Még sosem volt ennyi amerikai nő az olimpián

Serena Williams tenisz
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok csapata 555 tagú lesz az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának bejelentése szerint sportolóik a 306 versenyszám közül 244-ben lesznek érdekeltek.

Az 555 fős sportolói küldöttség 292 tagja nő, ami rekordnak számít az amerikaiak olimpiai csapatának történetében.

Az eddigi csúcs 289 volt,

ennyi nő képviselte az Egyesült Államokat 2008-ban Pekingben.

52 éves a legidősebb, 16 éves a legfiatalabb

Idén fordul elő másodszor, hogy több nő versenyez amerikai színekben az ötkarikás játékokon, mint férfi. A csapatban az 52 éves díjlovagló Phillip Dutton lesz a legidősebb, a 16 éves asztaliteniszező, Kanak Jha pedig a legfiatalabb.

Serena Williams címvédésre készül Rióban Forrás: AFP

A küldöttségben 191 visszatérő olimpikon szerepel, köztük van Dutton, valamint a sportlövő Emil Milev és Kim Rhode, akik egyaránt a hatodik olimpiájukra készülnek. Ötödször áll rajthoz az úszó Michael Phelps, a középtávfutó Bernard Lagat, a teniszező Serena Williams és a strandröplabdázó Kerri Walsh Jennings.

Phelps legalább három számban indul

A 18-szoros ötkarikás aranyérmes Phelps legalább három számban áll rajthoz Rióban, a negyedik olimpiáján résztvevő, négyszeres győztes Allyson Felix pedig a 400 méteres síkfutásban, valamint a 4x400-as váltóban gyarapíthatja érmeit. Egyértelmű aranyesélyesnek számít az Egyesült Államok női kosárlabdacsapata, valamint a tornászok között összetettben Simone Biles.

A női evezős nyolcas ugyancsak favoritként készülhet az első dél-amerikai olimpiára, ugyanis 2006 óta minden világbajnokságot és olimpiát megnyert. Az amerikaiak 104 érmet nyertek 2012-ben Londonban, ebből 46 arany volt.