Murray lemosta Federert a teniszdöntőben

Vágólapra másolva!
Lemosta magáról az átkot Andy Murray: az eddig négy Grand Slam-döntőt is elbukó brit teniszező az olimpiai döntőben legyőzte a világelső Roger Federert, annak kedvenc pályáján, a wimbledoni szentélyben.
Vágólapra másolva!

Férfi egyes, döntő:
Andy Murray (brit) - Roger Federer (svájci) 6:2, 6:1, 6:4

Federer örül Murray győzelmének, Murray az atlétikát csodálja

Meglehet, Roger Federer már két napja, a Juan Martín Del Porto elleni elődöntőben elveszítette a londoni aranyat. A svájci minden idők leghosszabb olimpiai meccsén törte meg a 198 centis argentint, igaz, Murray dolga sem volt egyszerű: szoros meccsen, 7:5, 7:5-re gyűrte le Novak Djokovicot.

Federer és Murray egymás elleni mérlege 8-8 volt az olimpiai találkozás előtt; az egyikük hazai pályán szerepelt, a másikuk legalábbis félig hazai pályán, kedvenc borításán, melyen már hét Grand Slamet nyert - legutóbb csupán egy hónapja, éppen Murray ellen. Minden adva volt egy fantasztikus döntőhöz.

Federer rögtön a meccs legelején két bréklabdáig jutott (15:40), ám mint kiderült: ekkor állt legjobban az egész döntőben. Murray összekapta magát, hozta az adogatását, ahogy 2:2-ig mindkét fél. Utána viszont a skót kétszer is elvette a svájciét, azaz simán, 6:2-vel hozta az első játszmát.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Bár az olimpián két nyert szettig megy a küzdelem, a férfi döntőben egyel többet kell behúzni, ahogy azt a Grand Slam-tornákon megszoktuk. Most kezdődik csak a meccs - gondolhatták tehát 1-0-nál Federer hívei, ám ezúttal csalódniuk kellett.

Murray, aki eddig négyszer jutott el GS-döntőbe, és mind a négyet elbukta (hármat Federer ellen), vasárnap ihletett állapotban teniszezett. A második játszmában 5:0-ra elhúzott, végül 6:1-re nyert. "Mintha a világranglista 82. helyezettjét látnám" - jegyezte meg egy szakíró Federerről. Pedig helyenként jól játszott a svájci, akadtak szép megoldásai, de a kritikus pontokat képtelen volt behúzni.

A harmadik játszmára összeszedte magát Federer, de ez semmi sem volt ahhoz képest, amit Murray művelt. A skót játékos 5:4-es vezetésig egyetlen egy pontot sem vesztett el a saját adogatásainál a szettben. És nem izgulta el az utolsó gémet sem, hozta a meccset, játszmaveszteség nélkül, magabiztosan, a legutolsó pontnál ászt ütve.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Murray örömében felgaloppozott a játékosbokszba, megölelte a barátnőjét, majd kicsit kevésbé hevesen az edzőjét és a szüleit, végül adott egy ötöst Laura Robsonnak, akivel órákon belül újabb aranyat nyerhet vegyespárosban.

Később Murray brit zászlóval a vállain hallgatta David Bowie Heroes című számát - idilli pillanat a rendezőnek.