Ez a fiú lesz az új kajakreménységünk Rióban

Kopasz Bálint
Vágólapra másolva!
Mindössze 19 éves, olyan lapáttal evez, amilyennel a nők szoktak, 180 centijéhez csupán 73 kiló társul, mégis neki van a legnagyobb esélye, hogy kajak egyes 1000 méteren induljon Rióban a doppinggal megbukott Dombvári Bence helyett. Felkészül: Kopasz Bálint.
Vágólapra másolva!

„Jelenleg nincs más, aki 1000 egyesben jobb lenne nála” – mondta az Origónak Hüttner Csaba utánpótlás-kapitány Kopasz Bálint kajakosról. Ő az, aki a doppinggal megbukott Dombvári Bence mögött a második helyen végzett a válogatón, így feltehetően ott lehet majd a riói olimpián.

Hogy egy magyar fiatal juniorként vagy ifiként korosztályos világbajnok kajakos, még nem jelenti azt, hogy kiugró tehetség és a felnőttek között is világklasszis lesz. Kopasz Bálint azonban azok után, hogy 2015-ben 1000 egyesben ifjúsági világbajnok lett, és ezzel elnyerte a legjobb utánpótláskorú sportolónak járó Héraklész-díjat, nem állt meg a fejlődésben.

Borkai Zsolt MOB-elnöktől veszi át a díjat Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az idén megfejelte ezt egy felnőtt Európa-bajnoki bronzéremmel, a második olimpiai válogatón pedig 750 méterig verte a világbajnok Dombvári Bencét, aki csak a végén tudta őt megelőzni, kivívva így (átmenetileg) az olimpiai indulás jogát.

mert nagyon jó időt ment. A félelmem be is igazolódott, mert a döntőben 750-ig nagyon húzott, de én próbáltam úgy beosztani az erőmet, hogy csak az utolsó öt méteren haljak ki” – mondta akkor Dombvári, akiről azóta kiderült, hogy sztanozolollal a szervezetében nyújtotta ezt a teljesítményt. Mivel a B próba is pozitív lett, így a három ezres számban is győztes Dombvári egészen biztosan nem indulhat a riói olimpián.

A páros és a négyes hajó összetételéről a csütörtöki négyes válogató után, hétfőn dönt a szövetség, de nagy meglepetés lenne, ha egyesben nem Kopasz Bálint indulhatna Rióban.

A válogató után a dobogón (balra) Forrás: Facebook


Mit lehet tudni a 19 éves kajakosról?

Éli a vidéki fiatalok életét, most érettségizett a szegedi Piarista Gimnáziumban. Édesanyja, Demeter Irén edzi őt, már ha épp nem az algyői általános iskolában tart testnevelésórát. Ilyenkor Kopasz Bálint egyedül lapátol az anyai edzésterv szerint.

Kajakos családból származik, szülei mindketten kajakoztak, de felnőtt szinten egyikük sem tudott komolyabb eredményt elérni. Fiuk kilencéves kora óta kajakozik,

Algyőn még sportegyesület sem volt, gyakorlatilag neki hoztak létre egy klubot.

„Nincs nehéz dolgom vele, tulajdonképpen ő visz engem előre – mondta édesanyja a Kajakkenusport.hu-nak februárban. – Algyőn totálisan egyedül készülünk, Bálint körül nincs csoport, de talán nincs is erre szüksége. Egyedül fut a gáton, Hódmezővásárhelyre járunk úszni, és egyedül is kondizik. Idén annyi a változás, hogy csatlakozott egy crossbarcsoporthoz, ahol társaságban, ismerősök között van.”

Első felnőtt Eb-jén mindjárt dobogóra állhatott (jobbra) Forrás: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy


Storcz Botond felnőtt szövetségi kapitányt ennek előnyéről és hátrányáról kérdeztük. „Így mindig tud magára figyelni, és az edzőjének sem kell más versenyzőkre koncentrálnia. Hátránya viszont, hogy bár rajta még nem látszik, de társak nélkül,

Én legalábbis ilyen versenyző voltam, mellém kellettek a többiek, hogy húzzanak.”

Egyetért vele Hüttner Csaba utánpótlás-kapitány is, aki régebb óta ismeri Kopaszt. „Ő egy nagyon szerény, vidéki srác, aki szereti a nyugalmat, neki előnyösebb, ha egyedül edz. De hosszú távon szükség lesz arra, hogy megmérkőzzön másokkal is, hogy ne csak a saját iramában menjen.”

Janics a mentora?

Van, hogy Bálint a felkészülési időszakban átugrik Szegedre, és a Maty-éren edz a szegediekkel, ilyenkor sokat van együtt Dusev-Janics Natasával, aki amolyan mentorként is foglalkozik vele.

Kopasz Bálint testalkatát nézve még tipikus tinédzser, 180 centis magasságához csupán 73 kiló társul. Az általa használt lapát tolla olyan kicsi, amilyennel a nők szoktak evezni, ám kivételes technikájának köszönhetően így is kiemelkedik a mezőnyből.

nem fog kopni azáltal, hogy felszed majd néhány kiló izmot. Vált majd lapátméretet is, és még gyorsabb lesz” – mondta az Origónak Hüttner.

Fejben erős

„Már pici korában feltűnt a tehetsége, a testnevelő tanára is felfigyelt arra, hogy nagyon jó géneket hordoz magában – mondta a már idézett interjúban Demeter Irén. – De Bálint nem csak ettől tud kiemelkedően teljesíteni. Engem a mai napig lenyűgöz az eltökéltsége,

Nagyon erős fejben, kiválóan tud koncentrálni a feladataira, vannak tervei, céljai, tényleg profin áll ehhez a sportághoz.”

Kivételes technikája van Forrás: Facebook/MKKSZ


Storcz Botond arról még nem akart bővebben nyilatkozni, hogy milyen eredményt várnának tőle Rióban, hiszen még ki sem jelölték a keretet, de szerinte meglenne az előnye annak, hogy ilyen fiatalon indulhat az olimpián.

Nem kell attól félnie, hogy ez az utolsó

„Ha úgy döntünk, hogy őt indítjuk Rióban, akkor az azért lesz, mert alkalmasnak találjuk a feladatra. Egy 30 éves kajakos stresszelhet azon, hogy az lesz az utolsó olimpiája, és ez kihathat negatívan a teljesítményére, egy 19 évesnél ilyen gond nem lehet.”

Az új Dombvári? Inkább ne!

Kopasz Bálint a Kajakkenusport.hu-nak az év elején még így nyilatkozott: „Hogy mik az összetevők? Kemény munka, de nyilván a többiek is keményen dolgoznak, így valójában azon múlik minden, hogy fejben mennyire erős az ember. Nálam adottság a jó koncentrációs készség, sosem izgulok verseny előtt, és higgadtan tudom végigevezni az ezer métert, amelyen sokat számít a taktika. Elindulok én is a felnőtt válogatón ezer egyesben. Miért is ne tenném? Tavaly az ifjúsági világbajnoki felkészülés miatt ez nem jött össze, de szeretném megméretni magam a felnőttek között.”

Ehhez képest a felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmes lett, majd a parton úgy fogalmazott, hogy akár az új Dombvári is válhat belőle.

Kopasz Bálintnak Kammerer Zoltán a példaképe, de Hüttner Csaba nem szeretné senkihez hasonlítani. Az utánpótlás-kapitány szerint hatalmas jövő áll előtte, mégsem kell attól tartani, hogy egy esetleges sikertől elszállna.

Teljesen egyedi fiú, nagyon jó gondolkodású, magabiztos, jó versenyzőtípus, igazi sztáralkat. Szerény és céltudatos, nagyon remélem, hogy meg tudja valósítani önmagát. Fontos, hogy megmaradjon a kisvárosi légkörben, és ugyanúgy tudja tovább élni az életét.”

Megnyugtatja a csend és a nyugalom Forrás: Facebook/Kopasz Bálint


Édesanyja is tudja, hogy hogyan tarthatja a földön fiát és tanítványát. „Hogy miként kell egy ilyen kincsre vigyázni? Úgy, hogy figyelek rá, szem előtt tartom az igényeit. Ő szereti a csendet, a nyugalmat maga körül, kerüli a felhajtást, és így tud a munkára koncentrálni. Én pedig igyekszem számára garantálni ezt a csendet.”