Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek

Vágólapra másolva!
Az újdonsült olimpiai bajnok Risztov Éva debreceni klubja szerint sajnálatos, hogy tulajdonosvita alakult ki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), valamint a Magyar Hosszútávúszó Szövetség (MHÚSZ) között a londoni aranyérem miatt, de álláspontja szerint nem kérdés, hogy Debrecen város kiemelkedő támogatása mellett a MÚSZ vállalt fontos, kiemelkedő szerepet a versenyző olimpiai felkészülésében.
Vágólapra másolva!

Dubajba költözik az Európa-bajnok magyar úszó

"A MÚSZ mind erkölcsileg, mind a pénzügyi finanszírozás terén végig és következetesen a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola, illetve versenyzőnk, Éva mellett állt. Hazai és külföldi edzőtáborainak a költségét, valamint a Széles Sándor szakmai közreműködését egyaránt a MÚSZ biztosította. Sajnos ugyanezt nem állíthatjuk a Magyar Hosszútávúszó Szövetségről. Évát mindig is idegenként kezelték! - áll abban a közleményben, amelyet Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ügyvezető igazgatója jegyzett.

A dokumentum szerint az igaz, hogy a MHÚSZ az ez évi eilati EK és a setubali VK hosszútávúszó versenyeinek költségét fedezte, "de ezek a költségek az eredményes felkészülésének csupán a töredékét jelentették! És a versenyző nevezését ezekre a viadalokra - ugyanúgy, mint a korábbi nyíltvízi versenyeken - a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) és a LEN (Európai Úszó Szövetség) által Magyarországon elismert országos szakszövetségen, a Magyar Úszó Szövetségen keresztül nyújtották be, illetve fogadták el".

Az ügyvezető felidézte, hogy Risztov Éva 2009-ben a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola színeiben, Debrecen város támogatásával, a Magyar Úszó Szövetség akkori főtitkárának, Ruza Józsefnek a hathatós közreműködésével tért vissza az úszás világába.

"A sportoló pályafutása azóta is töretlen. Ha csak az idei eredményeket említjük, három számban lett országos bajnok, a debreceni rendezésű úszó Európa-bajnokságon pedig egy ezüst- és egy bronzéremmel tudatta, ez az ő éve lesz. Éva sikerrel harcolta ki az olimpiai indulás jogát két medencés szám mellett 10 kilométeres, nyíltvízi úszásban is. Ez utóbbiban augusztus 9-én, Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett. Véleményünk szerint a nyíltvízi úszás is része az úszósportágnak. Nem lehet különválasztani az úgynevezett medencés versenyszámoktól! Ez egy sportág! Egy európai (LEN) és egy nemzetközi szövetséggel (FINA)" - szögezte le Orendi Mihály.

"Úgy gondoljuk, hogy Risztov Éva olimpiai aranyérmét elsősorban saját kitartásának, szorgalmának és tehetségének kösznheti! A Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ezt a diadalt az egyetemes magyar úszósport sikerének tekinti, és ezt a sportágat - véleményünk szerint - hazai szövetségi szinten kizárólag a Magyar Úszó Szövetség képviseli!"

Kalaus Valter, az MHÚSZ főtitkára nem érti, hogy egyesek milyen tulajdonosvitát szeretnének generálni.

"Szövetségünk semmilyen vitában nem kíván részt venni. Véleményünk szerint nincs és nem is lehet tulajdonosvita. Csak gratulálni tudunk és ismételten szeretnénk Risztov Évának az olimpiai bajnoki címéhez! Ezen kiemelkedő sportsiker az egész magyar sport érdeme, és aki ebből érdemtelenül próbál tőkét kovácsolni, az szégyellje magát! Risztov Éva elsősorban a családjáé, ezen felül, aki őt ki szeretné sajátítani, az tévúton jár!"