Gyilkos csatában nyert kézimaratont, elődöntős a válogatott

London 2012, olimpia, férfi kézilabda, magyarország-izland, a magyar csapat ünnepel
Vágólapra másolva!
Kétszeri hosszabbításban, nyolcvanperces játékidőben egygólos győzelmet aratott a magyar férfikézilabda-válogatott Izland ellen az olimpia negyeddöntőjében, így a fináléba kerülésért játszhat majd a svéd-dán párharc továbbjutójával. A meccs két legnagyobb hőse a fantasztikusan védő Fazekas Nándor, illetve a kilencgólos Nagy László volt.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés élő közvetítése

Még egy ilyen meccs, és megnyerjük az olimpiát - félholtan is oroszlánok voltak kéziseink

A svédekkel elődöntőzik a Mocsai-csapat

Eredmény, olimpia, kézilabda. férfiak, negyeddöntő:
Magyarország - Izland 34-33 (16-12, 27-27, 30-30), kétszeri hosszabbítás után
London, Basketball Arena, 12 ezer néző
v: Lazaar, Reveret (francia)
gól: Nagy L. 9, Iváncsik G. 5, Harsányi 5/1, Putics 4, Lékai 3, Császár 3, Zubai 3, Ilyés 1, Schuch 1, illetve Sigurdsson 8, Palmarsson 7, Petersson 6, Gunnarsson 5, Atlason 4, Stefansson 3, Gudjonsson 1
hetesek: 2/1, illetve 2/0
kiállítások: 8, illetve 4 perc

A magyar csapat a csoportból való bravúros továbbjutás után már nem a hétezres kézicsarnokban, hanem a 12 ezer néző befogadására alkalmas kosárarénában játszhatott Izlanddal a négy közé jutásért.

A válogatottnak bejött az új helyszín és a még több magyar néző, hiszen varázslatosan kezdték a meccset, pedig nem számítottak esélyesnek: Izland a tavalyi vébén 32-26-ra, az idei Eb-n pedig 27-21-re verte a magyar csapatot.

Álomszerűen kezdett a csapat, Nagy László vezérletével és Fazekas bravúrjaival meg sem állt 5-1-ig. Zúgott a csarnokban a "Hajrá magyarok!", a csapat mégis visszaesett, pillanatok alatt feljöttek az izlandiak 6-6-ra, a kihagyott magyar helyzetek után leginkább a hármat dobó Sigurdsson volt elemében. Ekkor Nagy László helyére bejött a kapitány fia, a szerbek ellen parádézó Mocsai Tamás.

Ekkor a közönség is váltott, a "Harcoljatok!" felszólításra válaszként jött is két magyar gól, az olimpián meglepően jól játszó Harsányi ismét ejtett egy gólt, majd egy Fazekas-védés után Iváncsik is ezt megoldást választotta (8-6).

Izland ekkor újra elkapta a fonalat, és 8-8-ig meg sem állt, a 18. percben Mocsai időt is kért, aztán mégis az ellenfél dobott gólt, és a meccs során először megszerezte a vezetést.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Szerencsére egy pillanatig nem rendült meg a csapat, a hatosfal tökéletesen működött, ebből adódóan Fazekasnak is könnyebb dolga volt a kapuban. 12-12 után Fazekas védte az addig az egész olimpián hibátlan büntetőszázalékkal rendelkező Stefansson hetesét, a hajrá négy percében pedig már csak négy magyar gól született (16-12).

A szünet után folytatódott az álom, Nagy bombagóljával 17-12-re módosult az állás. Egy nappal korábban Brazília is hasonló nagy előnnyel rendelkezett a címvédő norvégok ellen, de elbukott, így az izlandiak 5-0-s sorozata aggodalommal töltötte el a szurkolókat.

Szerencsére Mocsai Lajos jól forgatta a csapatot, Puticsot a legjobbkor küldte be, a Gummersbach átlövője pedig két bombával jelezte, vannak tartalékok a csapatban.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Nézze meg a mérkőzés képeit!

22-19-nél a közönség kiadta az ukázt: "Védekezz, védekezz!", és látszott, a csapat ezen a napon fejben nagyon együtt van. A háromgólos előny sajnos az 51. percre elfogyott, de a csapat folyamatosan tudott újítani, és legalább a vezetést nem engedte ki a kezéből.

Az 58. percben azonban jött a mélypont, Zubai két percet kapott, Sigurdsson betalált, és miután az utolsó percben Iváncsik kapufát lőtt, elúszni látszott minden. 14 másodperccel a játékidő vége előtt ráadásul heteshez jutott az olimpiai ezüstérmes, ám Fazekas védett, az idő pedig elég volt Lékainak az egyenlítéshez.

Érződött, az a csapat jön ki győztesen ebből a maratoni csatából, amely előbb két góllal meg tud lépni. Az első kétszer öt perces ráadásban ez nem jött össze, így 30-30 után következhetett a második kétszer öt perces ráadás.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Szerencsére Nagy Lászlóban megmaradt a lendület, gyors átlövésgóllal kezdett, amire egyből jött az izlandi válasz. De a Barcelonából Veszprémbe szerződő jobbátlövő a hátára vette a csapatot, és még két gólt szerezve hozta a várt kétgólos előnyt (33-31).

Az utolsó öt perc Petersson és Császár gyors gólváltásával indult, előbbi még 34-33-ra felhozta Izlandot, ám a sport igazságtalansága lett volna, ha az utolsó percek heroikus küzdelméből nem a csodálatosan küzdő magyar válogatott jön ki győztesen.

Amit előre megjósoltunk, hogy az elődöntő nem elérhetetlen a csapat számára, az bejött - bár a szakvezetés és a válogatott játékosai előzetesen nem örültek a prognózisnak, boldogan készülhetnek 2004 után ismét az olimpiai elődöntőre.

A második negyeddöntőben Franciaország 23-22-re verte Spanyolországot, a szünetben még a spanyolok vezettek 12-9-re.