Három év alatt készülhet el az új Népstadion

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

De még az sincs eldöntve, hogy mi legyen a Népstadionnal. Deutsch Tamás tegnapi sajtótájékoztatóján lapunk kérdésére elmondta, műszaki kérdés, hogy teljesen új építmény áll-e majd a stadion helyén, vagy megőrzik a jelenlegi épület egy részét. A miniszter először 1999 őszén említette, hogy a Népstadiont le kell bontani, akkor azt mondta, hogy műszakilag megoldhatatlan a kor követelményei szerinti felújítás. Az UEFA pályafelmérő bizottsága - a 2004-es Eb-pályázat miatt járt itt - is úgy nyilatkozott, hogy olcsóbb és jobb lebontani a Népstadiont, és újat építeni a helyére. Az akkori elképzelések egy új, 55-65 ezres stadionról szóltak.

Igaz, döntés nem született, aztán a stadionrekonstrukció háttérbe szorult, mert a figyelem a leégett BS pótlására irányult.

Deutsch Tamás elmondta, hogy alapos műszaki elemzés készül a stadionról, az dönti el, hogy mi legyen a teljes felújítás. "Elképzelhető, hogy az építmény vagy bizonyos részei megmenthetők, az más kérdés, hogy érdemes-e"- tette hozzá. Az biztos, hogy a jelenlegi szerkezet meghagyásával nem kerülhet közelebb az alsó karéj a küzdőtérhez, és meredekebb sem lehet a lelátó, márpedig a modern stadionok már mind olyanok.

Kérdés, hogy három év elég lenne-e egy új stadion - az ország első számú arénája - felépítésére, ha Magyarország nyeri az atlétikai vb rendezési jogát. Hiszen a BS leégésétől is majdnem három év telik el az új felépítéséig. "Az igaz, hogy akkor nagyon szoros lenne a határidő" - mondta erre a miniszter. Akkor úgy kellene tervezni a stadiont, hogy a határidő lenne az egyik legfontosabb tényező, s olyat kellene elképzelni, amilyet három év alatt fel lehet építeni.

"Hogy mennyibe kerülne, azt megint nehéz megítélni" - mondta Dénes Ferenc helyettes államtitkár ", de a szakirodalomból, a külföldi példákból úgy látom, hogy manapság százmilliárd forintnál kevesebből nemigen lehet felépíteni egy ilyen arénát."