Itt vannak a válaszok az olimpia nagy kérdéseire

Vágólapra másolva!
Miért áztatják magukat a műugrók egy apró medencében az ugrás után?  Miért viselnek éjszaka is napszemüveget a strandröplabdások? Mik azok a színes szalagok a sportolók testén? Cikkünkben feloldjuk az olimpia rejtélyeit.
Vágólapra másolva!

Miért viselnek az úszók két úszósapkát?

Mint azt Ellen Gandy pillangóúszótól megtudtuk, az úszónők több napig nem mosnak hajat az úszóversenyek előtt, hogy ne csússzon le róluk a sapka. De az úszók nemcsak ezt a praktikát vetik be a siker érdekében, hanem például rendszeresen két úszósapkát viselnek. Ennek az az oka, hogy csökkentsék a közegellenállást, és hogy még stabilabban rögzítsék az úszószemüvegüket.

Miért mennek a műugrók meleg vizes medencébe az ugrásuk után?

Jellemző kép volt a műugróversenyek során, hogy az ugrás után valamennyi sportoló egy kicsi medencéből figyelte, milyen pontszámot kap. A rítusnak az a funkciója, hogy egy kicsit ellazuljanak a műugrók, illetve a meleg víz segítségével melegen tartsák az izmaikat.

Forrás: AFP/Martin Bureau

Az aranyérmek tényleg aranyból készülnek?

Az olimpiai bajnokok lényegében ezüstérmet visznek haza. A Londonban átadott aranyérmeknek 92,5 százaléka ezüst, 6,16 százaléka réz, és csak mindössze 1,34 százaléka arany. A NOB előírása szerint az aranyérem legalább 92,5 százalékának ezüstből kell készülnie és legalább hat gramm aranyat kell tartalmaznia.

Miért van bekötve a műugrók csuklója?

A 10 méteres toronyugrók hiába ugrálnak olyan magasságból, mint egy háromemeletes ház, szinte csobbanás nélkül érkeznek meg a vízbe. Ennek az az oka, hogy az előre nyújtott tenyerükkel törnek utat a vízbe, ami viszont óriási megterhelést jelent a csuklóknak. A fájdalom ellen egyedül a csuklójuk körbetekerésével tudnak védekezni, de ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon tönkreteszi a csuklót a hatalmas igénybevétel.

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Miért viselnek napszemüveget a strandröplabdázók éjszaka is?

"Még kezdő koromban volt egy elég szerencsétlen tapasztalatom, amikor nem vittem napszemüveget egy éjszakai meccsre. A pályakivilágítás nagyon zavaró volt, folyamatosan problémát jelentett. Aztán a meccs közepén elvetődtem egy labdáért, és mindkét szemem telement homokkal. Egy átlagos mozdulatból 15 perces ápolás lett" - foglalta össze Tyra Turner amerikai strandröplabdázó, hogy miért van szükségük éjszaka is napszemüvegre.

Forrás: Europress/Getty Images/Jamie Squire

Miért mennek a pályakerékpárosok ilyen lassan az első körben?

A pályakerékpározóknál az első helyen álló mindig jóval több energiát használ fel, mint a második, mögötte szélárnyékban tekerő bringás. Ha végig teljes intenzitással tekernének, akkor a vezető teljesen kiszipolyozná magát, ezért inkább egymás közelében hajtanak lassan, majd a végén csinálnak egy gyors sprintet.

Miért van rengeteg sportoló testén színes szalag?

A focitól a kajak-kenun át a strandröplabdáig rengeteg olyan sportolót láthattunk, akiknek a testük különböző részeire színes szalagok vannak ragasztva. A Kinsio-szalagnak több funkciója is van, jó hatással van az izomműködésre, az ízületekre és a keringésre is. Bár több sportoló is esküszik rá, sokak szerint azonban inkább placebóhatása van.

Forrás: Europress/Getty Images/Alexander Hassenstein

Miért mindig más a bevonulók sorrendje?

Minden olimpián más sorrendben vonulnak be az országok a megnyitóünnepségen. Az első olimpiákat rendező görögök mindig elsőként vonulnak, a házigazdák pedig utolsóként, a többi ország sorrendjét pedig a házigazda ábécéje határozza meg.

A cikk a Business Insider összeállítása alapján készült.