A szobánk jól teljesített - Lőrincz már megnyert ezüstöt emleget

Vágólapra másolva!
Már nem elvesztett aranyról, hanem megnyert ezüstről beszél Lőrincz Tamás, aki a londoni magyar küldöttség második ezüstérmét nyerte a kötöttfogású birkózók 66 kg-os mezőnyében. Lőrincz elárulta, mi paprikázta fel az elődöntő előtt, és azt is elmondta, nagyon feldobta szobatársa, Módos Péter bronzérme.
Vágólapra másolva!

A földhöz vágás után borotvával estek neki Lőrincz edzőjének

"Ma már jobban érzem magam, a döntő után kicsit csüggedt voltam, nem volt könnyű átélni, hogy nem sikerült valóra váltani az álmom, de ugyanakkor óriási siker, hogy olimpiai döntőt birkózhattam. Olyan volt, mintha nem is olimpián lettem volna, meccsől meccsre mentem, rengeteg magyar szurkoló volt a helyszínen, és a családom, valamint barátok is megleptek titokban, soha nem éreztem még ilyet, fantasztikus volt" - nyilatkozta Lőrincz Tamás, aki most már úgy érzi, nyert egy ezüstöt, nem pedig elvesztett egy aranyat.

Lőrincz a döntőt megelőzően legyőzte az Európa-bajnok német Stäblert, majd az amerikai Lestert, aki korábban megverte őt egy vb-bronzmeccsen, az elődöntőben pedig az a grúz Szkadaja volt az ellenfele, aki pár érmet már kihúzott a zsebéből. "Amikor a szőnyeg szélén álltunk, a grúz nagyon mosolygott, ami felpaprikázott, de biztos voltam benne, hogy megverem, mert fizikálisan és mentálisan is egyben voltam."

Lőrincz a döntőbe jutás után gyorsan behajtotta edzője, Takács Ferenc ígéretét, aki azt mondta neki, ha érmet nyer, eldobhatja - ebből lett az olimpia egyik legemlékezetesebb jelenete. A döntőben a koreai Kim következett, akit Lőrincz két éve legyőzött, de ellenfele szerinte azóta erősebb lett fizikálisan és technikailag is fejlődött. A 25 éves birkózónak nem sikerült végigvinnie a felépített taktikát, és elismerte, hogy a koreai megérdmelten nyert.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Lőrincz ezüstje már a második magyar birkózóérem volt, mivel előtte Módos Péter bronzig jutott az 55 kg-osok között. Lőrinczet nagyon feldobta szobatársa remeklése, bár az volt a terve, hogy az utolsó meccsét már nem nézi meg, végül csak ott maradt. "Amikor Peti megnyerte a bronzmeccset, az villant be, hogy tizenegy éve vagyunk szobatársak, anno együtt kezdtünk el birkózni, és hogy akkor milyen messzinek tűnt egy olimpiai érem. Most pedig már mindkettőnknek van, a szobánk jól teljesített" - mosolygott a 2006-ban Eb-aranyat, 2011-ben Eb-ezüstöt nyerő Lőrincz.

A ceglédi versenyzőnek az a halála, ha egy nagy verseny előtt arról faggatják, milyennek tartja az esélyeit, mivel a birkózás szerinte ennél kiszámíthatatlanabb sportág, sokan megszenvednek a fogyasztással, és bármikor közbejöhet egy sérülés is. Lőrincz nem tartja meglepőnek a mostani olimpiai remeklést, mert a négyfős kötöttfogású küldöttség minden tagjának volt már érme világversenyről, és világviszonylatban is erősnek tartja a magyar csapatot.