Még mindig Bolt a világ leggyorsabb embere

usain bolt, 100 méter síkfutás, döntő
Vágólapra másolva!
Usain Bolt 9,63 másodperces idővel megvédte címét a 100 méteres férfi síkfutás olimpiai döntőjében. Yohan Blake tökéletesen elégedett volt a második hellyel, Tyson Gay viszont csalódottan beszélt a futam után, Bolt pedig csak annyit mondott: "Ha futásról van szó, tudom, mi a dolgom."
Vágólapra másolva!

Mi történik, ha Justlin Gatlin kiválóan kapja el a rajtot, és szerez két-három méter előnyt Bolttal szemben? - ez volt talán az egyetlen kérdés a százas síkfutás olimpiai döntője előtt. A két atléta kisvártatva választ adott a kérdésre.

Nyolcvanezer néző várta türelmetlenül a rajtot, a hangosbemondó csendre szólította fel a szurkolókat, majd néhány másodperces feszült csend után elindulhatott a futam. Gatlin a hatos pályán remekül kapta el a rajtot, Bolt a hetesen szokása szerint rosszul. Ennek azonban semmi jelentősége sem volt: a jamaica közönségkedvenc nekilendült, 60 méter táján az élre tört, végül 9,63 másodperces olimpiai csúccsal győzött. A második a szintén jamaicai Yohan Blake, a harmadik az amerikai Justin Gatlin lett. Bolt 12 századdal verte a másodikat, 16 századdal javította meg idei legjobbját, de saját 2009-es világcsúcsától öt századdal elmaradt.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Bolt a célban ezúttal nem tárta szét a karjait, ahogy négy éve Pekingben, csak a cél után adta elő a szokásos mutatványát, az ég felé kifeszített egy képzeletbeli íjat. Közben zúgott a Usain! Usain! Usain! kórus, a leggyorsabb ember pedig az ujjával mutogatva azt kérdezte: "Kételkedtetek bennem? Tényleg kételkedtetek bennem?"

"Az egész a futásról szól, és az megy nekem. Nem nagyon aggódtam a rajt miatt, mert a kiugrástól tartva kicsit később indultam. Amikor futni kell, tudom a dolgom. A tömeg csodálatos volt, éreztem az energiáukat" - nyilatkozta később.

A második Blake úgy érzi, többet nem is érhetne el: "Mi egyebet kérhetnék? Usain a leggyorsabb ember a világon, és enyém az ezüstérem. Köszönöm az edzőmnek."

Forrás: Omega/Getty Images

Tyson Gay ugyanakkor csalódottnak tűnt: "Megpróbáltam, ember. A legjobbat hoztam, amit csak tudok, de kevés volt."

A döntő legnagyobb vesztese mégsem Gay volt, hanem Asafa Powell, aki futás közben megsérült, nem is tudta rendesen befejezni a futamot, csak bebicegett a célba. A lesántult jamaicain kívül mindenki tíz másodpercen belül ért célba.

Férfi 100 méter:
1. Usain Bolt (Jamaica) 9.63 másodperc
2. Yohan Blake (Jamaica) 9.75
3. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.79

A 9,4-re még várni kell

Usain Bolt 2008-ban a pekingi olimpia egyik legfényesebb csillagaként három világcsúcsot döntve nyert három aranyérmet a Madárfészekben: 100 méteren 9,69, 200 méteren 19,30, 4x100 méteren pedig - a jamaicai váltó tagjaként - 37,10-es idővel lett első. "Lassítottam a cél előtt, és egyáltalán nem voltam fáradt. Úgy éreztem, képes lennék visszamenni a rajtvonalhoz, és lefutni újra a távot" - hencegett a százas világcsúcsa után, amelyet 2009-ben 9,58-ra javított.

2010-ben sérüléssel bajlódott, és kétszer is kikapott Tyson Gaytől, de egy évre rá a dél-koreai vb-n úgy tűnt, ismét verhetetlen lesz (kétszáz méteren minden idők legjobb nem világcsúcsot érő idejével, 4x100-on pedig új világcsúccsal szerzett aranyérmet), százon viszont rossz rajt miatt kizárták, honfitársa, Yohan Blake pedig élt a lehetőséggel, és 9,92-vel elhódította Bolt vb-címét.

Idén is elszenvedett néhány kisebb-nagyobb vereséget, rajongói már akkor is felkapták a fejüket, amikor Ostravában mindössze 10,04-gyel sikerült nyernie, aztán június végén következett a jamaicai válogató, amelyen 11 századdal ismét megelőzte őt Blake.

Bolt azonban a legyintett a lassulásra, mint mondta, őt csak az olimpia érdekli. Igaz, az áprilisban kitűzött 9,4-es időtől elmaradt, Londonban így is egyértelműen kiderült, hogy még mindig ő a világ leggyorsabb embere.