Berki Krisztián a lólengés olimpiai bajnoka

berki krisztián olimpiai bajnok
Vágólapra másolva!
Berki Krisztián élete első olimpiáján aranyérmet nyert lólengésben a londoni játékokon. A magyar tornász tökéletes gyakorlatot mutatott be, ő nyerte a harmadik magyar aranyat Londonban.
Vágólapra másolva!

Berki: A bevonulásnál a sírás kerülgetett

Berki poénja a győzelem után

Berki Krisztián 16,066 pontot kapott döntős gyakorlatára, ugyanannyit, mint legnagyobb riválisa, a brit Louis Smith, ám mivel a kivitelezését a pontozók szebbnek látták ellenfelénél, így ő lett az első.

A már kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok, 27 éves tornásznak ez volt az első olimpiája, Pekingbe nem sikerült kijutnia. Ennek ellenére gyakorlatilag a magyar csapat legnagyobb favoritjaként utazott ki Londonba, az [origo] felmérésében tőle várták leginkább az aranyat a megkérdezettek, a William Hill fogadóiroda is az ő győzelmére fizette a legkevesebbet a magyar versenyzők közül.

Többször meg is jegyezte, furcsa érzés, hogy az első olimpiáján mindenki aranyat vár tőle, de nem érzi tehernek az elvárásokat, hiszen gyerekkora óta ezért az eredményért dolgozik nap mint nap. "Ami az eddigi versenyeken működött, annak az olimpián is működnie kell" - mondta korábban az [origo]-nak.

A selejtezőben úgy tűnt, mégsem sikerült teljesen megnyugodnia, hiszen egy rontás miatt csak az ötödik helyen jutott be a döntőbe. A fináléban azonban tökéletes gyakorlatot mutatott be, és bár az utolsóként pódiumra lépő nagy ellenfél Smith így - korábbi nyilatkozata alapján - valószínűleg ehhez igazította a maga gyakorlatát, hiába kapta meg ugyanazt az összpontszámot, Berki mozgását szebbnek látták a pontozók.

Berki a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét nyerte, és övé az ötödik magyar siker lovon a játékok történetében. Legutóbb Csollány Szilveszter nyert a 2000-es sydneyi olimpián gyűrűn, míg őt megelőzően lovon Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke tudott győzni, 1988-ban Szöulban.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
A képre kattintva galéria nyílik

A szintén döntős Hidvégi Vidnek sajnos nem sikerült jól a verseny, leesett a szerről, így újra kellett kezdenie a gyakorlatát, pontszáma így csak a nyolcadik helyhez volt elég.

A Berki-Smith párharc története

Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három Eb-n végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok, és azt is kijelentette, hogy bizonytalannak érzi Berki Krisztiánt, bár azt azért hozzátette, hogy a döntőben alighanem egy másik Berkit lát majd a közönség, mint a selejtezőben. A döntőben elért 16,066-os pontszám nagyon magasnak számít, Smith 15,800-val jutott be első helyen a döntőbe, míg Berki tavaly októberben 15,833-mal nyerte meg a tokiói vébét.

A döntőt brit-magyar párharcként harangozta be a szigetországi sajtó, a 16 500 néző befogadására alkalmas North Greenwich csarnok csordultig megtelt a versenyre. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
A képre kattintva galéria nyílik

Így zajlott a döntő

Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400). Harmadiknak Hidvégi lépett a szerekhez, a tavalyi vb negyedik helyezettje, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300). Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban olimpiai bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.

Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.

Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733). A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.