Kozák megnyerte második aranyérmét, Kovácsék és a négyes ezüstérmes

olimpia, london 2012, kajak egyes, Kozák Danuta olimpiai bajnok, 500 méter
Vágólapra másolva!
Kozák Danuta fantasztikus hajrával megverte a címvédő ukrán Oszipenkót, és megszerezte a magyar küldöttség hetedik londoni aranyérmét a kajakegyesek 500 méteres versenyében. Végig dobogós helyen evezve a második helyen ért célba a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kajaknégyes az 1000 méter döntőjében. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős címvédőként szállt harcba 500 méteren, de nem tudta utolérni a bomba formában levő németeket, így ezüstérmes lett.
Vágólapra másolva!

Kozák Danuta az előfutamát és a középdöntőjét is biztosan nyerte K-1 500 méteren, utóbbi során az összetettben második dél-afrikai riválisára is majdnem egy másodpercet vert. Jó formája mellett az is repítette a 25 éves magyar kajakost, hogy szerdán a négyessel 500 méteren olimpiai bajnok lett.

Az idén Európa-bajnok Kozák ötödikként rajtolt, majd folyamatosan jött felfele, és 250-nél már az ukrán Oszipenko mögött a második helyen lapátolt. Hátránya fél hajóhossznyi volt a szám olimpiai és világbajnoki címvédője mögött.

Az ukrán egy ideig még tudta tartani előnyét, ám 150 méterrel a cél előtt Kozák hatalmas hajrát indított, és fantasztikus tempóval nagyon megverte Oszipenkót.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Kozák: két nap alatt két olimpiai arany. További képekért kattintson a fotóra!

Kozák diadala előtt a Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman összetételű négyesért szurkolhattak a magyarok. A magyar egység futamgyőztesként jutott a döntőbe, ahol a négyes pályán kapott helyet. Kammerer Zoltán a pontszerzést tűzte ki célul nyilatkozatában, de sejteni lehetett, hogy ennél valójában többre vágynak kajakosaink szerdai remeklése után.

Az első rajt rosszul sikerült, éppen a magyar hajó rontott, ehhez képest Kammererék a második rajtnál sem voltak bátortalanok, és a második helyen kezdték a versenyt. Féltávnál az ausztrálok vezettek, a 2011-es szegedi vb-n aranyérmes németek sehol nem voltak, és később sem tudtak feljebb kapaszkodni. Az ausztrálok 750-nél is biztosan tartották az előnyt, a szlovákok egy hajszállal voltak lemaradva a második magyar hajó mögött. A magyarok jó hajrája biztosan megtartotta a második helyet a célban, az ausztrálok nyertek, a csehek kapaszkodtak még fel a dobogóra.

A nap utolsó magyar érdekeltségű számában, a K-1 500 méteren a Kovács, Janics páros zsinórban harmadik olimpiai aranyáért szállt harcba. A harmadik pályáról induló magyar kettős nem kapta el rosszul a rajtot, de így is komoly hátrányba került a legnagyobb riválisnak számító német egység mögött.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Kovácsék hiába üldözték a németeket. További képekért kattintson a fotóra!

Az idén eddig is bomba formát mutató németek pillanatok alatt félhajónyi előnyt szereztek, Kovácsék a lengyelekkel csatázva követték őket, és 250-nél a második helyen álltak.

A táv második felében eleinte csökkent a különbség a magyarok és a németek között, de a németek rá tudtak erősíteni, magabiztosan verték vissza Janicsék támadását, és megnyerték az olimpiát a címvédő előtt.