Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben tudatta, hogy belső vizsgálatot kezdeményez az osztrák olimpiai küldöttség ellen, miután a delegáció által bérelt házban - távozásuk után - olyan eszközöket talált a házigazda, amelyek vértranszfúziós célokat szolgálhattak. "Nem nagy dolog" - nyugtatta meg a szurkolókat Walter Mayer, az osztrák síszövetség elnöke. "Különböző terápiákhoz valóban használtunk eszközöket, de ezeknek semmi közük holmi illegális készítményhez."

"A vértranszfúzió nemcsak etikátlan és az olimpiai eszme doppingellenes szellemével nem egyező, hanem az egészségre is rendkívül veszélyes" - áll az állásfoglalásban, amelynek az alapján a NOB kezdeményezte a vizsgálatot. Amerikai lapértesülések szerint a csomagban a már említett eszközök mellett glükóz tartalmú üvegcsék és vitaminok is voltak. A házat tíz versenyző bérelte.

Az osztrák küldöttség három északisí-számban szerzett éremmel tért haza. Christian Hoffmann ezüst, Mihail Botvinov bronzérmet nyert a 30 km-es verseny során, míg a sílövőknél Wolfgang Perner szerzett bronzot a 10 km-es sprintszámban.

Pincési László

Korábban: