Ideális ellenfélnek tartják a svédek a magyar kéziseket

Vágólapra másolva!
A svéd férfikézilabda-válogatott két szövetségi kapitánya közül Staffan Olsson sírt, Ola Lindgren pedig a nagy ünneplésben megsérült, miután Dánia ellen sikerült kivívni az olimpiai elődöntőt. Magyarországot ideális ellenfélnek tartják, a kapus Jonas Sjöstrand szerint Nagy Lászlóék nem olyan ügyesek a labdával.
Vágólapra másolva!

Miközben a magyar válogatott és a hazai közvélemény eksztázisban ünnepelte az Izland elleni drámai sikert, a svéd csapat és szurkolóik a Dánia felett aratott győzelem miatt törtek ki örömujjongásban.

A svéd válogatott a csoportkört a harmadik helyen zárta, Tunéziát 28-21-re, a briteket 41-19-re, Argentínát pedig 29-13-ra verte, ám a két komoly mérkőzését Izland (32-33), illetve Franciaország ellen (26-29) elveszítette.

Ezek után nem sok esélyt adtak a csapatnak az Eb-aranyérmes dánokkal szemben, ám a svédek kiválóan játszottak, és a remekül védő Sjöstrand, illetve a hatgólos Dalibor Doder vezérletével úgy nyertek 24-22-re, hogy a mérkőzés utolsó öt percében az ellenfél már képtelen volt gólt szerezni.

A bravúr nagyságát jelzi, hogy az évszázad kézilabdázójának választott Magnus Wislander a sajtótribünön, a válogatott egyik szövetségi kapitánya, Staffan Olsson pedig a svéd tévének nyilatkozva sírta el magát. A másik kapitány, Ola Lindgren pedig olyan őrült ünneplésbe kezdett a tanítványaival, hogy combizomhúzódást szenvedett.

"Pokolian fájt, de rohadtul megérte" - idézte Lindgrent az Aftonbladet című svéd napilap.

Forrás: AFP/Javier Soriano

"Johan Sjöstrand csodálatos volt, világklasszis teljesítményt nyújtott, olyat, amire nekünk szükségünk volt" - méltatta a Barcelona kapusát a csapat balszélsője, Jonas Källman.

A pályán Sjöstrand volt a király

A Svenska Dagbladet jegyzetírója, Ola Billger azt emelte ki, hogy a férfikézi-válogatott nagyon kellemes meglepetést okozott a svédeknek.

"Volt egy nőifutball-csapat, amely éremről álmodott, de nagy hibákat követett el a Franciaország elleni negyeddöntőben. Volt egy kedves nőikézilabda-válogatott, amely úgy gondolta, hogy a legviccesebb dolog az olimpián, hogy találkozzon Usain Bolttal" - írta.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Szerinte semmi sem utalt arra, hogy a férfikéziseknek esélyük lenne az Európa-bajnok ellen, a legtöbb, amit remélni lehetett Dánia ellen, az az izgalmas játék és a tisztes vereség.

"Kézicsapatunk utoljára Sydneyben volt éremközelben, akkor ezüstöt szerzett, a 2004-es és a 2008-as olimpiát viszont kihagyta. Ugyan a csarnokban király és királynő is ült a lelátón, de a pályán csak egy király volt, a kapus Johan Sjöstrand, aki 50 százalékkal védett."

A magyarok fáradtságában bíznak a svédek

Az Aftonbladet megszólaltatta minden idők egyik legjobb edzőjét, Bengt Johanssont, akinek irányításával a válogatott kétszer nyert vébét (1990, 1999), négyszer Eb-t (1994, 1998, 2000, 2002) és háromszor olimpiai ezüstöt (1992, 1996, 2000).

"Taktikailag tökéletes mérkőzés volt, sikerült kivenni a játékból Mikkel Hansent, Sjöstrand kiválóan védett, Petersen pedig a játék motorja volt. Az elődöntőben Magyarország ellen már bármi megtörténhet, van egy napunk megnyugodni" - mondta.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Sjöstrand a SportExpressen.se portálon azt mondta, hogy a magyarok fizikálisan erősek, nagytermetűek, de nem olyan ügyesek a labdával, mint a dánok. "Minden megtörténhet, talán abban is bízhatunk, hogy ellenfeleink az Izland elleni nagy csata miatt kissé fáradtabbak lesznek nálunk."

"Sok olyan jó játékosuk van a magyaroknak, akikre feltétlenül figyelni kell" - erősítette meg Dalibor Doder, a svédek szerb származású kézilabdázója.

Lindgren szerint nehezebb meccs vár rájuk, mint a Dánia elleni negyeddöntő: "Kemény, fizikálisan erős csapat a magyar. Hatosfalat védekeznek, figyelnünk kell, és tempót kell diktálnunk ellenük" - mondta. Abban viszont egyetértett, hogy a négy között Magyarország a legideálisabb ellenfél a számukra.

Eddig ötvenszázalékos a magyar-svéd mérleg

Amennyiben a magyar válogatott legyőzi a svéd csapatot, a sportág történetében először olimpiai döntőt játszhat, míg Svédország egymást követő három olimpián (1992, 1996, 2000) is finalista volt, de mindig veszített.

A magyar-svéd örökmérleg kiegyenlített erőviszonyt mutat: 17-17 győzelem, valamint három döntetlen szerepel a statisztikában. Tétmérkőzésen viszont lényegesen jobban állnak az északiak: három döntetlen mellett 12-szer nyertek, a magyarok csak háromszor. Az olimpiai mérleg magyar szempontból még rosszabb: két mérkőzés, két vereség. Az 1972-es müncheni játékokon a hetedik helyért 19-18-ra győztek a svédek, míg 1992-ben, a barcelonai olimpián a csoportküzdelmek során 25-21-re.

Forrás: AFP/Javier Soriano

A magyar és a svéd együttes legutóbb éppen a londoni selejtező utolsó állomásán, a húsvéti, göteborgi torna zárókörében találkozott, amikorra már mindkét együttes kvótát szerzett. Azon a mérkőzésen a skandinávok 26-23-as sikert arattak. Azt megelőzően tétmérkőzésen, a 2009-es horvátországi világbajnokság középdöntőjében a magyarok 31-30-ra nyertek.

A magyarok a legutóbbi olimpiai szereplésük alkalmával, a 2004-es athéni játékokon elődöntőt játszottak, ám utolsó két összecsapásukon kikaptak, így lemaradtak a dobogóról. Korábban háromszor jutottak el a negyedik helyig: 1936-ban (még nagypályán), majd 1980-ban, illetve 1988-ban (utóbbin Mocsai Lajossal). Ennél jobb eredményük nem volt játékokon.

A svéd válogatott kerete:
Kapusok: Johan Sjöstrand (Barcelona), Mattias Andersson (Flensburg)
Átlövők: Kim Ekdahl du Rietz (Nantes), Jonas Larholm (Pick-Szeged), Dalibor Doder (GWD Minden), Kim Andersson (AG Köbenhavn), Johan Jakobsson (Aalborg Handbold), Tobias Karlsson (Flensburg)
Szélsők: Jonas Källman (Atlético Madrid), Fredrik Petersen, Niclas Ekberg (AG Köbenhavn)
Beállósok: Magnus Jernemyr (Barcelona), Mattias Gustafsson (TuS N-Lübbecke), Andreas Nilsson (Hamburg)