Kemény: Sokat kellett dolgozni a játékosok lelkével

Vágólapra másolva!
A magyar vízilabda-játékosok egyöntetűen állítják, hogy a gatyába rázott védekezés volt az elsőszámú oka az amerikaiak elleni fölényes győzelemnek a londoni olimpián. Kemény Dénes elismerte, sokat kellett dolgozni a játékosok lelkével, ugyanezt emelte ki Kásás Tamás is, aki azt mondta, sokat beszélgettek egymással, és sikerült kihúzniuk egymást a gödörből.
Vágólapra másolva!

A magyar válogatott a pekingi döntő után a visszavágójaként beharangozott meccset is megnyerte, miután az eddigi legjobb játékéval átgázolt az amerikai csapaton. A remek centergólt szerző Szivós Márton szerint a mostani találkozó megmutatta, milyen az, amikor elöl és hátul is kimagaslóan játszik a magyar csapat.

"Jó volt látni, hogy hátul mennyire magabiztosak voltunk, a remek védekezés jó érzéssel tölt el minket az elmúlt pár meccs után. Ezt kell tovább vinnünk, és akkor... inkább nem mondom ki" - utalt a csapat céljára a nyáron Szegedre igazoló pólós. Varga Tamás is hasonló véleményen volt, azt mondta, hogy elöl mindig jó a csapat, de most végre hátul is úgy játszottak, ahogy kellett.

Kiss Gergely előzetesen nem lepődött volna meg azon, ha egy brusztos, egygólos meccsen sikerül kicsikarni a győzelmet, de nem bánta, hogy nem kellett körmöt rágni a remekül sikerült első félidő után. Kásás Tamás azt emelte ki, hogy mindent elsöprő erővel és koncentrációval vetették bele magukat a meccsbe, és mindenki be tudta tartani a megbeszélteket, ezért nem volt esélye a Kemény Dénes által az aranyesélyesek közé sorolt amerikaiaknak.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

"Fantasztikusan együtt van a csapat, bár rosszul kezdtük a tornát, de kihúztuk egymást a gödörből, nagyon sokat beszélgettünk egymással, ennek szerencsére már látom az eredményét a vízben. Ha mindenki tudja, mi a dolga, és emellé megvan a tűz a csapatban, ami elengedhetetlen egy olimipián, akkor bármelyik ellenfélnek nagyon nehéz dolga van ellenünk. Biztos, hogy ez a tűz meg is fog maradni, ahogy közeledünk a célhoz, de fontos, hogy hagyjuk egymást pihenni a szünnapon, mert ez nem egy fiatal csapat. Tovább kell mennünk ezen az úton, és mindegy, ki lesz az ellenfél a nyolc közöt, a lényeg, hogy mi azok legyünk, akik ma voltunk."

Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint a legfontosabb változás az eddigiekhez képest az volt, hogy a csapat visszaszerezte a biztonságát, mert az utóbbi meccseken kaotikusan játszottunk védekezésben, ez okozta a sok hibát, és a sok bekapott gólt. "Most a meccs első perceiben a csapatnak jól ment hátul, utána meg úgy védekezett, ahogy egyébként az elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk tőle. Az, hogy 17 gólt dobtunk a románoknak, az mutatja, hogy akkor is jól játszottunk, csak káosz volt a fejekben."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Amikor a kapitányt arról kérdezték, megkönnyebbült-e, hogy a csapat ilyen simán nyerte a rangadót, azt mondta, megkönnyebbülni más szituációban szokott. "A meccs előtt mondtam a srácoknak, ne amiatt nyerjünk, hogy megtudjuk, kit kapunk a negyeddöntőben a másik csoportból, hanem azért, mert ha a tudásunk legjavát nyújtjuk, akkor meg kell tudni verni az amerikaiakat. Ha valaki nem látta a meccset, de megnézi előbb a negyedek végeredményét, majd a végeredményt, az el tudja képzelni, milyen volt, ugyanez például nem volt igaz a Montenegró elleni rangadóra, amely minimum ikszszagú volt, ám végül kikaptunk" - utalt a kapitány arra, hogy a 11-6-os végeredményt megelőzően már 10-3-ra is vezettek Madarasék.

Kemény elismerte, annak ellenére, hogy sok olimpiai bajnok van a keretben, nagyon sokat kellett dolgozni a játékosok lelkével. A kapitány szerint nincs könnyű negyeddöntő, és a tét mindenképpen nagy, ha erős az ellenfél, azért, ha esetleg egy góllal gyengébb, akkor pedig amiatt, mert ha mi vagyunk az esélyesek, az akár teher is lehet. "Isten adja, hogy már ott tartsunk" - felelte a kapitány, amikor azt a kérdést kapta, nem merült-e fel benne, hogy jobb negyedikként zárni a csoportban, mert akkor az elődöntőben el lehet kerülni a szerbeket. Kemény Dénes az amerikaiak elleni győzelmet a vasárnap elhunyt Zwack Péter emlékének ajánlotta.