Több mint húszmilliót kaphat egy magyar olimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt szerint sikertörténet a magyar csapat szereplése a londoni olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke ugyanakkor úgy véli, a magyar sport nem ennyire erős, ezért fontos a támogatási rendszer kiépítése. Az aranyérmesek nagyobb jutalmat kaphatnak, mint Pekingben.
Vágólapra másolva!

Ez egy jó olimpia volt - gyorsértékelés

A magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel a kilencedik helyen végzett az összesített éremtáblázaton. Ezzel messze felülmúlta a MOB hivatalos célkitűzését, amely tíz érem, közte három arany megszerzése volt.

"Az olimpia előtt azt mondtam, ha elérjük a pekingi teljesítményt, akkor örülni fogok, ha annál jobb lesz, akkor boldog leszek. Most nagyon boldog vagyok" - nyilatkozott a magyar csapat szereplését értékelve Borkai Zsolt. Négy éve a magyarok három aranyat, öt ezüstöt és két bronzot gyűjtöttek.

"Majdnem háromszor annyi aranyat szereztünk, mint Pekingben, és több mint ötven százalékkal több érmet. Ez egy sikertörténet. Különösen örülök annak, hogy az eredményeket az egész csapat sportszerű magatartással érte el. Rengeteg olyan eredmény, gesztus, nyilatkozat volt a magyar sportolóktól, amely bejárta a világsajtót."

Forrás: AFP/Martin Bureau

A MOB-elnök szerint sok tényezőnek kell összejönnie az ilyen kimagasló szerepléshez. "Kell egy jó versenyző, egy jó edző, aki rátalál, kell a család támogatása, és a helyi támogatások mellett a MOB és a kormány támogatása is. Két éve olyan rendszert állítottunk fel, hogy a kvalifikált versenyzőket maximálisan támogatjuk. Kell még szerencse és pillanatnyi forma. Például az esélyeket latolgatva nem sokan számoltak a hosszútávúszó Risztov Éva vagy a kardozó Szilágyi Áron győzelmével. Nyolcvan százaléka ugyanakkor odaért azoknak is, akiket esélyesnek gondoltunk."

Borkai Zsolt kiemelte, fontos, hogy egy aránylag széles bázist jelentenek az éremszerző sportágak. "Nemcsak a kajak-kenu szállította az aranyérmeket, hanem a vívás, a torna vagy az úszás, de meg kell említeni a cselgáncsozókat is, akik ugyan nem nyertek, de érmeket szereztek."

A MOB-elnök hozzátette, ugyanakkor a magyar sport nem ennyire erős. "A siker az adott sportágnak adhat lendületet, ráirányítja az emberek figyelmét a sport fontosságára, de ha nem visszük tovább az elkezdett folyamatot, akkor megint mély gödörbe zuhanhatunk. Szükség van a kormányzat támogatására, amit egyforma szinten kell tartani."

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Borkai Zsolt az olimpiai jutalmakról elmondta, azért nem döntöttek az ötkarikás játékok előtt, hogy megóvják a versenyzőket ettől a tehertől. "Az összeg a költségvetésben rendelkezésre áll. A MOB tesz javaslatot, és a kormány dönt."

A MOB-elnök jelezte, hogy a jutalom várhatóan nagyobb lesz a pekinginél. Négy évvel ezelőtt az egyéni aranyérmes 20 millió forintot kapott.