Min-dzsong pedig A döntős. A kizárások miatt pedig nem is lesz B döntő.

--
12:10

Liu Shaolin mindjárt pontért indul

12.13-kor indítják a B-döntőt, benne Liu Shaolin Sándorral.

Liu Shaolin Sándor az elődöntő után

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
--
12:14

Így örül egy holland a döntőnek

Suzanne Schultingnak van is oka az örömre:

--
12:15

Megint szemöldököt simogatott

A B-döntő résztvevőinek bemutatásakor sem maradt el Liu Shaolin Sándor kabalamozdulata: mindkét szemöldökét megsimogatta, majd kikacsintott. 

--
12:16

Nem jó az első rajt

A holland kiugrott, újraindítják a négy B-döntőst.

--
12:18

Liu Shaolin Sándor megnyerte a B döntőt!

Élre állt a rajtnál, és sikerrel verte vissza a kínai Ren, a japán Szakazume és a holland Breeuwsma támadását. Összességében Sanyi - egyelőre - 5., és megvan a magyar csapat negyedik pontszerző helyezése Phjongcshangban.

--
12:22

Először van négy pontszerzőnk

Mármint egy téli olimpián. Három is csak egyszer volt ezt megelőzően, 1948-ban, St. Moritzban. Most mind a négyet (Shaolin 500 és 1000 méteren, Jászapáti Petra 1500 méteren és a női váltó) a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottunk számította. Van oku(n)k az ünneplésre. 

--
12:25

Kínai győzelem 500 méteren

Az előzetesen is legnagyobb esélyesnek tartott, a negyeddöntőben világcsúcsot futó, és most azt megdöntő kínai Wu Daj-csing nagyon simán győzött, második a koreai Hwang, harmadik honfitársa, Lim, negyedik a kanadai Girard. Mindenki 40 másodpercen belül ment. Wu új  világcsúcsa: 39.584 másodperc. Ez volt a kínaiaik első phjongcshangi aranyérme. 

Origo
12:34

Holland győzelem női 1000 méteren

Ez aztán a meglepetés! Az olimpiai újonc, Suzanne Schulting agyonverte a mezőnyt a női 1000 méter ötfős döntőjében, ahol a hátulról támadni készülő két koreai, Csoj és Sim egymást lökte ki. Második a kanadai Kim Boutin, harmadik az olasz Arianna Fontana. 

--
12:36

Az ötödik hely megszerzésének pillanata

Liu Shaolin Sándor ér célba elsőként a férfi 500 méter B-döntőjében

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Origo
12:38

Ez volt nekik az első

Az eddig csak nagypályás gyorskoriban királykodó (de ott nagyon, 6 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal simán nyerték a sportági versenyt) hollandok Suzanne Schulting révén első olimpiai aranyérmüket nyerték short trackben. 

Origo
12:50

Négyből egyet kell verni az éremért

Nem lesz könnyű, de mi hiszünk benne, hogy koreai, kínai, kanadai trióból egyet meg tudnak előzni a fiúk. Hogy mindháromban van legalább egy phjongcshangi olimpiai bajnok? Na, és?  

A Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta férfi váltó

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Origo
12:51

Jó ám a mi csapatunk is!

Európa-bajnoki bronzérmesek vagyunk, nyertünk már világkupát ugyanabben a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállításban, és igenis számolnak velünk a riválisok.

Origo
13:01

A váltók B döntőjét az Egyesült Államok nyerte

Sokáig a japánok vezettek Kazahsztán előtt, majd utóbbiak az amerikaiak előtt, legvégül pedig a világcsúcstartó amerikaiak - és ez a lényeg. Ők zártak az 5., Kazahsztán a 6., Japán pedig a 7. helyen.

Origo
13:02

Jönnek a mieink az A döntőben!

Az ellenfelek még egyszer: Dél-Korea, Kanada és Kína. A mieink Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang összetételben állnak föl.

Origo
13:03

Élre álltunk a rajtnál

Ahogy az elődöntőben, úgy most is az élen kezdi a magyar váltó a futamot, de aztán a koreaiak veszik át a vezetést.

Origo
13:05

Mi lökünk a legjobban

A váltásaink jók, de féltávhoz közeledve csak a negyedik a magyar csapat.

Origo
13:06

Kicsúsztak a koreaiak!

Ők valószínű, ki is szálltak a meccsből. 

Origo
13:10

Olimpiai bajnok Magyarország!!

Igen, igen, igen!! Ez szenzációs volt!!

Origo
13:11

Ez egy zseniális futam volt!

Nem könnyű szavakat találni: remekül taktikázott a magyar csapat, egy pillanatra sem szakadt le a kínaiaktól és a kanadaiaktól, és az utolsó két váltásban Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor mindenkit faképnél hagyott!

Origo
13:13

Hivatalos: Magyarország olimpiai bajnok!

Valamiért nagyon videóztak a bírók, talán azt nézték, amikor Knoch Viktor harcolt az egyik koreaival, de végül nem találtak okot a büntetésre! Megvan az első magyar téli olimpiai aranyérem!

Origo
13:15

Akik történelmet írtak

A magyar váltó összetétele: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor. A csapat ötödik tagja, Oláh Bence volt, aki ugyan nem futott, de teljes jogú tagja az olimpiai bajnok csapatnak.

Origo
13:17

Pénteken délelőtt kapják meg az érmet a fiúk

Pénteken 11 óra után vehetik át a fiúk a magyar sport első téli olimpiai bajnok aranyérmét. 

Origo
13:18

Köszi szépen, BBC!

A brit közszolgálati médium Twitterét ágyazzuk be ide: 

Origo
13:23

Elise Christie is ünnepelhet

A BBC nem kevés malíciával így kommentálta a magyar fiúk győzelmét: "Végre Elise Christie is ünnepelhet valamit" - utalva arra, hogy a két egyéni számban kizárt, egyben pedig kicsúszó brit short trackes legalább szerelme, Liu Shaolin Sándor aranyérmének örülhet.

Origo
13:26

Aranyéremmel búcsúzunk!

Köszönjük, megtisztelő figyelmüket, most menjen mindenki ünnepelni!

Még több bejegyzés