Szépen búcsúztak a pólósok

olimpia, london 2012, férfi vízilabda, Spanyolország-Magyarország,  Felipe Perrone Rocha és Kiss Gergely
Vágólapra másolva!
Lendületes, felszabadult játékkal verte 14-8-ra Spanyolországot a magyar férfivízilabda-válogatott, ezzel ötödik lett az olimpián. A találkozó jó részében a legszebb napjait idézte a csapat, amely az utolsó negyed előtt 12-4-re vezetett. A vége 14-8 lett, a vereség minden idők legrosszabb olimpiai szereplése lett volna holtversenyben.
Vágólapra másolva!

Olimpiai vízilabda-torna, az 5. helyért:
Magyarország - Spanyolország 14-8 (4-1, 3-2, 5-1 2-4) - élő közvetítés
Vízilabdacsarnok, 3000 néző, vezette: Marijo Brguljan (montenegrói), Alan Balfanbajev (kazah)
Magyarország: Nagy Viktor - Varga Tamás, Madaras Norbert 1, Varga Dénes 2, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert 2, Kiss Gergely 2, Szivós Márton, Varga Dániel 1, Biros Péter 2, Steinmetz Ádám 2, Hárai Balázs 2
A spanyol góldobók: Marc Minguell Alferez 3, Albert Espanol Lifante 2, Blai Mallarach Guell, Felipe Perrone Rocha, Ivan Perez Vargas 1-1

Minden idők legrosszabb eredményét állította volna be a magyar férfivízilabda-válogatott a spanyolok elleni helyosztón, az ötödik hely azonban nem volt veszélyben, Kemény Dénes csapata könnyed játékkal 14-8-ra kiütötte a Szirányi Balázzsal felálló ellenfelet.

A magyar csapat számára az ötödik helyen túl az volt a tét, hogy túlszárnyalja az 1992-es válogatott barcelonai hatodik helyét, amely minden idők legrosszabb magyar olimpiai szereplése volt.

Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose
Minguell csak apró bosszúságot okozott. További képekért kattintson!

A lelátón jóval visszafogottabb volt a hangulat, mint eddig, sok volt az üres hely, a magyar szurkolók többsége inkább a pólómeccsel majdnem teljesen egy időben zajló magyar-horvát bronzmeccsre látogatott ki.

Szép gólokat dobtak a magyarok

Az egész tornán formán kívül pólózó Kiss Gergely góljával kezdődött a találkozó, a háromszoros olimpiai bajnok egy kapusról kipattanó labdát juttatott közelről a hálóba.

A spanyolok bátran lövöldöztek, de az ausztrálok ellen szinte minden lövésből gólt kapó Nagy Viktor most jól védett, jó ideig megóvta a kapuját a góltól. Biros passza után Steinmetz kínai figurás góljával már 2-0 volt ide, aztán jött egy spanyol gól, utána pedig Varga Dénes ötösét kivédte a spanyol kapus. Kemény Dénes csalódottságában a kezeibe temette az arcát.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Nagy Viktor szenzációs napot fogott ki. További képekeért kattintson!

Hárai Balázs két látványos (egy kínai figurás és egy kapu előtt birkózós) centergóljával aztán 4-1-re megnyerte az első negyedet a magyar csapat. A második negyedben ott volt a vízben Szirányi Balázs is, piros-fehér spanyol sapkával a fején - a pólós a magyar-spanyol kézimeccsen nyilatkozott az [origo]-nak az országváltásáról.

Varga Dániel nagy lóbálásból, Biros ötméteresből, Madaras 12 méterről szerzett gólt, amivel már 7-3-ra is vezettek a magyarok a gyenge játékot mutató ellenféllel szemben. A csapat mellett végsőkig kitartó drukkerek "Ki a jobb? Magyarok!", illetve Ria, ria, Hungária! kiáltásokkal biztatták a csapatot.

Az első félidőben a spanyolok hat emberelőnyből csak három gólt szereztek, a magyaroknak ugyanennyi gólhoz elég volt négy fór.

Kemény mérges volt

A folytatásban a lendületesen, felszabadultan pólózó magyarok szinte akkor dobtak gólt, amikor akartak, arra is volt lehetőségük, hogy odafigyeljenek a szépségre. Biros vezéregyéniség volt, ő lőtte a nyolcadik gólunkat, és előkészítésben is jeleskedett. Hosnyánszky a bal szélről óriási erővel dobta a kapuba a labdát, kapott is egy nagy tapsot, Varga Dániel centergóljával pedig már háromszor annyi gólnál jártak a magyarok, mint az ellenfél (12-4).

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kiss Gergely (j) az utolsó meccsen játszott a legjobban. További képekért kattintson

Az utolsó negyedben Minguell gólja becsorgott a kapuba (Nagy Viktor szerint nem), Hosnyánszky pedig svédcsavarból dobta volna a torna egyik legszebb gólját, de a kapus védte a lövést. Kemény Dénes ugrálva mérgelődött, amikor magyar labdaeladás után az üres kapuba találtak a spanyolok.

A nagy magyar fölény megmaradt a végéig, a csapat végül nagyon könnyedén, 14-8-ra megnyerte a helyosztót, és ötödikként zárt. Ez minden idők második legrosszabb eredménye: korábban 1924-ben, illetve 1988-ban végzett ennyire hátul a csapat.