Kipukkadt a pólóválogatott

Kiss Gergely (b) és Steinmetz Ádám a 2012-es londoni nyári olimpia férfi vízilabdatornája negyeddöntőjében vívott Olaszország-Magyarország találkozón
Vágólapra másolva!
A legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar férfipóló-válogatott két vereséggel kezdte a londoni tornát, majd javuló játékot mutatva a harmadik helyen bejutott a nyolc közé, ahol aztán a világbajnoki címvédő olasz csapat 11-9-re legyőzte. Ezzel véget ért egy korszak, hiszen a csapat már legjobb esetben is csak az ötödik helyen végezhet Londonban. Madaras Norbert szerint a csapatot félig, vagy teljesen ki kell cserélni, Kásás Tamás nem pólózik a válogatottban többé, Kemény Dénes pedig nem árult el semmit a saját jövőjéről.
Vágólapra másolva!

A csapatnak elsősorban a védekezéssel voltak problémái, a pólóelittől távol lévő britek elleni meccset leszámítva átlagban nem tudott több gólt dobni a csapat, mint amennyit kapott (11,4 meccsenként), és főképp a bekapott gólok száma fájdalmasan magas.

Lesz újabb magyar aranycsapat

Kemény Dénes szövetségi kapitány másodedzője, a legutóbbi három olimpián a csapat kulcsembereként pólózó Benedek Tibor roppant csalódottan nyilatkozott a vereség után. "Az olimpiának még nincs vége, még van két meccs, és fel kell állnunk a mostani helyzetből. Csalódottak vagyunk, mert nem ezért jöttünk. Viszont ezt a csapatot az elmúlt tizenkét évben elért eredményei feljogosították arra, hogy - sajnálatos módon - egy ilyen meccsel véget érjenek az álmai."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szécsi jól védett, de semmire nem mentünk vele

Benedek szerint a szurkolóknak nem kell aggódniuk: "A magyar vízilabda hagyományaiból kiindulva úgy gondolom, hogy előbb-utóbb lesz újabb magyar aranycsapat, de sajnos ezt ezen az olimpián már nem tudjuk bebizonyítani. Mindenki büszke lehet arra, amit elért a pályafutása során. Ez tényleg egy aranycsapat, de ez most így sikerült."

A szünetben a Pro Reccóból visszavonuló pólós megpróbálta felrázni a játékosokat. "Azt kértem, hogy legyünk agresszívebbek, úgy éreztem, kicsit lassúak vagyunk, és fel kell vennünk az olaszok ütemét. Nagyon figyeltek arra, hogy a lefordulásainkat megakadályozzák, hiszen nagyon jó kapusuk van, tudták, hogy a lefordulás egy olyan fegyver, amivel meg lehet őket verni. Azt akarták, hogy az emberelőnyre-emberhátrányra koncentrálódjon a meccs, ezáltal sok kontrát kaptunk, így a meccs ezen is múlt" - értékelte szakmailag a mérkőzést.

A jó szándék káoszba torkollott

Kemény Dénes szerint a meccs eleji távoli gólok után nem igazán érezte a csapat a védekezést, majd amikor visszajöttünk 4-4-re, a második negyed végén a csapat kapott kilenc méterről egy kapufás gólt, vagyis nem tudott lábra állni. "A szerencse sem volt velünk, de nagy eséllyel az előző három olimpián meg olyan sokszor volt velünk, hogy most azt is fizettük. Borzasztóan sajnálom azokat a játékosokat, akik az előző három olimpián ennek nem lehettek részesei, egyébként pedig semmit nem lehet a számlájukra írni, ami a játékot illeti."

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Felugóék átlövésből is szórták a gólokat

A kapitány úgy véli, voltak olyan ítéletei a bíróknak, amelyeket lehet, hogy később visszaadtak, de olyan más szituációkban, ami nem volt olyan jelentős. Példának hozta fel a harmadik negyedben történt esetet, amikor Madaras Norbertet elég vitatott körülmények között szerelték le az olaszok, és a szerzett labda után ötméterest harcoltak ki, amit értékesítve 8-5-re elhúztak. Amikor a folytatásról kérdezték a kapitányt, azt mondta: "Ha a saját dolgaimmal kapcsolatosan közölnivalóm lesz, azt el fogom mondani, egyébként a csapat készül az ausztrálok elleni helyosztóra."

A kapus Szécsi Zoltán nem volt bőbeszédű: "Nem tudok mit mondani. Jobbak, higgadtabbak, és nem utolsósorban fegyelmezettebbek voltak az olaszok, és a taktikájukat is jobban meg tudták valósítani. A csapatunkból mindenkit a jó szándék vezérelt, és ez káoszba torkollott."

Ha tíz gólt kapunk, nagyon nehéz győzni

A három gólt szerző Madaras Norbert is azt emelte ki, hogy az olaszokat nem kellett volna engedni három góllal meglépni: "Úgy tudtak elmenni 8-5-re, hogy közben nekünk is voltak helyzeteink, de vagy elkapkodtuk a végét, vagy a kapufát találtuk el. Ekkor elléptek tőlünk, mi pedig csak szaladtunk utánuk. Nagyon nehéz úgy játszani, ha két-három góllal vezet az ellenfél."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kiss és Steinmetz tehetetlensége

Madaras szerint picit elkapkodtuk az emberelőnyöket és lövéseket, és ez nagyon fekszik az olaszoknak. "Csinálják a területet, színészkednek. Ezt megtanulták, ebben valóban nagyon jók, mert ezt még meg is töltik tartalommal. Higgadtabbnak kellett volna maradnunk bizonyos szituációkban. Ha tíz gólt kapunk, nagyon nehéz győzni. A nyolc-kilenc-tízet elöl mindig hozzuk, de hátul nem voltunk elég magabiztosak" - fogalmazott a Pro Recco pólósa, aki a bírókról nem akart nyilatkozni, mondván: az elmaradt sikerért csakis a játékosok hibáztathatók.

A kétszeres olimpiai bajnok szerint új csapat fog épülni: "Harminc fölötti átlagéletkorú a válogatott, úgyhogy a jövő évtől egy félig, vagy teljesen új csapat kell. Muszáj lesz valamit tenni, nagyon erős az elődöntőből lemaradt csapatok mezőnye is, és aki csak bedobja a gatyát, az nyolcadik lesz."

A válogatottól végleg visszavonuló Kásás Tamás összehasonlította a mostani csapatot az előzőekkel. "Az előző három olimpiai bajnokcsapat abban volt jobb, hogy nyerni tudott. Most nem érdemeltük meg, hogy a szerencse mellénk álljon, mert csak jó csapaton segít a szerencse."

Pedig az előzmények a pólós klasszis szerint kedvezőek voltak. "Fantasztikusan együtt voltunk, a bemelegítésnél is nagyon jól éreztem magamat, aztán jött az ellenfél, amely ma jobb volt. Az elmúlt 16-17 év alatt egyszer játszottam az 5-8. helyért, nem egy szép emlék, de muszáj lesz lejátszani, nem tehetjük meg magunk és a szurkolók miatt sem, hogy lazára vesszük. Nehéz lesz felpörögni rá, de ez a kötelességünk."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kásás lelombozva

Kásás szerint nem azért kapott ki a csapat, mert valami váratlannal rukkolt elő Olaszország. "Ugyanazt a színészkedéssel megspékelt, szervezett, jó játékot mutatták, mint a Vodafone-kupán - semmi új nem volt ebben. Mi viszont azt nem csináltuk jól, amit az előző három meccsen igen."

Megerősítette, hogy esze ágában sincsen még egy olimpiai ciklusban gondolkodni, a válogatottban már csak a két helyosztón lehet utoljára látni Kásás Tamást.

A 36 éves pólós azt érezte, hogy nagyon sok energiát vesztett a csapat, amikor megpróbált kijönni az első meccsen a szerbektől elszenvedett vereségből. "Sokat beszélgettünk, kihúztuk egymást a szarból. Úgy éreztem a vízben, hogy nem tudtunk annyira odafigyelni, és kipukkadtunk. Nem a taktikán múlt a győzelem."

Kásás tudja, hogy az öltözőben nagy lesz a csend, és azokat sajnálja a leginkább, akik nem voltak még olimpiai bajnokok. "Remélem, sikerül az álmukat megvalósítani, de egyébként mindenki nyerni akart most is. A visszatérésemet nem bántam meg, mert fantasztikus érzés volt az eddig vezető út. Most pihenek egy nagyon nagyot. Nincsen még klubom, valószínűleg nem is lesz."

Egy világ dőlt össze bennem

Varga Dániel is csak kereste a szavakat: "Nagyon nehéz mit mondani egy ilyen meccs után. Az hirtelen eszembe jut, hogy jobbak nem voltunk, így győzelmet nem érdemeltünk, hiába vagyunk papíron jobbak ennél a csapatnál, ma nem játszottunk elég jól az elődöntőbe jutáshoz. Egy világ dőlt össze bennem, nagyon csalódott vagyok."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Varga Dániel fájdalma

"Nem jönnek ki belőlem a szavak" - Szivós Márton csak ennyit mondott.

Kiss Gergely összegzést végzett: "A tíz aranyérem, amit együtt nyertünk, fantasztikus élmény, az a fajta sikerélmény, amit nagyon nehéz elmesélni. Az utolsó négy év viszont nem sikerült jól, ezért nagyon csalódott vagyok. Az olimpiai aranyért jöttünk most is, háromszor sikerült, amivel sporttörténelmet írtunk, de négyet akartunk. Sokat tettünk érte, viszont nem banánhéjon csúsztunk el, hanem figyelmetlenségeken és egy rossz tendencián a védekezésben, mert ha tíz vagy több gólt kapunk, akkor nehezen nyerünk."

A balkezes pólós hozzátette, hogy sok akciógólt kapott a csapat, amely erre nem volt felkészülve. "Az Egyesült Államok elleni jó védekezés után arra számítottunk, hogy csak emberelőnyből vagy színészkedésből tudnak gólt lőni, ehhez képest átlövésekből is betaláltak többször, ami nem megengedhető. Nagyon nehéz ezt a vereséget megemészteni, köszönöm a biztatást a szurkolóknak, és a csapatomnak is a sok szép évet."