Nagyi már az ötödik olimpiájára készül

Jo Pavey, atlétika
Jo Pavey Commonwealth games 5000m gold medalist,seen in the royal box
Vágólapra másolva!
Jo Pavey lesz az első brit atléta, aki ötödik olimpiáján is elindulhat. A 42 éves hosszútávfutó bekerült a riói keretbe, családjával együtt edz, és élvezi, hogy a fiatalabb csapatársai a kora miatt ugratják.
Vágólapra másolva!

Az ötödik olimpiájára készül Jo Pavey, a britek 42 éves futója, aki kétgyermekes családanyaként már az ötödik olimpiájára készül, és ezzel abszolút csúcstartó lesz hazája atlétái között.

Pavey 1997-ben mutatkozott be a felnőttek között, 2000-ben, Sydneyben már elindult élete első olimpiáján, és bár eddig négy játékon is részt vett, érmet egyszer sem szerzett. A legjobb eredménye Athénból datálódik, amikor 5000 méteren az 5. helyen ért célba, négy éve hazai közönség előtt ezen a távon, és 10 ezer méteren is a 7. lett.

Jo Pavey Forrás: NurPhoto/Peter van den Berg/Photoshot/NurPhoto/Peter Van Den Berg

Ugyanakkor nem egy nyeretlen senkiről van szó, hiszen két éve a zürichi Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 10 ezer méteren, tíz hónappal második gyermekének, Emilynek a megszületése után, 40 évesen és 325 naposan minden idők legidősebb női Eb-aranyérmese lett.

„Sohasem hittem volna, hogy ebben a korban még versenyezni fogok. Elég szürreális, hiszen olyanokkal kell versenyeznem, akik fele annyi idősen, mint én. A csapattársaim már Nagyinak hívnak, de élvezem az ugratást" – nyilatkozta a BBC-nek.

„Iskolásként az ember az olimpiáról álmodik, de nem hittem volna, hogy ötre is eljuthatok. Ez hihetetlen. Már amikor 2005-ben bejelentették, hogy a 2012-es játékokat London rendezi meg, akkor sajnálkoztam, hogy addigra már rég vissza fogok vonulni, pedig milyen jó lenne hazai közönség előtt szerepelni. Erre tessék, most egy újabb olimpia előtt állok."

Azt mondta, csak az a célja, hogy jól érezze magát a pályán és próbáljon minél jobb időeredményt elérni. „Kellemesen élek, a munkám abszolút összeegyeztethető a családdal. Együtt megyünk edzeni, a hétéves fiam biciklivel jön, a férjem pedig futó babakocsival hozza a lányunkat. Megpróbáljuk közösen, családként élvezni a helyzetet, ez nekem folyamatosan megújuló motivációval szolgál" – tette hozzá.