Mérsékelt magyar szereplés az Universiadén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A pólósok az elődöntőben veszítettek az oroszok ellen vitatott körülmények között, majd a jugoszlávokat legyőzve harmadikok lettek. A vívók szereplése egyértelmű kudarc: érmet nem szereztek, ami még nem fordult elő az Universiadék történetében, a legjobb eredményt negyedik helyével a női tőrcsapat érte el - négy induló közül.

A magyar bronzérmesek:
Lengyel Imre (műugrás, 1 méter)
Szilágyi László (cselgáncs, abszolút kategória)
Annus Adrián (kalapácsvetés)
Bodor Richárd (100 méteres mellúszás)
Horváth Gergely (gerelyhajítás)
vízilabda csapat (Kovács Zoltán, Pelle Balázs, Ibolya Tamás, Bárány Attila, Hesz Máté, Petik Attila, Steinmetz Ádám, Madaras Norbert, Jaeger Gábor, Varga Zsolt, Varjas Attila, Binder Szabolcs, Vindisch Ferenc).

Magyarország húsz alkalommal vett részt nyári Universiadén, csak egyszer, 1967-ben Tokióban nem indult. Az 1999-es spanyolországi játékokról két-két arany-, ezüst- és bronzéremmel tért haza a delegáció. A pekingi viadalt hatalmas kínai fölény jellemezte, ráadásul a házigazdák "ötcsillagos" Universiadét szerveztek. Kína már most jelezte, hogy mire - mennyi jóra - számíthatnak a sportolók, szakvezetők, újságírók a hét év múlva sorra kerülő olimpián.

Addigra vadonatúj olimpiai falu épül, a sportlétesítmények viszonylag közel esnek egymáshoz, ami véget vet majd a sok utazgatás miatt el-elhangzó panaszoknak. Peking zöld olimpiát ígér, a mostaninál jobb levegőt, s még jobb infrastruktúrát a környékbeli településekkel együtt 12 millió lakosú városban.

Az egyetemi játékokon világcsúcs nem született, de számos Universiade-rekord megdőlt. Csaknem 170 országból hétezer sportoló indult Pekingbe, 2400 újságíró tudósított a versenyekről, közöttük csaknem kétezer hazai. Szun Kang-lin, a szervező bizottság főtitkára 280 millió jüanra (34 millió dollár) becsülte az Universiade költségeit, ebből 120 milliót fedezett a kormány. Körülbelül 90 millió folyt be szerencsejátékokból, 25 millió reklámból, 20 millió jegyeladásokból, 20 millió pedig a nevezési díjakból jött össze.

A legközelebbi nyári Universiade a dél-koreai Teguban lesz két év múlva. A magyar sportolók és szakvezetők egy része az elmúlt napokban már elhagyta Pekinget, az utolsó népesebb csoport vasárnap indul haza.

Korábban: