Moszkvára figyel a földkerekség

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 2008-as nyári olimpiai játékok rendezésére eredetileg pályázó tíz város közül az "első kör" után Bangkok, Kairó, Havanna, Kuala Lumpur és Sevilla esett ki, a második után azonban mind a további öt bent maradt: a NOB szemlebizottsága Peking, Oszaka, Toronto, Isztambul és Párizs pályázatát is átengedte a rostán, s mind reménykedhet abban, hogy ő lesz a XXIX. nyári ötkarikás játékok házigazdája. Ha csak a bizottság jelentését vesszük alapul, akkor Peking, Párizs és Toronto erősebben reménykedhet, ugyanis ez a három város kitűnő osztályzatot kapott, Oszaka és Isztambul esetében viszont hiányosságok merültek fel.

A helyszín kiválasztására Moszkvában már az ülés első napján sor kerül. A NOB így próbálja megakadályozni, hogy a pályázók a helyszínen, a döntés előtti utolsó pillanatokban befolyásolják a szavazókat. Akár erősebben is fogalmazhatnánk: nehogy megvesztegessék néhányukat... A NOB-tagoknak a 17 fős szemlebizottságot leszámítva tilos volt felkeresniük a városokat, okulva a 2002-es, Salt Lake City-i téli olimpia helyszínének kijelöléséhez kapcsolódó korrupciós ügyekből.

A XXIX. nyári ötkarikás játékok helyszínéről Moszkvában abszolút többség dönt, tehát akár négyfordulós voksolásra is sor kerülhet, figyelembe véve, hogy az egyes menetek után mindig a legkevesebb szavazattal rendelkező város esik ki. Íme az öt pályázó rövid bemutatása!

ISZTAMBUL
Lakóinak száma: 11 millió
Támogatottság: A pályázati bizottság szerint a lakosság 89, a NOB-felmérés alapján 86 százaléka szeretné, ha Isztambul rendezhetné meg a játékokat.
Versenyhelyszínek: A tervezett 31 létesítményből 11 készen van, nyolcra felújítás vár, például a májusban a kötöttfogású birkózó Eb-nek helyt adott Abdi Ipekci sportcsarnokra is. A versenyek gyakorlatilag a városon belül zajlanának, két körzetben. A központ az Isztambul nyugati részén található, 584 hektáron felépítendő Olimpiai Park lenne, ahol 17 sportág küzdelmeit rendeznék meg.
Olimpiai falu: A transzeurópai autópályától délre, az Olimpiai Parktól 3 kilométeres távolságra épülne fel, 17 630 férőhellyel (2150 egyágyas és 7740 kétágyas szobával).
Érvek mellette: Az erős kormányzati és lakossági támogatás. A város páratlan fekvése, Isztambul szlogenje: olimpia a kontinensek találkozásánál. Az ideális éghajlati viszonyok: a kellemes hőmérséklet és mindössze 60 százalékos páratartalom.
Érvek ellene: A kormánygarancia ellenére a rendezés anyagi háttere nem egyértelmű. A jelenleg nagyon gyenge infrastruktúra kiépítésére jelentős pénzösszegekre lenne szükség. A legfontosabb feladat a közlekedési problémák megoldása. A lebonyolítás nem ígérkezne zökkenőmentesnek.

OSZAKA
Lakóinak száma: 11 millió
Támogatottság: A pályázati bizottság szerint a lakosság 76, a NOB által végzett közvélemény-kutatás szerint viszont csupán 52 százalék...
Versenyhelyszínek: A központ az oszakai öbölben kialakított három mesterséges szigeten lenne.
Olimpiai falu: Az egyik mesterséges szigeten, közvetlenül az Olimpiai-stadion mellett épülne, s 17 300 vendég elhelyezésére lenne alkalmas (12 100 egyágyas és 2600 kétágyas szoba).
Érvek mellette: A versenyek egymástól kis távolságra zajlanának. A hagyományos japán precizitás zökkenőmentes lebonyolítást ígérne.
Érvek ellene: A szakértők nem látják biztosítottnak a még szükséges infrastrukturális beruházások pénzügyi fedezetét, a közlekedés terén is mutatkoznak hiányosságok, amint az a szemlebizottság jelentésébe is bekerült. A városban magas a rendezést ellenzők aránya.

PÁRIZS
Lakóinak száma:
11 millió
Támogatottság: A pályázati bizottság szerint 85 százalék, a NOB-értékelés viszont 66 százalék. Utóbbi olyan valószínűtlenül alacsony szám, amit nem hiszünk el...
Versenyhelyszínek: A vitorlázás - amelyet az Atlanti-óceán partján fekvő La Rochelle-ben rendeznének - kivételével gyakorlatilag minden versenyszám a város területén zajlana, a központtól viszonylag távolra, 25 km-re csak a kajak-kenusok és az evezősök költöznének. A tervezett 39 versenyhelyszínből 22 készen áll, köztük a Stade de France és a Bercy sportcsarnok.
Olimpiai falu: Párizs északkeleti részén, Saint-Denis-ben 50 hektáros területen épülne, közvetlenül 13 sportági helyszín és az Olimpiai-stadion mellett.
Érvek mellette: A NOB szemlebizottsága szerint a pályázók közül a francia főváros rendelkezik a legjobb technikai feltételekkel. A közlekedési hálózat kiváló, s a szállodai férőhelyek terén is itt a legjobb a kép. A versenyrendezés terén óriási a tapasztalatuk.
Érv ellene: Igazából csak az, hogy a rendezésben most nem Európa "következik".

PEKING
Lakóinak száma: 12 millió
Támogatottság: A pályázatot készítő bizottság és a NOB-közvélemény-kutatás szerint is 95 százalék.
Versenyhelyszínek: Peking 80 hektár területű Olimpiai-park létrehozását tervezi, az olimpiai létesítmények 70 százaléka itt kapna helyet, így a 80 ezer fős Olimpiai-stadion is. A labdarúgótorna első szakaszának több város - köztük Senjang, Sanghaj, Tiencsin - adna otthont, a záró szakaszra már az Olimpiai-stadionban kerülne sor. A vitorlásviadalokat Csingtaóban bonyolítanák le.
Olimpiai falu: Az Olimpiai-park területen építenék fel. A 4-5 emeletes épületekben 17 600 résztvevő találna otthonra, legalább a felük egyágyas szobát kapna.
Érvek mellette: Komoly világpolitikai és gazdasági jelentősége lenne, ha megkapná a rendezést. Az óriási kormányzati és lakossági támogatás. A kínai sport ereje. A világ legnépesebb országa még sohasem rendezett olimpiát.
Érvek ellene: Minden igyekezet ellenére a helyi politikai légkör. A város szennyezett levegője.

TORONTO
Lakóinak száma: 5 millió
Támogatottság: A pályázatot készítő bizottság szerint 90 százalék, a NOB adatai szerint 71 százalék.
Versenyhelyszínek: A 35-ből 26 készen van, a további kilencet már építik, köztük a 80 000 férőhelyes Olimpiai-stadiont is az Ontario-tó partján. Három versenyhelyszín kivételével minden 6 km-es sugarú körben megtalálható.
Olimpiai falu: Az Olimpiai-stadion közelében 30 hektáros területen épülne. Az összesen 25 hatemeletes házban az elképzelések szerint 16 960 sportolót, sportvezetőt, edzőt lehetne majd elszállásolni.
Érvek mellette: Toronto a kis távolságok olimpiáját rendezné meg. A létesítmények nagy része már készen áll.
Érvek ellene: A kormány és a magántőke között nincs összhang a folyamatban lévő építkezések finanszírozásával kapcsolatban. Kanada - Montreal, 1976 - már rendezett olimpiát, amely hatalmas anyagi csőddel zárult.

A 2008-as játékokat megelőző öt helyszín (Szöul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén) azt sejteti, hogy hét év múlva Ázsia lesz házigazda, amely eddig csak kétszer adott otthont nyári olimpiának (1964 - Tokió, 1988 - Szöul). A 2004-es athéni játékok után, az íratlan szabályok alapján Európának, Párizsnak, amely már 1900-ben és 1924-ben rendezett olimpiát, kevés az esélye. Ugyanez hatványozottabban igaz a két kontinens találkozásánál fekvő, de inkább Európához tartozó Isztambulra is. A Peking-Oszaka párharcban feltétlenül a minden követ megmozgató kínaiak állnak jobban, a kínai főváros a nagy esélyes, amely a 2000-es rendezést is csak két szavazattal bukta el Sydneyvel szemben. Annak csekély a valószínűsége, hogy a "sötét lónak" számító Toronto legyen a befutó.

Mindez persze csak találgatás, de péntekig az egész világ találgathat.

Fábik Tibor

(Népszava)